Слава због улоге ни најмање није промијенила Биљану

Дванаестогодишња Дубичанка Биљана Чекић, ученица осмог разреда Основне школе “Вук Караџић”, чија је популарност након маестрално одигране главне улоге у филму “Дара из Јасеновца” достигла планетарне размјере, живи исто као и прије, у свом селу Срефлије.

Република Српска 24.02.2021 | 21:31
Слава због улоге ни најмање није промијенила Биљану

Пјешке путује у школу, уноси дрва за гријање, чува стоку, брине о млађем брату, помаже у кућним пословима, радује се малим стварима, мада је живот на велика врата увео у глумачке воде.

Ова љупка, искрена и непосредна дјевојчица, која нас је, заједно с баком Надом, старијом сестром Дајаном и млађим братом Сашом дочекала испред куће, на лијепом фебруарском дану, каже да је свакодневно посјећују новинари и да јој стално стижу честитке.

– У моме селу, овдје испод Козаре, сви су гледали филм и плакали. Они долазе, честитају, дају неке поклоне, напримјер јабуке зеленике, чоколаду, врећицу бомбона из сеоске задруге, сокове и тако. Мени баш много значе честитке комшија из села, који су вриједни и добри људи. Они раде на њивама, тешко живе, много су патили у ратовима, али имају добру душу и разумију филм. Они су, исто тако, причали су ми бака и дјед, проживјели и веће патње од оних које су приказане на филму – испричала је Биљана за Српскаинфо.

До школе кроз шуму

Њено село удаљено је 15-ак километара од Козарске Дубице. Пут од куће до школе није тако лак, јер Биљана пјешачи два километра кроз шуму, до аутобуске станице. До њене куће аутобус не може, јер је пут узак, а на мјестима блатњав и готово непроходан, нарочито када зазими или се окиша.

– Када нас је наставница њемачког језика Мара Крњаић обавијестила да дођемо на разговор за филм, ја се у почетку нисам пријавила. Сматрала сам да то није за мене. Нисам имала никаквог глумачког искуства, као ни други у мојој породици. Вјеровала сам да је то за другу дјецу, из градова, не за нас из удаљеног села, из планинског краја – износи Биљана почетне дилеме које су је поколебале.

Прихватила изазов

Ипак, наставница њемачког је била упорна, није одустајала и њена ученица је прихватила изазов, одлучила да стави на пробу свој глумачки таленат.

– Дали су нам да читамо текст из филма… То сам прихватила без великог очекивања, одговорила на све што је од мене тражено и, по мало, заборавила на све. Послије три мјесеца, када су јавили да сам баш ја изабрана за главну улогу, била сам у невјерици… Најтеже ми је било у то убиједити своје укућане, највише старију сестру – присјећа се Биљана првог корака, када су се пред њом широм отворила филмска врата.

Њена сестра Дајана укључује се у разговор. Она признаје да није вјеровала да ће Биљана добити филмску улогу.

– Мени је то дјеловало нестварно. Питала сам се како да она добије главну улогу поред толико “правих” глумаца. Смијали смо се на такву причу, али када је побиједила на том избору, схватила сам да је то већ нешто озбиљније – казала нам је Дајана, ученица првог разреда Економске школе у Приједору, којој је такође припао дио сестрине славе.

Новинари

Њу сада, каже, вршњаци и школски другови ословљавају Дарином сестром.

– Када је Биљана добила позив за снимање, и отишла са филмском екипом, нисмо знали како ће то све изгледати. Она нам је слала поруке, причала о свему, али док нисмо погледали филм на телевизији нисмо били свјесни да је Биљана, коју сада сви ословљавају као Дару, тако добро одиграла улогу – испричала је Дајана Чекић за Српскуинфо.

Након приказивања филма, Биљана је стална новинарска тема.

– Када видим непознат аутомобил, на путу према нашој кући, знам да је то нека новинарска екипа. Није ми тешко да са свима разговарам, јер сам свјесна да су се они потрудили да ме пронађу, да долазе из далека, да то није лако и зато не избјегавам разговоре. Траже ме и у школи. Ђаци ми кажу да сам популарнија од својих наставника, али није тако. Свако има своју улогу, своје мјесто – закључује млада глумица.

Импресије са снимања

Са снимања филма има много лијепих импресија, које спонтано реда у албум глумачких успомена.

– Будо ми је баш био тежак, да га носим… То су три брата у једној улози, али је један од њих, Лука, био највише у кадру. Њега су сликали крупно, а Симона и Јакова мало шире. Код друге двојице сличност је велика, немогуће их је разазнати, али су сва тројица другачији по понашању. Зато је за различите ситуације увијек на снимању био по један од њих – препричава Биљана доживљаје са снимања филма.

