Грађани Добоја и Сребренице поново бирају локалну власт

У недјељу биће одржани поновљени локални избори у Сребреници и Добоју, након што је Централна изборна комисија БиХ (ЦИК) у овим општинама поништила изборе, који су одржани 15. новембра 2020. године.

Република Српска 20.02.2021 | 22:25
Грађани Добоја и Сребренице поново бирају локалну власт

Због утврђених бројних неправилности током гласања, 2. фебруара Централна изборна комисија БиХ је донијела одлуку о поновном гласању за начелника и скупштину општине Сребреница на 28 бирачких мјеста (26 редовних и два за гласове у одсуству), те за градоначелника Добоја и градску скупштину на 89 бирачких мјеста.

Биралишта ће бити отворена од седам до деветнаест сати, а изборна шутња почела је у у суботу у седам и трајаће до 19 сати у недјељу, 22.фебруара.

Општинске изборне комисије најављују провођење избора по свим правилима

И у Сребреници и у Добоју завршене су све припреме за излазак грађана на изборе.

"Ми смо потпуно спремни, именовали смо чланове бирачких одбора, припремили смо резервну листу, уколико неко одустане, и провели обуку. Нешто преко десет хиљада људи има право гласа на 26 редовних бирачких мјеста", изјавила је за Радио Слободна Европа (РСЕ) Љиљана Стевановић, предсједница општинске изборне комисије Сребреница.

Члан ове комисије, Зекеријах Хаџић, додаје да је посебна пажња поклоњена сигурности гласачког материјала, а да ће на сваком бирачком мјесту бити присутан супервизор у име ЦИК-а.

"Избори ће бити проведени према свим правилима, а о осталим околностима не могу говорити, јер то није наша надлежност", каже Хаџић.

За изборе у Добоју право гласа има нешто преко педесет хиљада гласача.

Све је припремљено, рекао је за РСЕ, Ненад Палексић, предсједник Градске изборне комисије.

"За 89 гласачких мјеста гдје се понављају избори, пријављено је преко четири хиљаде посматрача, што може бити мали проблем у организационом смислу, односно у стварању реда, али ћемо настојати да све организујемо у складу с епидемиолошким мјерама. На новембарским изборима је било примједба да је онемогућено присуство посматрача.

Сада ћемо то свима омогућити, али према неким правилима. Прво супервизори из ЦИК-а, затим посматрачи међународних организација и организације 'Под лупом', иза њих посматрачи других удружења, политичких субјеката, итд.", каже Палексић.

Због чега се избори понављају?

Нерегуларности које је утврдио ЦИК, када је ријеч о Сребреници, у највећој мјери се односе на гласање без важећих докумената државе БиХ или са неважећим идентификационим документима, те на кривотворење потписа гласача.

У Сребреници су се, како је утврдио ЦИК, пријављивали људи рођени у Србији, који никада нису живјели на подручју ове општине. У такву документацију увид је имао и РСЕ.

Одлуци ЦИК-а да се избори понове, успоротивио се Савез независних социјалдемократа, који је упутили жалбу Суду Босне и Херцеговине. Суд је жалбу одбацио.

Истовремено, Коалиција посматрача 'Под лупом', коју чини неколико невладиних организација, пријавила је бројне неправилности које су њихови посматрачи забиљежили на локалним изборима у Добоју, 15.новембра 2020.године. Међу њима је да је био забрањен приступ посматрачима.

Два дана након одржаних избора, 17. новембра представници опозиционих партија – Партије демократског прогреса, Демократског народног савеза, Српске демократске странке Народног покрета Бањалука и Социјалистичке партије су објавили да ће Централној изборној комисији БиХ упутити захтјев да се у овом граду понови гласање.

Избори у Добоју и Сребреници биће проведени на основу кандидатских листи и извода из Централног бирачког списка који су кориштени на поништеним изборима 15. новембра.

"Исти бирачи ће имати право гласа, наравно, уколико своје право нису већ остварили путем мобилних тимова и Цовид мобилних тимова, јер нисмо поништили гласове који су стигли на тај начин", рекао је за РСЕ Жељко Бакалар, предсједник ЦИК-а. Истакао је да ће на поновљеним изборима радити нови бирачки одбори.

Бошњачке странке у Сребреници бојкотују поновљене изборе

Представници политичких странака окупљених у иницијативу "Моја адреса: Сребреница" изразили су незадовољство због тога што нису поништени комплетни резултати, укључујући гласове путем поште.

Тврдећи да није испоштовано демократско право грађана да бирају и буду бирани, иницијатива "Моја адреса: Сребреница" је 15. фебруара потврдила одлуку о бојкоту избора наводећи да је ЦИК донио, "за Бошњаке неправедну и непотпуну одлуку о поништавању гласова само с редовних бирачких мјеста".

У Иницијативи су Странка демократске акције, Савез за бољу будућност, Демократска фронта и Покрет демократске акције. Њихов кандидат за начелника општине Сребреница је Алија Табаковић.

"Поновљени избори су неправедни за нас. Позвали смо грађане да уопште не изађу на изборе. Такође, наши кандидати неће прихватити мандате освојене гласовима 15. новембра. Упутили смо позив нашим бирачима да не изађу на изборе, а они који изађу ми се на њих нећемо љутити. Ми се овдје боримо за сваког грађанина у Сребреници", казао је Табаковић.

