Мостар: Након три деценије Саборна црква у пуном сјају

На звоник Саборне цркве Свете Тројице у Мостару данас је постављен позлаћени крст од три и по метра висине, чиме се ова православна богомоља, након скоро три деценије, поново издигла над градом у пуном сјају и љепоти.

Република Српска 26.02.2021 | 18:30
Мостар: Након три деценије Саборна црква у пуном сјају

Постављањем посљедњег од седам позлаћених крстова завршени су груби грађевински радови на овом храму Српске православне цркве (СПЦ), чија обнова је почела у октобру 2010. године.

Мостарски парох Радивоје Круљ каже да је ово велики дан за Мостар.

“Завршили смо грубе грађевинске радове послије много напора, много зноја, труда и много уложене љубави од свих људи, посебно Мостараца расутих по свијету. Као круна свега је овај седми крст који смо данас ставили на звоник”, рекао је Круљ.

Он је нагласио да је Саборна црква поново на разгледници Мостара.

“За који дан скидамо скелу и црква ће употпунити Мостар”, навео је Круљ.

Грађевински радови коштали су више од осам милиона КМ, а прилоге су давали многи вјерници, не само Срби, већ и Бошњаци и Хрвати. Највише средстава издвојиле су владе Србије и Републике Српске.

Након завршетка грубих грађевинских радова остаје још огроман посао да црква буде онаква каква је и била. Потребно је још завршити уређења ентеријера и партера, али они ће, нажалост, морати сачекати због недостатка средстава.

“Предсједник Србије Александар Вучић је у априлу 2019. године обећао да ће Србија уплатити 1,5 милиона евра за завршетак обнове Саборне цркве, а до сада је уплаћено 500.000 евра. Надамо помоћи из Београда како би наставили са обновом”, каже Круљ.

Он напомиње да је крајем прошлог децембра у Београду разговарао са премијером Србије Аном Брнабић, која је поручила да је Влада Србије обнову Саборне цркве у Мостару препознала као један од најзначајнијих пројеката и да ће наставити да подржава њено васкрсавање, које има велики значај за српски народ, не само у овом граду, већ и у читавој БиХ.

Да је овај храм и симбол помирења у Мостару најбоље свједочи чињеница да су недавно на звоник постављена три сата, са старословенским, римским и арапским бројевима, које су донирала три Мостарца – православац, католик и муслиман.

То потврђује да се Мостарци свих вјера и нација радују да се Саборна црква врати на мостарску разгледницу. Ипак, највише се радују мостарски Срби, јер је Саборна црква Свете Тројице, симбол и срце српског идентитета Мостара.

Саборна црква запаљена је 15. јуна 1992. године. Дан прије почео је егзодус Срба из Мостара, када је овај град напустило око 30.000 Срба, док је њих 431 страдало у тим јунским данима.

Саборна црква прво је запаљена, а након тога је мјесец дана минирана и рушена, док није пао и посљедњи камен.

За рушење Саборне цркве нико није одговарао. Позната су имена тројице Бошњака који су као припадници Хрватских оружаних снага /ХОС/ запалила цркву.

Срби који су остали у Мостару свједоче да је то био један од најтежих дана у њиховим животима и да је био јасан знак да Србима у Мостару више нема мјеста.

Овај саборни храм данас је опет најдоминантнији објекат у граду на Неретви и понос мостарских Срба, који кажу да овај храм свједочи да су овдје своји на своме.

Мостарски Срби очекују да ће бити подршке да се црква у потпуности обнови и стави у функцију, јер тренутно је једини велики вјерски објекат у БиХ који није обновљен.

Саборна црква у Мостару саграђена је 1873. године и до изградње Храма Светог Саве у Београду била једна од највећих православних богомоља на Балкану. Била је један од симбола Мостара, као и симбол вишевјековног постојања Срба на овом простору. Саборни храм у Мостару је и национални споменик те му је због тога у потпуности враћен предратни вањски изглед.

(Срна)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Хвала Богу.

26.02.2021 18:37

И да у знак захвалности да ниста дјетињству, људи мало пазње посвете и доброти, кад су вец ту, гдје су, као и сам, на овој планети и бас на овим просторима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кап у мору

26.02.2021 19:31

Напокон.

Name

Ре

26.02.2021 19:43

Љепо. Тако је

Name

БОЖЕ МОЈ

26.02.2021 19:32

Хвала Богу

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

26.02.2021 21:32

Нека ми драги Бог опрости..! Имам ливаду и тим, ал ми фале играци....!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре родјо

27.02.2021 09:26

Теби највише фали мозак!!!

Name

рере

27.02.2021 20:43

Глуп си ти да то сватис....? Свега има,само нигдје Срба....!

Name

Срби неће

28.02.2021 00:28

...да се врате. Све попалили, одњели И кад су видјели да од тзв рс Нема ништа, онда би да се врате? Овдје мислим на Сарајево. СДС их све потјерао уз невиђене пријетње ...

Name

Рашо

26.02.2021 23:18

Значи сада могу сви Срби Мостара да стану на једно место да се Богу помоле.Дуго је трајало да се и то догоди, али ето ипак боље икад него никад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

саса

27.02.2021 07:44

Свака цаст, радујем се обнови храма, сто реце старијесина ,,сада је Мостар конацно цијели, комплетан". Него када су на реду фабрике да људи могу зивјети ?

Name

ре саса

27.02.2021 20:57

Па битнији је храм.Овце могу да пасу само не знам да ли им је зима без вуне

Name

Имена

28.02.2021 22:23

Имена те тројице

ОДГОВОРИТЕ