Како се уводе, ко прави листу и како укинути санкције ЕУ?

Министри спољних послова ЕУ данас расправљају о новим санкцијама против Русије. Како ЕУ уводи санкције и према којим критеријима? Како се одвија поступак доношења одлуке? И како се укидају једном уведене санкције?

Свијет 22.02.2021 | 12:10
Како се уводе, ко прави листу и како укинути санкције ЕУ?

Санкције су важно и често средство у спољној политици Европске уније. Тренутно је на снази више од 40 различитих санкција против држава, организација као што је терористичка мрежа Ал Каида, предузећа или појединих особа. Попис особа које су под санкцијама тренутно има скоро 500 страница и може се јавно видети на интернет страници Европске уније.

Санкције се уводе због илегалне анексије туђег подручја, због дестабилизације неке државе, против терориста, због кршења људских права или због ширења атомског оружја. Због кршења људских права ЕУ у новије вријеме може увести санкције сиром свијета, а да то не буде повезано с одређеним државама или кризама. ЕУ тиме може увести своје санкције или спроводити санкције које су увеле УН.

Увођење санкција

О увођењу санкција одлучује Савет Европске уније, дакле представници 27 земаља чланица - и то једногласно. У Савету ЕУ постоји стални одбор који припрема одлуке о увођењу нових санкција, о продужењу већ постојећих или о укидању санкција. Формалне одлуке доносе министри спољних послова. Санкције ступају на снагу чим буду објављене у Службеном листу Европске уније.

Особе или предузећа против којих се уводе санкције о томе се обеваштају писменим путем. Ако нечија адреса није позната довољно је објављивање у Службеном листу Европске уније.

Ко саставља листе?

Главна дирекција финансија у ЕУ и Одбор за санкције Савета ЕУ бирају особе, предузећа или организације којима ће санкције бити уведене. Листе се састављају уз помоћ амбасада чланица ЕУ у одређеним државама, уз помоћ тајних служби, али и коришäењем јавно доступних информација или на темељу информација погођених особа, као што је недавно био случај с Алексејем Наваљним.

Европска унија притом настоји да санкције погоде особе које су директно повезане с кршењем људских права или другим разлозима за увођење санкција. У случају Наваљног су то сарадници руске тајне службе који су вероватно одговорни за његово тровање. У Северној Кореји су то блиски сарадници шефа државе и партије Ким Јонг Уна. Тим особама је онда забрањен улазак у ЕУ и замрзавају им се банковни рачуни и имовина у ЕУ.

Ко је све под санкцијама?

Поред појединачних особа санкције се уводе и против држава или организација. Постоји ембарго на увоз оружја против Северне Кореје, Ирана или Либије. Постоје санкције против терористичких организација као што су Ал Каида, такозвана Исламска држава или против криминалних организација из Кине или Русије које се баве интернет криминалом.

Најдужа је листа санкционисаних особа које припадају Ал Каиди. Разне санкције уведене су и против неких афричких држава, као што су Сомалија, Мали, Конго, Зимбабве или Судан. Под неким санкцијама су и Венецуела, Никарагва, Иран, Ирак, Пакистан и Авганистан. Под неком врстом санкција ЕУ су и Русија, Украјина, Белорусија, Босна и Херцеговина те Турска.

У вези с конфликтом у источној Украјини под санкцијама су читаве привредне гране у Русији. Руским банкама је отежан приступ финансијском тржишту ЕУ. Од руске анексије Крима 2014. забрањен је извоз такозваних „дуал усе"-производа, дакле производа који се могу употребити за производњу оружја. У Русију се не смеју изовозити ни неки делови за енергетски сектор.

Укидање санкција

Ко је погођен санкцијама може од Европског савета у Бриселу писаним путем да затражи укидање санкција. Могућа је и тужба против санкција пред Судом Европске уније у Луксембургу, а било је и случајева да су такве тужбе биле успешне. Ако разлог увођења санкција више не постоји министри спољних послова ЕУ могу да их укину - једногласно.

Европска комисија мора стално да проверава колико су делотворне циљане финансијске санкције и да предлаже олакшавање или пооштравање. Политичко деловање санкција против режима као у Северној Кореји, Сирији или Русији тешко је мерити, због тога су такве санкције спорне.

(ДW)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Старина

22.02.2021 11:49

Њемачка уводи Русији санкције али Баварска се не придржава јер њихове фирме и даље раде са руским,а гасовод ће се даље радити до краја јер ЕУ треба јефтина енергија

ОДГОВОРИТЕ
Name

КАМЕН

22.02.2021 14:11

МОЗЕ ЕУ РУСИЈА ухватити за ону ствар ако им РУСИ дозволе

Name

@Старина

22.02.2021 14:35

Прочита ли ти чланак или само насловСанкције се уводе за одређене фирме личности.......паметном доста...

Name

Ја

22.02.2021 15:54

Захваљујући санкцијама, Русија је ојачала властиту привреду. Ово еј прилика да то уради још боље, а кад Путин једном заврне плин ЕУ, то ће бити забавно гледати.

ОДГОВОРИТЕ