„Алумина“ не мора вратити милионски кредит „Енерголиније“

Окружни привредни суд у Бијељини прогласио је ништавим уговор о кредиту од 19,4 милиона КМ између Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) РС и „Енерголиније“ те ослободио плаћања обавеза зворничку „Алумину“ која је била јемац за овај кредит, а ИРБ-у наредио да врати новац који је до сада наплатила од „Алумине“ као жиранта, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 24.02.2021 | 14:06
„Алумина“ не мора вратити милионски кредит „Енерголиније“

Ријеч је о првостепеној пресуди која је донесена крајем прошле године, а на коју је ИРБ уложио жалбу.

„Алумина“ је крајем 2017. године поднијела тужбу против ИРБ-а и „Енерголиније“ којом је тражила поништење уговора о кредиту од 19,4 милиона КМ и јемству, те враћање милионског износа који је као жирант до сада платила ИРБ-у.

У Окружном привредном суду у Бијељини за ЦАПИТАЛ су потврдили да су по тужби „Алумине“ против првотуженог Фонда за развој и запошљавање РС, којим управља Инвестиционо-развојна банка РС и друготужене „Енерголиније“ у стечају донијели пресуду 2. децембра 2020. године и допунску пресуду 22. децембра 2020. године.

“На наведену пресуду и допунску пресуду тужени је изјавио жалбу, те се предмет по жалби налази на Вишем привредном суду у Бањалуци“, казали су у суду.

Кредит одобрен платежно неспособном предузећу

У образложењу пресуде, која је у посједу ЦАПИТАЛ-а, суд је навео да је ИРБ одобрила кредит „Енерголинији“ иако је то предузеће у моменту подношење захтјева за кредит било платежно неспособно, те да је поред тога кредит, који је добила из средстава Европске инвестиционе банке, ИРБ дала кроз директне зајмове, иако је по споразуму са ЕИБ-ом, то могла само преко финансијског посредника.

„Оцјеном изведених доказа на главној расправи, овај суд цијени да је спорни уговор противан принудним прописима, тачније Правилима ИРБ-а о пласману средстава по кредитним линијама и зајмовима јер није закључен путем пословне банке као финансијског посредника.

Поред тога, закључен је са друготуженим који није испунајвао услове за добијање кредита, те је противан и добрим обичајима што га чини уговором без правног дејства, слиједом чега је суд усвојио први постављени тужбени захтјев тужиоца, па како је тај тужбени захтјев усвојен, о другопостављеном није одлучивано“, наведено је у образложењу пресуде.

Суд: Непоштено и несавјесно понашање ИРБ-а

Суд је навео да је „Енерголинија“ два пута тражила кредит ИРБ-а, с тим што је први захтјев одбијен јер је утврђено да предузеће не испуњава услове, а без обзира на то само три мјесеца касније одобрен им је милионски кредит.

„Чињенице да су се кредитна средства из пројекта ЕИБ-а требала пласирати крајњим корисницима преко пословних банака као финансијских посредника које би сносиле ризик поврата, да „Енерголинија“ у вријеме одобравања спорног кредита није била платежно способна, да је цјелокупан износ кредита исплаћен одједном у једном дану, да је неспорно управо од стране ИРБ-а утврђено ненамјенско кориштење кредита, да друготужени није поступао по позиву из дописа првотуженога за поврат цјелокупног пласираног износа са каматом и накнадама, те неспорна и позната чињеница одласка из БиХ литванских држављана, заступника и власника „Енерголиније“ као корисника кредита, по оцјени овога суда, указују на то да од самог почетка није постојала намјера да се кредитна средства искористе у прецизно уговореној намјени, нити да се кредит врати“, пише у образложењу пресуде.

Суд је навео и да преваљивање обавезе из спорног уговора о кредиту на „Алумину“ као солидарног јемца, јасно указује на то да се ради о намјерном, непоштеном и несавјесном понашању првенствено ИРБ-а који је закључио спорни уговор примјеном правила Упутства о директном пласману умјесто примјеном Упутства о пласману путем финанијских посредника како је то очито био у обавези.

„У том послу је имовина „Алумине“ подметнута као обезбјеђење да ће туђи дуг бити враћен“, навео је суд у пресуди и додао да је ИРБ чак и анексом продужила рок отплате спорног кредита и то након што је претходно утврдила ненамјенско кориштење кредита.

У пресуди је наведено и да до закључења главне расправе није изведен доказ да је ИРБ предузела било какву радњу према „Енерголинији“ у правцу поврата спорног кредита.

„Енерголинија“ је приватна фирма у власништву Литванаца који су били и власници ФГ „Бирач“ и њених кћерки фирми, између осталог“ и „Алумине“.

Преко власништва над постројењима за производњу енергије контролисала је цијели производни процес у Фабрици глинице „Бирач“, која је такође била у власништву Литванаца, у којој покренут стечај 2013. године.

Први пут када је „Енерголинија“ тражила кредит од 20 милиона КМ, кредитни захтјев је одбио тадашњи директор ИРБ РС Миленко Павловић, јер је знао колика је изложеност ризику оваквог пласмана ИРБ РС без посредничке банке. Послије тога дао је оставку на ово мјесто јер је био под притиском да одобри овај зајам.

Након његовог одласка „Енерголинија“ обнавља кредитни захтјев, али овај пут у висини од 19,4 милиона КМ.

Управа криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова РС је још 2013. године, у оквиру истраге коју је МУП водио о злоупотребама и малверзацијама у вези са пословањем ФГ „Бирач“ и других предузећа из састава те фабрике, поднијела Специјалном тужилаштву РС извјаштај због сумње у ненамјенско трошење новца „Енерголиније“.

У међувремену је „Енерголинија“ отишла у стечај, а стечајни управник је оспорио потраживања ИРБ-а по спорном кредиту.

(Цапитал) 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Неко

24.02.2021 14:11

То је сића у Бобар банци се наводно отписује 260 мил, можемо то ми , шта је то за РС ми се у мјесец дана задужимо два пута , само појачати задужење на четри пута и то је то , поготово што нема одговорности ,може и седмичо два пута или отворити ИРБ па нека узима свако колико му треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

24.02.2021 17:59

Ко је директор ИРБ?

Name

ста је сад

24.02.2021 14:19

ето видите да није ирб ниста крива

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

24.02.2021 15:06

И НАРАВНО ОДГОВОРНОСТ ЗА БАЧЕНИХ 20 МИЛИОНА ЈЕ НА ЏОМБИЋУ И ТЕГЕЛТИЈИ.... ТУ БЈЕЖАНИЈЕ НЕМА....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејо

25.02.2021 04:52

Република Српска никад бољег премијера и министра није имала од Аце Дзомбића,струцног и паметног човјека,пре свега великог господина.