Хрватски историчар о "Дари": Зар је требало толико времена

Филм "Дара из Јасеновца" оставио је веома јак утисак на публику, а о дешавањима током Другог свјетског рата и страдањима у злогласном усташком логору не престаје да се говори.

Република Српска 21.02.2021 | 14:23
Хрватски историчар о "Дари": Зар је требало толико времена

На друштвеним мрежама дијеле се фотографије и инсерти из филма, али и текстови о овој теми.

Хрватски историчар Горан Шарић огласио се на свом Фацебооку након приказивања филма.

Његову анализу преносимо у цијелости:

"Дара из Јасеновца или како Срби не разумију усташко зло? Требало је проћи више од седам деценија да се у Србији сними филм о једном од најмонструознијих геноцида које је човјечанство запамтило (ако га уопште памти), а историја људског рода је историја геноцида, злочина, гријеха и побуне људи против Бога. Никад нећу заборавити сузе Хрвата, бившег јасеновачког логораша, који је тада већ као сиједи старац препричавао догађај којем је свједочио у логору. Педесет година је јако пуно времена, па ипак, плакао је као дијете док је описивао како је извјесна усташица Марија убијала бебу ударањем главе о зид. Људски ум не може зачети резмјеру тог зла. Јасеновац није био нека изолована кућа страве, него је читава НДХ натопљена крвљу невиних жртава. Четири године пакла на Земљи.

Није могуће ни у једној књизи, нити на једном филму приказати оно што се тада догађало. Свакако је похвално што је неко покушао то екранизирати, што је филм приказан на РТС-у, што је држава стала иза пројеката.

Проблем филма нису ни патетика ни црно-бијели приказ карактера. Сваки хрватски ратни филм или сваки филм о Сребреници има сто пута више патетике. И може ли међу усташким чуварима у дјечјим логорима ико бити не биијел, него и тамносви?

Проблем је што филм, ако је рађен за међународну публику није објаснио ко је и зашто побио стотине хиљаде Срба, Жидова, Рома и Хрвата у десетинама логора и у небројним стратиштима по селима НДХ. Није објаснио генезу зла. Није га потписао, именом и презименом.

У једном оваквом филму атмосфера пакла се не постиже бруталним сценама насиља ни дивљачким испадима усташких зликоваца и то је највећи промашај филма. Режисер и сценарист показали су потпуно неразумијевање историје, духа оног времена, духа усташког клеро-фашизма. Не, усташе су биле хладни и мирни садисти, злобни и пакосни, љигави, али сталожени.

Да сам ја снимао филм, за улоге усташа користио бих данашње негиратеље усташког геноцида, Игора Вукића и његову бесрамност којом негира покоље у Јасеновцу, Стјепана Разума и његову перверзну мирноћу, Романа Љељка и онај поглед преваранта. Режисер, сценарист и глумци требали су гледати наступе у хрватском сабору Хрвоја Зекановића и сладострасну мржњу којом говори о Србима, фанатичност Каролине Видовић Кришто, лукавост Жељке Маркић или пасивну агресију Влатке Вуковић док изјављује да дјечје логоре нису основале усташе него црвени крст. Требали су присуствовати приповедањима бискупа Кошића. Или бар, ако им је ближе, отићи у круг двојке, послушати Соњу Бисерко, Дубравку Стојановић, Николу Самарџића, Светислава Басару...

Наш Бог је Бог живих, а не мртвих, као што каже еванђеље по Ивану. И сви јасеновачки мученици сада су, нека им је вечна слава у Богу. Суштина Исусове поруке је праштање, али опростити можемо само ономе ко се покајао! А горе споменути ликови, својим наративима о вечној српској кривици и Србима као бизантицима и примитивцима, својим негирањем геноцида, својим правдањима злочина над цивилима, тарцима, женама и дјецом, по други пута убијају те жртве", написао је он.

