Бинго озваничио рад за узгој једнодневних пилића

Компанија Бинго у рад је пустила најсавременији перадарски репро центар и инкубаторску станицу за узгој једнодневних пилића.

Босна и Херцеговина 23.02.2021 | 09:02
Бинго озваничио рад за узгој једнодневних пилића

То је јединствени пројекат у Босни и Херцеговини, који доноси сасвим нову димензију домаћем перадарском сектору.
Репро центар из такозване лаке линије перадарства, капацитета је оквирно 24 хиљаде кока и налази се у Горњим Вуковијама, док је инкубаторска станица за узгој једнодневних пилића капацитета 10 милиона јајних мјеста смјештена у Тојшићима.

Бинго ове објекте користи за властиту фарму јаја, али и за локално, те регионално тржиште.

"Технологија која је заступљена у инкубаторском центру подијељена је у неколико фаза, односно двије основне: у предвалионицима у којима пилићи проводе 18 дана, док у другој остају три дана. Након тога се приступа процесу одабира пилића те њихове вакцинације и као такви се отпремају на наше тржиште. Једнодневни пилићи које овдје узгајамо представљају нешто најквалитетније на бх. тржишту, када је у питању лака линија  тј. узгој кока несилица", објаснио је Ирфан Хасановић, руководилац Инкубаторске станице Бинго. 

Перадари из БиХ у претходним годинама су увозили једнодневне пилиће производњу конзумних јаја, међутим данас су се створиле могућности да их на фармама Бинго самостално узгаја, продаје домаћим перадарима, али и извози у сусједне земље:

"Кроз ова два пројекта ми ћемо годишње имати око шест милиона и 400 хиљада јаја, а само кроз инкубаторску станицу произвест ћемо близу два милиона и 400 хиљада једнодневних кока несилица. С њима идемо на тржиште у земље ЦЕФТА-е, а надам се ускоро да ће бити отворен простор и за извоз у Европску унију", навео је Енес Омеровић, руководилац перадарске производње Бинга.

Према његовим ријечима, предност за БиХ у овом пројекту је и чињеница да сусједна Хрватска, која је чланица Европске уније, нема сличну производњу.

За ову годину смо направили аранжмане и са сусједним државама, односно Србијом и Црном Гором за које ћемо оквирно произвести пола милиона пилића, а разлику ћемо оставити за потребе у БиХ, гдје већ имамо 40 купаца. Планирамо удвостручити производњу у 2022. години", нагласио је Омеровић.

"Тренутно радимо на новом пројекту тзв. тешке линије у Вуковијама. Припремамо шест фарми капацитета по 26.000 товних бројлера, што би значило да ћемо произвести милион пилића годишње. Бинго и сада већ производи милион бројлера на фармама у Шпионици и Дубравама. Планирамо и оснивање репро центра за товне бројлере, поново на подручју Калесије, јер имамо добру сарадњу са локалним властима, што нам знатно олакшава процесе.“

Овај пројекат веома је значајан и за Владу Тузланског кантона, која обећава подршку у наредном периоду с циљем развоја домаће привреде.

"Ово што смо видјели је импозантно и Влада ТК ће у наредном периоду чинити све да олакша пословање ових и свих других фирми у ТК. Њих треба подржавати јер запошљавају раднике и смањују увоз у БиХ", изјавио је премијер Тузланског кантона Кадрија Хоџић. 

Компанија Бинго и у наредном периоду ће наставити с инвестирањем на подручје Калесије, што у тој локалној заједници сматрају изузетно важним.

"Сада је у овом објекту запослено 25 особа и углавном је ријеч о младићима из Калесије. Изузетно нам је драго што је компанија Бинго управо нашу средину одабрала за инвестирање", казао је начелник Калесије Сеад Џафић.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Вахидин Смајловић истакао је важност поштивања стандарда и квалитете у производним процесима: „Брига о здрављу потрошача је важна, а ови производи су заиста доброг квалитета, јер Бинго има заокружен процес перадарства, те се води рачуна о стандардима приликом узгоја. У прилог томе иде и чињеница да Бинго јаја посједују три цертификата, Халал, ХАЦЦП и „Без ГМО произведено“.“

У Бингу су нагласили да се у овим најсавременијим објектима који су недавно пуштени у рад, животиње третирају на најхуманији начин. Пуштање у рад Бингових погона за узгој пилића, односно кока несилица, од великог је значаја за перадарство у БиХ.

(БН)