Забране за путовања унутар Уније отишле предалеко

Европска комисија ће поново подсетити државе чланице ЕУ да не затварају границе унутар Уније, изјавио је данас европски комесар за правду Дидиер Реyндерс, јавља Анадолу Агенцy (АА).

Свијет 23.02.2021 | 17:02
Забране за путовања унутар Уније отишле предалеко

"Комисија жели да подсети земље чланице ЕУ на неопходност координисаног приступа свим мерама предузетим у циљу слободе кретања људи и добара", објаснио је он у видео-поруци објављеној на друштвеним мрежама пред виртуелни састанак министара ЕУ.

- Замољено шест земаља -

Очекује се да министри расправљају о одговору ЕУ на борбу против коронавируса, укључујући и затварање граница, али и вакцинацију, а у циљу припреме за виртуелни самит челника ЕУ заказаног за четвртак.

Извршно тело ЕУ упутило је писмо у коме је шест земаља ЕУ замољено да се врате на усаглашене препоруке у вези са путовањима, додао је Реyндерс.

Немачка, Белгија, Шведска, Финска, Данска и Мађарска су добиле писма, рекао је портпарол ЕК Цхристиан Wиганд.

"Рестриктивне мере су отишле предалеко. Можда би било прихватљиво да се путовања не препоручују, али не и да се она забрањују из једне земље чланице у другу", навео је Реyндерс.

Немачка је 14. фебруара затворила границе за Чешку и регион Тyрол у Аустрији, како би спречила ширење нових варијанти вируса, а дозвољен је само повратак држављана Немачке и неопходних радника.

Таква одлука изазвала је негодовање прекограничних радника који су тиме онемогућени да се врате кући сваког дана. 

- Сертификати о вакцинацији -

"Веома је важно да заједнички радимо на дигиталном сертификату. Видећемо наредних месеци постоји ли начин да ти сертификати олакшају путовања", рекао је Реyндерс. 

Међутим, казао је и да Европска комисија не жели да серфитикати о вакцинацији буду обавезни за путовања, те да треба оставити могућност тестирања и карантина за оне који нису, или не желе да приме вакцине против коронавируса.

Премијер Грчке Кyриакос Митсотакис у јануару је предложио сертификат о вакцинацији унутар ЕУ, као покушај да спаси предстојећу туристичку сезону.

(Анадолија)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Хахаха

23.02.2021 17:55

Сиц и европа и њихове мјере хвала вам и довидјења, ни вакцина ни тест ни карантин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.02.2021 17:17

Тако је. До лакта им је од мене. Нека тренирају контролу и своја мрачна и безумна правила на оним што слушају. Слугама.