(РСЕ)

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Добој

20.02.2021 21:50

Овај Ненад Палексић је већ требао да буде иза решетака а не да буде и даље главни за изборе у Добоју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

21.02.2021 09:49

Добојлије угледајте се на нас Бањалуцане стисните м изадјите НАПРАВИТЕ ПРОМЈЕНЕ да кренемо у нови зивот изадјемо из кадји СНСД ,КОЈИ ЈЕ ПУН МЈЕСАНАЦА,ВОЛЕ РС И ЊЕНЕ ПАРЕ..Добој удјите у историју као у рату као јак и побједницки град,,срецно подрска БЛ

Name

Катарина Добој

20.02.2021 21:59

Поново се у Добоју спрема изборна превара и крађа. Који је сценарио: Тзв. посматрачи тј. посматрачи "независних" кандидата као што су продали мјеста у бирачким одборима продаће мјеста посматрача Обреновој групи. Довољно је да дође двадесетак таквих "посматрача" и више нико неће моћи ући у просторије. Поготово ако се зна да је ГИК намјерно бирао најмање објекте. Ако се ово деси искључиви кривац ће бити ЦИК зато што је оставио Обренове кадрове у ГИК-у. Сачекајмо јутро да видимо да ли сам била у праву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

21.02.2021 10:31

СИПА односи листице, а знамо ко је директор СИПЕ. Ту це да смуљају. Зиви били па видјели.

Name

Босна Еxпрес

20.02.2021 22:03

Добој поново слободан .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па то свако зна.

20.02.2021 22:07

Ко је продао Јасеновацку градју ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

21.02.2021 20:15

Твој тата изгледа.Честитке СНСДу на поновној побједи.Колико вас пута треба потући да схватите да нас има највише.

Name

Марас

21.02.2021 04:37

Оцекују се историјски избори да народ заокрузи кога зели а не да полтрони на бројању цитају гласове како зеле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматтац

21.02.2021 05:01

Као да це им ста бити боље, народ је само за сисање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са срећом

21.02.2021 05:26

Браћо,и памет у главу - ништа не препуштајте случају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ШВРЋКО

21.02.2021 06:31

Сретно грађанима Добоја и Сребренице.Бирајте поштене и честитке људе,време је да ови иду у заборав.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

21.02.2021 07:43

Све је јасно, опозиција ће побједити само ако спречи изборну крађу, бугарски воз, гласање мртвих...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

21.02.2021 07:53

ВИШЕ НАС ЈЕ И У ДОБОЈУ.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

21.02.2021 20:19

Хахаха,добар виц...ви у Бања Луци бар знате да сте доњи са вашим избором.Али нек мало стане и ваш напредак.Ајд тражите крађе,а нас пустите сад да наставимо са развојем.Честитке Јеринићу,честитке СНСДу.

Name

Хамис

21.02.2021 07:55

То је та демократска "грађжанска " држава за коју се Босњаци боре ,видило се у Мостару и сад у Сребреници док не могу побједити бојкот,ротирајуци градонацелник ,попис из 91 а кад им одговара онда попис из 2013. Цитам јуце имена заступника у Сарајеву све Босњаци а они који морају изјаснили се као Срби и Хрвати,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха, ха

21.02.2021 08:12

Каква кукњава опозиције ће наступити вечерас кад се саопште прелиминарни резултати избора, а до вукли 1000 посматрача из цијеле РС. За све што се дешавало око Добоја и Сребренице заборавили су једну особину нашег народа, а то је ИНАТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро

21.02.2021 20:21

Све ће те њихове трошкове по хотелима и ресторанима сада платити они који су их подржавсли.

Name

Марвена Пјаца

21.02.2021 08:16

Пошто се данас Обрен креће живе ваге,прелетачима је цијена пала накотило их се много.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

21.02.2021 08:21

Сретно Добојлије! Не дозволите опет крадју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

21.02.2021 20:22

Нема крађе,није је ни онда било.Навлакуша за будале.Честитке СНСДу!

Name

Па

21.02.2021 08:36

Је ли опозиција задовољна?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мане

21.02.2021 08:40

Баш ме интересује хоће ли Сања после ових избора постати атеиста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

21.02.2021 20:23

Ето видиш да неће.Честитај јој,а ти сад можеш у атеисте.

Name

Рашо

21.02.2021 09:53

Надајмо се да ће избори у Добоју некако бити фер и поштени захваљујући ЦИКу што је обезбиједио колико толико да ова банда из црвене СЕКТЕ не покраде поново изборе ПОКРАЛИ ОПУСТОШИЛИ СУ Р СРБСКУ ДО ТЕМЕЉА САУЧЕСНИК ЈЕ И ДИО НАРОДА КОЈИ ИМ ДАЈЕ ГЛАС ЗА ДАЉЊУ ПЛАЋКУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјани

21.02.2021 11:07

Имате сансу да се ослободите терора интерених криминалних група, да вас град буде мјесто за нормалан зивот свих вас а не само њих....

ОДГОВОРИТЕ