(Независне новине)

Коментари / 42

Оставите коментар
Name

БЛ

21.02.2021 13:43

БРАВО, БРАВО, БРАВО...... СВАКА ТИ ЧАСТ ЧОВЈЕЧЕ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

за бл

21.02.2021 16:59

свакаму цаст видис да и медју хрватима има постених људи који знаду за цаст и понос

Name

Ми смо стока

21.02.2021 19:11

Ћутали сте због удбашких и полицијских послова 75 година,да се случајно не би коме замјерили што нас је страдало преко 700 000,какав то народ може себи дозволити.Па јермени никада нису престали да говоре о томе и на крају добили осуду и поштовање.А ми зарад гробнице српског народа или вам сфрј ћутали и сада више ни сами не вјерујемо у то.Ми смо свјетски отпад од човјечанстав,брука и срамота.Савак власт до сада,поготов ова код нас која је јасеновалку грађу продала зарад останка на власти.

Name

ре

21.02.2021 20:13

Горн Сариц је Србин из Ријеке .Наслов ствара заблуду

Name

Лордан Зафрановић

21.02.2021 13:44

Гледајући филм, пар ствари ми је запало за око, када на почетку филма она Жена оставља своје мало Дијете Хрватици која жање жито у њиви. Значи на самом почетку смо гледали да не увриједимо Хрвате превише, као да кажемо да они тада нису били сви исти. Затим када она заповједница грди Жене да су им Мужеви побјегли у Паризане а Југословенску Војску у Отаџбини нико не спомиње, опет величање Партизана. Злочини у логору су били масовни, учестали и брутални, ништа од тога није приказано. Занимљиво да ни једном једином ријечју није споменут Ватикан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аналитичар

21.02.2021 14:21

Тако је...као да су убијали Србе и остале зато што им је дио породице био у партизанима....

Name

...

21.02.2021 15:32

Да, убијали су породице и партизана зато што су се партизани борили за слободу свих народа, у то доба је тако било! Затварали су, убијали свакога, па и Хрвате који су помагали партизанима, знате ви то добро, само сад сви глумио заборав. Постоји историја прије Јасеновца, а и послије. Зло је зло мако га чинио, не правдати га, осудити треба сваког ко чини и подстиче на зло!!! Узроке треба пронаћи, отклонити, то може само здрав разум.

Name

Да Да

21.02.2021 16:30

Партизани су" доњели слободу свим народима, чак и народностима" зато данас, на овим просторима имамо седам "држава". Питање је да ли је то крај или ће бити још неких изненађења, захваљујући партизанима.

Name

Ре да да

21.02.2021 17:14

Њихова владавина, комунистицка, Посљедица је лоса привредна ситуација, у свим истоцним земљама, отели, одузели имовину, фабрике, зато данас имамо мало привредника који запосљавају, људи незнају, нема традиције осниваца. Зато одлазимо на Запад, тамо их има.

Name

за Да да

21.02.2021 17:32

Да да само "захваљујући партизанима"... Не замјериш што данашњи народ јуриша у Њемачку боље живјети, возите мерцедес и фолцваген, голфиће, то може. Ма свашта би се могло писати, само не дај боже да су партизани донијели побједу над фашизмом и смрти која се сијала широм Европе!!! Тако сте заборавили Десанку и Бранка, Селимовића, Андрића, све су људи знали какав систем постаје. Али када вама и нама треба владар, па пљунете на онога ко критикује власт. Ево изволите сад, борите се.

Name

ре

21.02.2021 20:26

Какве везе партизани имају са данасњом сутуацијом .За данасњи катастрофу је одговоран Додик и његове газде које су га инсталирале тенковима на власт .Додик обавља посао за њих а то је унистење конацно српског народа западно од Дрине .Срби су спали на 800 000 а 1991 је било висе од 2,5 милиона.Додик је иселио пола милиона Срба .Додикова владавина није ниста другација него устаска само сто је ова много софистициранија док масе тробојакама и удара се у прса србујуци ради све на унистењу Срба а народ ко стока не види ста се ради и куда све води .

Name

оотписании

21.02.2021 13:49

Невјероватно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паја

21.02.2021 13:55

Питај своје ЛОБИСТЕ и ДОДИКА који је продао Јасеновацку градју.Знало би се висе да није продао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.02.2021 14:57

Није ми јасно како Додик мозе да се лиже са Цовицем и да му буде друг и пријатељ а исти он недозвољава да Срби буду конститутивни у кантонима гдје он влада.Заједно су се они удрузили против Босне и Босњака и то отворено.Погледајте ово зло које је уцињено Србина од стране Хрвата и Додик опет са њима, невјероватно,ало бре Срби.

