Шта замјерају БиХ и које услове за доставу вакцина траже?

Из компаније Пфизер за Клиx.ба су казали шта је кључни проблем због којег у нашу земљу њихове вакцине против короне вјероватно неће стићи ни у марту.

Босна и Херцеговина 25.02.2021 | 19:42
Шта замјерају БиХ и које услове за доставу вакцина траже?

Прије неколико дана Пфизер је писао бх. властима и упозорио да наша држава још увијек није испунила све услове како би започела прва испорука те вакцине у оквиру система Цоваx.

С друге стране, из БиХ су отишле поруке да смо испунили све што је тражено. Појашењење смо тражили од компаније Пфизер, одакле су нам одговорили шта је суштина проблема.

Да би вакцине против ЦОВИД-19 била испоручена, земље морају имати документацију о националном регулаторном одобрењу вакцина, које је издала надлежна национална регулаторна агенција (или доказ о признавању или ослањању на другу врсту регулаторног одобрења, попут WХО ЕУЛ), увозну дозволу и потписане споразуме о одштети и одговорности.

Другим ријечима надлежна институција у БиХ - Агенција за лијекове није одобрила Пфизер, нити има документ којим се ослања на одобрење Пфизерове вакцине у СЗО-у и слично.

"Ми (Пфизер и ЦОВАX) ћемо сарађивати ​​с владом на корацима неопходним како би се омогућило да снадбијевање настави што је прије могуће. Договор с ЦОВАX-ом није дио билатералног уговора између државе БиХ и Пфизера, за који смо исказали јасну намјеру још у јесен прошле године", казали су нам из Пфизера.

Дакле, Пфизер тражи одређену врсту директног договора и свакако заштиту, односно одговорност бх. власти у процесу добављања вакцина и саме имунизације.

Подсјетимо, 29. јануара ЦОВАX је послао почетну расподјелу доза вакцина Пфизер-БиоНТецх за Q1 према земљама чланицама Цоваx-а, на основу интереса земље за нашу вакцину и ЦОВАX процјене спремности земље.

Ова расподјела пружа привремене смјернице земљама и подлијеже потврди Пфизера након завршетка процјене у свакој земљи.

"Планом расподјеле доза директно управља Цоваx. Као једна од првих компанија које су осигурале дозе путем овог новооснованог механизма, радимо у партнерству с ЦОВАX-ом (Гави & УНИЦЕФ или ПАХО) како бисмо примијенили овај модел у пракси. Након извршених анализа заједно с удружењем ЦОВАX утврђено је да је потребна додатна расправа у земљи како би се разјаснили захтјеви за опскрбу путем Цоваxа", истакли су из Пфизера.

(Клиx)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

И ми из ЈугоБиХа

25.02.2021 18:59

Замјерамо ЕУ, имамо ми довољно вакцина Кинеских, Руских, Турских ... ЕУ Експеримент комерцијализације медицине, писи пропало. ЈНА Ецономицс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др.Пантелије,п

25.02.2021 19:19

Па наравно људи тразе одговорност сто наса стока незна ста је то ,ови наси само дај вакцине да се преко тога оперу паре и дасе које милионце украде а ко да одговара ако људи када приме вакцину подлегну или се десе нека незељена дејства.Бас брига наси улигана колико це људи да умре од вакцине а нико неце за то одговарати.Са оваким месарима као ови наси владари јаднисмо ми куд год да кренемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

26.02.2021 06:29

Боље је цути кад немас везе с мозгом. Тразе да им се гарантује да неце законски одговарати за стету произведену по здравље народа који буде пелцован њиховом вакцином. То су свуда добили тзв. легал индемнитy.

Name

Гојко

25.02.2021 19:21

Оцемо вакцину у сто крацем року да Миле зна тацно колико је његове лове од вакцине да он то мозе послати за Русију нека је на сигурном.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зна се

25.02.2021 19:29

Логистика за - 80 степени колико треба за складиштење и превоз вакцина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајојј

25.02.2021 19:37

Де нас нађе !! Па ми се ни око временске прогнозе не можемо договорити чак и кад пада киша једни кажемо облачно други сунчано трећи вјетаровито и никако до оног сто нам је кишобран изнад главе.Ако мени не вјерујете питајте нашу ИКОНУ он све зна ето сад ћемо тужити тамо неког Сто он зна да ми НЕЋЕМО ДА СЕ ДОГОВОРИМО!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

25.02.2021 20:07

Знаци они признају дрзаву БиХ и ниста друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предатор

25.02.2021 20:23

Одрицемо се и васих вакцина доброте, милосрдја застите..... Само нас оставите на миру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

крадМило

25.02.2021 21:24

Позвати наше политичаре на одговорност - аахаххахахахаххахах. Стварно у овом "дуелу" нисам сигуран, коме вјеровати, ако су са једне стране, наши политичари. Они никада ни нас, свој народ нису слагали, а не некога, ко им није ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

26.02.2021 06:27

Тразе законски индемнитy тј. да не одговарају законски за остецења која њихова вакцина проузрокује по здравље народа. Све крими дрзаве су им дале ту могуцност да ваљају своје пландемијске вакцине без законске одговорности. Криминал глобалних размјера за пелцовање овцица...

ОДГОВОРИТЕ