Преваранти нуде 400 милиона доза вакцина против короне

Према подацима истражилаца Европске уније, до сада су разни посредници владама широм свијета понудили 400 милиона доза вакцина против цовида-19. Ријеч је о вакцинама која се називају и "фантомскима" зато што не долазе директно од произвођача и као таква изразито су сумњива као преварантска.

Свијет 25.02.2021 | 15:58
Преваранти нуде 400 милиона доза вакцина против короне

ДПА у извјештају цитира свој извор из Европске комисије:

“Ми их ‘фантомским вакцинама’ називамо све више или мање понуде које су већ послане предсједницима држава или влада.”

Знало се што се спрема још јесенас 

Ову појаву навелико већ истражују агенције ЕУ-а Еуропол и ОЛАФ, а ДПА сазнаје и то да је дотична тема била једна од тачака недавног састанка предсједника влада и држава из ЕУ-а. ОЛАФ процјењује да је ријеч о свеукупно 400 милиона доза до сада понуђених широм свијета по укупној цијени од три милијарде евра.

ДПА из Европске комисије сазнаје даље да се из дотичне нити је ли ријеч о правој вакцини. Истраживачи ЕУ-а ризик процјењују до те мјере да би слободно могла бити ријеч и о “обичној сланој води у бочицама”.

Њемачки Билд писао је да је један једини приватни посредник прије неколико дана неколико влада преко е-маила послао понуду за чак 100 милиона доза вакцина за које тврди да је ријеч о АстраЗенеци. Наводи се да је ријеч о особи која је “одраније позната одређеним њемачким службама”.

О опасности од лажних вакцина против цовида-19 Н1 Инфо писао је још 2. децембра прошле године, поводом упозорења Интерпола свим својим 194 чланицама широм свијета да се “припреме на то да мреже организованог криминала почну циљати на вакцине против цовида-19, и физички и онлине”.

“Док се владе припремају на примјену цвакцина, криминалне организације се планирају инфилтрирати у ланце или их прекидати”, поручио је тада генерални директор Интерпола Јüрген Стоцк, и то под егидом да су “вакцине постала главна мета организованог криминала”.

У Кини прва хапшења

Интерпол је тада упозоравао да су се међународне криминалне организације још раније покушале окористити пандемијом.

“Криминалне мреже циљаће грађане који неће посумњати преко лажних интернетских страница и лажних лијекова, што би могло представљати озбиљан ризик по њихово здравље, па и животе”, предвидио је још 2. децембра 2020. шеф Интерпола.

Прије неколико седмица, 2. фебруара, Xинхуа је пренијела вијест да је полиција у Кини ухапсила више од 80 људи и заплијенила неколико хиљада лажних вакцина против цовида-19.

(Н1)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мики

25.02.2021 15:18

Ове као праве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брат Ђуро

26.02.2021 09:27

Тако и јесте у стварности. Исте су и једне и друге. Што ће се показати кад се овце ошишају.

Name

цхина

25.02.2021 16:19

Ево вакцина за Србију,Босну и такве дрзаве гдје политицари увозе све и сваста а плацају народним парама и уградјују се са белосвјетским криминалцима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајде не

26.02.2021 04:51

Лупетај и не мешај нити упоредјуј Србију са Босном. Држи се ти твог Доде и Тегелтије...