Name

Зар је

21.02.2021 15:40

Могуце да Додика невадис из уста, стице се утисак да га уствари обозавате.

Name

Ре: Ре

21.02.2021 16:02

Откуд та тврдња да је Додик са хрватима? Па логицно да јесте, он се сад изјасњава као србин и тако је од 1994., до тада је био југословен, а по поријеклу је устаса, као и 90% хрвата са простора херцеговине и заледја средње далмације...породица Додиг има хрватске коријене и предсједник СНСД-а ницим не показује да то није истина, као уосталом ни Пејина унука, сто је само додатни самар србима и показатељ колико лако заборављају, прастају и како су наивни у свом размисљању.

Name

Ре

21.02.2021 16:41

Зар је а зар није истина у вези Додига а зар је могуце да и ти то невидис да је то тако.

Name

Лауш до Токија

21.02.2021 14:07

Хрватски историчар ГОРАН ШАРИЋ је због изношења истине и чињеница о српском народу кроз историју заслужио највеће признање Српске православне цркве

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лела

21.02.2021 14:15

??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ојха

21.02.2021 15:19

Орден св. Амфибија, најмање.

Name

Доња Градина је

21.02.2021 14:16

Мјесто гдје ови наши шпијуни усташки попут Додика који је предао неоусташама Јасеновачку грађу нису у стању да направе музеј страдања Срба Рома и Јевреја. Треба да се сви колективно стидимо. Потрошимо милионе на гласање за којекакве реалитије, а музеја нигдје. Добро је рекао покојни патријарх Павле: треба да се запитамо какви смо то људи кад нам се ово све дешава? Нажалост почевши од мене мислим да је био у праву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ангус Yоунг

21.02.2021 14:40

Одлицан филм, а и много тезак. Глума изванредна. У два сата филма не мозес ставити све оно сто се тамо десавало. Требало би снимити бар јос 200 оваквих филмова. И дан-данас се снимају филмови са вијетнамском тематиком и јос увијек није рецено све. Ми снимили један филм и одмах имамо замјерке. Полако...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дц

21.02.2021 14:50

За толико дуго цутање су криви комунисти, а тим и сви назови Срби, који су били медју њима,титини д...увлакаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.21.02.2021

21.02.2021 15:25

Комуњаре на челу са ТИТО нису дале истину због браће Хвата.Било такозвано брастви,никад више таког браства...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошко Мандић

21.02.2021 15:27

Биг те благословио Шарићу!✝️

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богослав

21.02.2021 16:02

Посао на ширењу истине о Јасеновцу је тек на почетку. Треба нам један филм који ће кроз призму јасеновачког зла објаснити улогу Ватикана и католичке цркве у овом погрому, као и историју односа Хрвата и Срба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ватикан

21.02.2021 16:53

Не мозе никада опростити србима сто нису католицке вјероисповијести од давнина,јасно и због цега... Да ли би било добро да јесу или је добро сто нису, свако има своје мисљење....

Name

СРБ ин

21.02.2021 16:10

Филм није ни Антихрватски ни антикантолички, већ је чисто антиусташки. Хрвати и усташе нису исто. Ко се поистовјети са усташама у овом филму, је у великом проблему. Не улазим у умјетничку вриједност филма,нити шта нам је филм показао а да до сад нисмо знали. Знали смо све то већ одавно. Филм остаје за наук и будућа покољења као доказ на злочин који се никад али никад не смије поновити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.02.2021 17:40

Наса пропаст је поцела јос раније, мајским превратом, балканским ратовима, имали смо идеју о "уједињењу", није се допало Аустроугарској, стварањем схс краљевине. Ми смо били освајаци за њих, комунисти су хтјели да распусте Схс и да ослободе све поробљене народе, види конгрес комуниста у Дрездену. Ми смо поробили друге и зато су нас мрзили, Тито њихов план из Дрездена спроводио у дјело са устасама. Народ обозавао, подрзавао, краља, па скупо платио. О тим политицким грескама од прије 100 година не говори нико, само о угрозенисти насег народа.