(Српскаинфо)

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

Рудар

24.02.2021 21:00

Свака цас Биљана република Србска треба да се поноси са тобом зелим ти све нај љепсе од срца велики поззззз 16

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

24.02.2021 21:35

Свака цаст ! Тек сада се види ста знаци продаја јасеновацке градје.

Name

Лазар

24.02.2021 22:29

Тако је. Ово показује да су наша дјеца веома интелигентна. Штета што нисмо уређено друштво које би омогућило да се сваке године појављују нове Биљане, Ђоковићи, Јокићи, освајачи медаља на такмичењима из науке... Овакве људе треба промовисати а не оне битанге који једино знају лагати, пријетити и красти.

Name

Неки

25.02.2021 04:25

Планетарну популарност? Око ба, будимо реални.

Name

Боб

25.02.2021 07:37

Дивна дјевојцица..све најбоље у зивоту ти зелим ...и остани таква!

Name

ЖИКА Ж

25.02.2021 11:18

Биљана нека се твоји родитељи поносе са тобом.

Name

ТЕШКО НАМА

25.02.2021 17:47

НАЈТУЖНИЈЕ ЈЕ ТО ШТО НАШУ НАДАРЕНУ ДЈЕЦУ СВИ И СВАГДЈЕ ВИШЕ ЦИЈЕНЕ И ПОШТУЈУ НЕГО У ЗЕМЉИ ГДЈЕ СУ РОЂЕНИ И ГДЈЕ ЖИВЕ.

Name

Дадо

24.02.2021 21:03

Биљана је оличење пристојности, примјереног кућног васпитања и традиционалних вриједности нашег народа, које полако постају заборављене. Данашња дјеца су попримила негативне утицаје модерних комуникација и сличних садржаја, све мање имају поштовања према старијима и немају развијен осјећај за друге људе. Због тога је право одушевљење видјети да постоје дјеца попут Биљане. Заиста плијени својом добротом, питомошћу, бистрошћу, ведрином и духом. Искрено јој желим пуно среће и нових животних успјеха. Одиграла је важну улогу и учинила велико дјело свом народу и својој родној Козари. Напокон су Срби увидјели да се мора исправити истпријска неправда и ширити истина о мученичком страдању нашег народа у НДХ. Поједини припадници српског народа су жртвовали истину о страдању сопственог народа зарад личних користи у доба комунистичке власти. Олако су заборавили од кога су потекли и учинише грозну неправду према највећим мученицима нашег рода.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

24.02.2021 22:36

Свака част за коментар али прије свега честитам Биљани јер је заслужила сваку написану ријеч. Бог ти дао здравље и велики успјех и наравно твојој породици. БЛАГО ОНОМ КО ДОВИЈЕКА ЖИВИ ИМАО СЕ РАШТА И РОДИТИ.

Name

Ре Дадо

25.02.2021 11:30

Одлицно за насу дјецу и за младје генерације ако су заиста такви као сто казете. Циме су то старије генерације заслузиле постовање младих? Погледајте какво смо им друство и дрзаву направили, гусимо се у корупцији и криминалу, унистили смо им сколство и здравство, никакву перспективу немају. На основу цега ви тразите постовање своје дјеце, циме сте га заслузили? Није ми намјера да вас увриједим, мозда сте ви дивно људско бице, али нико није острво и колективно гледано ми сви смо апсолутно недостојни постовања судеци по друству у коме зивимо. Језим се од људи попут вас који змуре на реалност и захтјевају постовање које ницим не завредјују. А насе младе залим из дубине дусе, јер смо их донијели на свијет и осудили да зиве у дивљем резервату и у условима недостојним људских бица.

Name

@Неки

25.02.2021 14:40

Да, планетарну. Филм је приказан у биоскопима сиром САД. Ста није јасно?

Name

РОБИНСОН

24.02.2021 21:03

БРАВК ДРАГА ДЈЕВОЈЦИЦЕ.ДРАГИ БОГ ТЕ ПРОНАСАО,ПОКАЗАО СЕ ТВОЈ ТАЛЕНАТ.ПОКАЗАЛО СЕ ДА СЕ НЕМОЗЕ СВЕ КУПИТИ ПАРАМА.ЗЕЛИМ ТИ СРЕЦУ НА ТБОМ ЗИВОТНОМ ПУТУ КОЈИ ГОД ТИ ИЗАБЕРЕС.СРЕЦНО КРОЗ ЗИВОТ ТЕБИ И ТВОЈОЈ ПОРОДИЦИ ЗЕЛИМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

24.02.2021 21:04

Дјете за примјер. Све похвале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранка

24.02.2021 22:10

Драга Биљо "Даро" историјску причу си одиграла фантастично али ја ти желим да твоја животна прича буде обасја а светлошћу сунца из зенита. Наш народ преко дрине је у многим ратовима доживио страхоте у филму у ком играш главну улогу је приказан један сегмент тих страхота али сам сигурна да тих није било тешко схватити јер наша се историја упорно понавља. Диеца Козаре'Неретве-Сутјеске је изнова проживљава. Јасеновац је само дио србског страдања усташу су свој крвави пир проводили докле су стизали јаме диљем Херцеговина пуне су лешева од њихових крвавих пирова. Зато нек наша дјеца никад не забораве и никад не опросте. Хвала Даро што си нас подсјетила

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марија

24.02.2021 22:11

Капа доле дјевојко. И наравно цеститке свим глумцима у филму. Таленат не мозе да се не примјети. Морас пуно да учиш у зивоту и прије свега да останес добра особа, далеко цес догурати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

24.02.2021 22:21

Баш је похвално да је наставница била упорна, а и да је Биљана послушала њене савјете. Јако је битно за њу као дијете да сад гледа позитивно на будућност. Чини ми се да је Биљана једно дивно, добродушно и лијепо дијете ❤️❤️❤️❤️❤️

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страниx

24.02.2021 22:30

Драга Биљана,нека те Бог цува,нека ти се све зеље у зивоту испуне и сретно у глумацкој каријери која ти је судјена!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стивен Сегал

24.02.2021 23:00

Браво Биљана поносни смо на тебе и твоју породицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сандра

24.02.2021 23:42

Свака част Биљана на глумачком таленту и на лијепом начину изражавања тако да било би те лијепо и посјетити и надам се да уз помоћ добрих људи ће ти живот постати бољи.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арена

24.02.2021 23:58

Драга Биљана,хвала ти.Такве дјеце никад није пуно.Зелим ти сваку срецу.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

25.02.2021 03:44

Честитам Биљана на улози а понајвише на чистоти душе. Нека ти драги Бог да снаге да таква и останеш. Када смо са Богом никакве силе бјелосвјетске нам не могу ништа. Истина ће их бољети у паклу а нашим мученицима дати рајско насеље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знај

25.02.2021 12:03

Зашто призивате пакао, зашто га уопште пишете, стављате у коментар, мученике и све то, боже сачувај. Нисте се могли суздржати баш за љубав ове красне дјевојчице ❤️

Name

Ре Лазар

25.02.2021 05:37

Душа ме боли колико талентоване дјеце код нас пропадна. Мој унук изврстан мастер на уметничко академии, враќа се из иностранства, желеќи да ради у својој земљи, почиње да ради али након три мјесеца на његов место се без конкурс са много мањим референца а, по партијској линии прима други човек. Ето како и зашто остати овдје???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјете

25.02.2021 06:30

...сигурно ово не би радило за џаба! Родитељи су је пустили да прије свега заради! Не треба тровати дјецу са прошлошћу, јер не доноси ништа добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симунида

25.02.2021 07:36

Изгледа друже да ти не припадас људској раси док тако мозеш коментарисати , дјевојчица је изабрана између 2000 дјевојчица и није је нико натјерао да ЗАРАДИ на таквом пројекту.... Или је теби и таквима као ти криво што је само један дио пакла кроз који су просли Срби приказан ширим народним масама....... Ја бих само рекла.... НЕ ПОНОВИЛО СЕ НИКАД НИКОМЕ а помолити се и упалити свијећу са све невино страдале људе...?????

Name

ре Дијете

25.02.2021 09:08

Истина боли јел,друскане.сигурно се стидис негдје у себи,јер су твоји то цинили.

Name

Ре Ре Дијете

25.02.2021 12:51

Ја сам Србин и овакве теме су само показатељ нашег цинизма. Наше жртве су најбитније док туђе не признајемо? Дјецу не треба тровати прошлошћу, било И прошло.

Name

Реалиста

25.02.2021 15:03

Не лупетај. Због таквог размишљања "било па прошло", нам се кроз историју и дешавало трагедија за трагедијом.. Оја бака је још жива и гледала је филм и каже камо среће да је било ко на филму. Реци њој "било па прошло" а побили јој читаву породицу пред очима а мом дједу 25 чланова породице. Не треба мрзити, али своје жртве треба да спомињемо и не заборавимо. Отиђи у Блајбург и реци онима тамо "било па прошло"

Name

бака

25.02.2021 09:09

Биљо сине,Бог те благословио!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тема за Додика

25.02.2021 16:33

Нека нам сад Додик након овог филма каже нешто о Јасеновачкој грађи, како ју је олако предао американцима, а ови хрватима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ШВРЋКО

26.02.2021 15:44

Браво Биљо,светски си одиграла улогу Даре као и Лука с браћом. Филм је веома добар,одличан и има прво место у нашој кинематографији. Желим ти свако добро.

ОДГОВОРИТЕ