"Европска унија веома захтјевна према БиХ"

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија сматра да су услови за кандидатски статус БиХ у ЕУ подигнути на највишу љествицу, много више него већини земаља.

Босна и Херцеговина 24.02.2021 | 22:23
"Европска унија веома захтјевна према БиХ"

Он је члановима Привремене истражне комисије Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ за утврђивање стања у правосудним институцијама БиХ данас навео у којој су фази закони који су услов за кандидатски статус.

Тегелтија је рекао да је Закон о јавним набавкама упућен у парламентарну процедуру, а да су Закон о Високом судском и тужилачком савјету /ВСТС/ БиХ и Закон о спречавању сукоба интереса у завршној фази израде у Министарству правде, те да ће потом бити на сједници Савјета министара и упућени у даљу процедуру.

Он је напоменуо да су већини земаља услови из области владавине права постављени тек када су постале пуноправне чланице ЕУ.

Тегелтија је додао да БиХ има капацитете за испуњавање услова у вези са ова три закона и друге мјере кредибилне за кандидатски статус.

Он је напоменуо да су већ отворене нове приче о додатним условима и да се данас већ говори о изборном законодавству, уставним промјенама и сличним стварима.

Тегелтија је рекао да у вези са Законом о ВСТС-у постоје неслагања, будући да представници институција Републике Српске сматрају да је много проблема у правосуђу, те да је потребно приступити цјеловитој реформи.

"Становиште свих у Републици Српској је да је потребно приступити цјеловитој реформи правосудног система у БиХ и да се измјеном Закона о ВСТС-у неће ријешити та ситуација. Нема проблема да по принципу одлучивања Закон о ВСТС добије подршку у Савјету министара простом већином и може ићи на одлучивање и без гласова министара из Републике Српске, а какву ће судбину доживјети у парламенту, остаје да се види", додао је Тегелтија.

Он је навео да, према информацијама које има из Министарства правде у Савјету министара, сада нема великих несагласности о Закону о спречавању сукоба интереса и да ће чим буде усаглашен бити упућен у процедуру одлучивања у Парламентарну скупштину.

Тегелтија је подсјетио да је процес реформи у правосуђу са Европском комисијом започет 2011. године и да је заблокиран, те да Република Српска има врло лоше искуство са тим процесом.

"Цјелокупна реформа значи став већине посланика Представничког дома који долазе из Републике Српске и ставови четири од пет делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ. Када је о Савјету министара ријеч, неће бити блокаде за усвајање овог закона. Колико ћете бити у парламенту у могућности да га усагласите и усвојите, не могу у овом тренутку да процјењујем", рекао је он.

Тегелтија каже да се увијек залагао за консензус у Савјету министара, али да никада није блокирао ниједно законско рјешење за које не постоји консензус и за које не мора да гласа.

"Савјет министара неће бити препрека за усвајање закона ни за цјеловиту реформу правосуђа", истакао је Тегелтија и подсјетио да су компетенције министара у Савјету министара много веће него у ентитетским владама.

Тегелтија је, говорећи о смјени министра правде у Савјету министара Јосипа Грубеше, подсјетио да су чланови Комисије већ покренули ту процедуру и да треба сачекати какву ће судбину имати.

(Срна)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Драган

24.02.2021 21:25

Виде људи из ЕУ с каквим олосом имају посла

ОДГОВОРИТЕ
Name

д

25.02.2021 06:41

Ови поолитичари неће одговорност, њих само интересује да се кроз суд они не могу осудити. Да имају своје судце. Ко су политичари нема ту напредка. Треба увести специјални суд са странцима само за политичаре. Нестали документи, изгорили, поплавило тешки дуги затвор. То су преваранти.

Name

Ре

25.02.2021 07:45

Све се ради да се одржи статус qво. Не радиш, примаш плату, крадеш и не одговараш никоме. Рај.

Name

Фурло

24.02.2021 21:46

Еx-Yу се успјесно распала изузев БиХ. Она мора бити федерално уредјена са 3 ентитета али би то било Еx-Yу уредјење, знаци најбоље расцјепљена до вец постојецих цјелина..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Фурло

24.02.2021 22:07

Док ти размисљас о глупостима, Зоран Тегелтија узива у својим милионима. А стекао их је захваљујуци таквима као сто си ти. Ваљда је тако праведно.

Name

Ре Фурло

24.02.2021 22:55

То би било најбоље рјешење да Република Српска није растављена на два дијела у Брчком, СНСДовим потписом ако се не варам...

Name

Ниста то не ријесава

25.02.2021 06:52

Осим који вилајет висе. Проблем је КРИМИНАЛ И КОРУПЦИЈА, мафијаског кова људу који су запосјели институције...

Name

КИКИ

25.02.2021 01:26

НАОБЛАЦЕЊЕ СА ЗАПАДА ЦЕ ПОЛАКО ЗАХВАТИТИ НАСУ ЗЕМЉУ , РЕКОСЕ ИЗ МЕТЕО ЗАВОДА . ;););)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кредитори

25.02.2021 05:24

Па ста цу им ја кад дају кредите неозбиљним земљама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

25.02.2021 05:39

Људи ће само имати проблема ако нас приме.То су нам дали политићари које је народ бирао.Већина народа није за ову власт али недовољно да немогу крадјом намирити разлику.Када буде 80% против ове власти власт ће паст са пар процената разлике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

путник

25.02.2021 07:05

цитам поруке и контам како је народ наиван. сав овај олос који управља дрзавом је доведен на власт од истих тих еу олоса који насе олосе дрзе на власти из разлога да би их могли уцењивати да потписују и стављају омцу народу задузујуци будуце нарастаје и постепено нас претварајуци у дузницке робове. остацемо без свега и без гаца на дупету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

25.02.2021 07:32

СВАКА дрзава која је обавила преговоре за ЕУ и усла у ЕУ је била напреднија и имала ускладјеније законе са ЕУ него БИХ, тако да се не мозе прицат о посебним условима за БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕНАГЕР

25.02.2021 07:50

Нису услови подигнути него су људи направили план да се полако из године у годину испуњава услов по услов а одредјена је крајња граница када сви услови требају бити испуњени И сада се та крајња граница приблизила А то сто ви 20год нисте ниста радили то је вас проблем Цијело вријеме као мала дјеца ево испунит цемо ово а ово це мо касније И сада се накупило Испуњавали сте услове на прескокце (а и они су вам то допустали из неког разлога) па тако сада имамо неке законе којих се народ треба придрзавати у неким дјелатностима као у Норвеској а стање у тим дјелатностима као у Сијера Леону И тако да знате да вам они нису васи гласаци да и њима мозете прицати прице за малу дјецу и да мислите да сте их зезнули Они су мало веци капацитет и пуно јаци играци од вас

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕУ

25.02.2021 07:54

ти би требао под хитно да напустис ту позицију није то за тебе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зага

25.02.2021 11:29

А, Ти, Тегелтија сматрас БиХ, ДРЗАВОМ??? Далеко смо ми од тог назива, а какви нам политицари владају, право је цудо да уопсте постојимо!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТДИ

25.02.2021 19:10

Није ЕУ толико захтјевна колико су наси политицари неспособни.

ОДГОВОРИТЕ