Name

Шта вриједи

21.02.2021 16:55

Да се сними и десет оваквих филмова , илити доказа о злочинима које су Хрвати починили и опет би то учинили , само да им се пружи прилика , када се Србима натуре хрватски шпијуни , који владају Србима и одлучују о њиховим судбинама , као што је сада случај у РС , који искористе прилику и продају тој истој геноцидној Хрватској доказе о злочинима ( Јасеновачка грађа ) . Дакле не може се скупити доказа против те и такве Хрватске и Хрвата уопште , колико ови српски издајници могу продати .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свашта

21.02.2021 17:36

Шта је то онда, до чега је што су такви Срби??? Па нису сви Срби такви како их описујете, нити сви Хрвати. Шта је претходило свему томе, то треба испитати.

Name

Ипак

21.02.2021 17:33

ово даје неку наду да схватимо да има и добрих људи али назалост они се третирају као издајници а не бисери у свом народу ех да је у сваком народу висе оваквих!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИXИ

21.02.2021 17:51

Колико смо ми национално освјештени доказује да су Хрвати деведесетих снимили фил о овим кољачима као жртвама (четвороред). Дакле, филм о злочинцима је угледао свјетло дана пуно раније него о жртвама. Тада нико није рекао ни ријеч што се о усташама снима филм. Када је снимљен филм о жртви сви су имали мишљење. И да, нису сви хрвати усташе али су све усташе хрвати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кажем

21.02.2021 19:04

Дневник Дане Будисављевић, погледати.

Name

ИXИ 2

21.02.2021 19:27

Четвероред је филм који показује истину о домобранству и разлици од усташа! Домобрани су били против комуниста, али и против усташа! Партизанима и прерушеним четницима је било довољна да виде усташку униформу па да неку буде проглашен злочинцем, убицом и тд! Усташе су, као што у једној сцени у филму показује , навукли усташку униформу момку који је био у домобранима. То показује колико су људи зли! Значи, ако се ја нећу извући, нећеш ни ти! Тако су усташе и четници прелазили у партизане. Мислим да у филму постоји и та сцена. Партизан на коњу, у кожној јакни ОЗНА, прати колону ратних заробљеника, вријеђа их и бива прпознат од домобраба као ратни пропадник четника! Четвероред је изванредан филм!

Name

родјо

21.02.2021 20:59

Зна се све ста је радила цијелог зивота проф др Смиља Аврамов.Склонила је она на сигурно архиву од издајника.

Name

Нешо

21.02.2021 17:58

Ово није написао аутентични Хрват.

ОДГОВОРИТЕ
Name

"ОПРОСТ"

21.02.2021 18:10

Трагедија је што смо ми(СРБИ)себи највећи непријатељи!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оооооо

21.02.2021 19:16

Морате знати.Онај ко те једном мрзео увјек ће те мрзјети. Можете комуницирати можете након неких тешких ријечи помирити се и опет пити кафу. Али запамтите ко те једном мрзео увијек ће. У овом случају опет би то урадили да им се пружи прилика.Незаборавите то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!

21.02.2021 19:29

Хвала КОМУНИСТИМА, "братству и јединству", Југославијама, итд. . Послије неко други крив, што критикује филм, а овдје и међу Србима, Јасеновац био забрањена тема. Да би могли 1970 - 1980 ићи једном годишње на море, у Хрватску, које препричавају од 1995. године, причајући "како се добро живјело". На кредит, од "западних и капиталистичких" пара, који су и отписивани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

21.02.2021 20:42

Боље икад него никад. Па један од разлога за толики проток времена је дјеловање онаквих као што је био Иван Стево Крајачић, високи политички функционер гдје је једном приликом тачније приликом откривања споменика у Јасеновцу 1967 године, српској делегацији логораша између осталих увреда изговорио да нас је пуно остало. То је био крај његовог јавног политичког живота, али и даље је остао близак са Титом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

22.02.2021 04:12

Па то је само филм

ОДГОВОРИТЕ