У потпуном хаосу рад јавних предузећа у Српској

Ипак, према наводима ревизора, рад јавних предузећа у потпуном је хаосу. Годишњи планови рада скоро да и не постоје, јер се усвајају тек у трећем или четвртом кварталу текуће године, а управе предузећа су углавном незаинтересоване, јер план пословања углавном ни не прате, док се извјештаји о раду узимају "здраво за готово".

Република Српска 20.02.2021 | 16:28
У потпуном хаосу рад јавних предузећа у Српској

У Републици Српској, према подацима АПИФ-а, има 219 јавних предузећа, од чега 61 великих и средњих, док микро и малих има 158.  Званичан податак из 2019. године каже да је у јавним предузећима запослено укупно 27 хиљада радника, располажу имовином вриједном 12 милијарди марака, а приходи су око двије и по миљарде марака годишње.

Ипак, према наводима ревизора, рад јавних предузећа је у потпуном хаосу. Годишњи планови рада скоро да и не постоје, јер се усвајају тек у трећем или четвртом кварталу текуће године, а управе предузећа су углавном незаинтересоване, јер план пословања углавном ни не прате, док се извјештаји о раду узимају "здраво за готово".

"Стога се комплетан процес мониторинга и ребалансирања пословних планова проводио без дефинисаног ходограма активности, претходно урађеног истраживања тржишта и анализа пословања.", наводи се у ревизорском извјештају.

Радници се примају шаком и капом у јавним предузећима, што нико не контролише, а нема ни детаљних извјештаја о утрошку новца за амортизацију, одржавање и слично.

"На бази овако планираних трошкова не може се извести закључак које су стварне потребе за средствима потребним за бруто плате и накнаде новозапослених радника, а расположива средства се погрешно лоцирају, што може изазвати недостатак на другим позицијама", наводи се у ревизорском извјештају.

Ревизија је, између осталих анализирала рад јавних предузећа попут "Електропривреде Српске" са зависним предузећима, "Пошта Српске", "Аеродрома Републике Српске", "Ауто-путева Српске". Углавном су оцијењени као неефикасни.

Из опозиције подсјећају Радована Вишковића на обећање да ће смијенити сваког директора који буде правио губитке у јавним предузећима.

"Ја не очекујем да ће се ишта промијенити док је ова Влада. А рјешења су врло једноставна. Деполитизација јавних предузећа, која није можда могућа у неком иделном свијету, али смијенити директора губиташа је врло једноставно", поручује посланик ПДП-а у НСРС Јелена Тривић.

"Сигурно је да треба подржати ревизију. Обавеза менаџмента је да да извршава све оно што ревизија ставља као своју примједбу", каже предсједник НС Републике Српске Недељко Чубриловић.

Управо у томе и јесте проблем, упозоравају стручњаци. Нико не исправља утврђене грешке, а Влада Републике Српске као власник тог капитала само нијемо посматра.

"Јавна предузећа су постала страначки плијен након избора. Ја бих тражио да сваки директор потпише бланко мјеницу на своју имовину, па ако направи губитак да преда имовину, па да видимо онда како ће се радити", поручује Зоран Павловић.

"Проблем је што јавна предузећа никоме не одговарају. Они, када ураде извјештај, био лош или добар, само га усвоје, нема сигурности уопште да ће то поправити", каже Дамјан Ожеговић из "Транспаренси Интернешнела".

Највећи привредни губиташи у БиХ су јавна предузећа, отворено је рекао и Међународни монетарни фонд у анализи званичној објављеној у 2019. години. Збирни дуг 550 државних предузећа у Босни и Херцеговини је скоро осам милијарди марака, утврдио је ММФ.

БН ТВ

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

А

20.02.2021 15:57

Радник на зељезници је морао сакупити 100 гладова за Цубриловица да би остао на послу а тако за све политицке партије и она су само плијен партија на власти директори крали и крупне рибе богатили све под окриљрм партијаа зато сав кспитал од лицниг партијског или ти до деврзог кољена треба одузимати а одговорне у затворе сва предузеца су опљацкали партијаси на власти а и из оозиције умрезени у хоботницу на свим нивоимааа

ОДГОВОРИТЕ
Name

20.02.2021 16:34

И тај радник сто је сакупљао гласове је сауцесник у крадји и треба и он кровицно да одговара. Ја не видим разлику измедју лопова директора и тог радника, осим сто је овај други довољно глуп да уцествује у крадји а не добија свој дио плијена. И он је дио хоботнице, и то врло битан.

Name

Апдолутно

20.02.2021 17:16

Тацно@А,само му је толики капацитет у сауцесниству.....

Name

Риле.пиле

20.02.2021 18:33

Многи од њих су мислили ако под сатором попију ладно пиво и сендвиц поједу даце Баја дацда и њима милиона а Баја само себи узео а ви стосте пљескали и гласали за бају и своју пропаст сад трпите .па 2022 казнитега зестоко за његове лази и манипулације.

Name

Ре

20.02.2021 18:38

Чуј то морао? Да није сам хтио не би морао, приче за наивне

Name

Ами

20.02.2021 16:01

Ја сам то давно овде писао,кад директор буде лицно одговарао ако буде пословао негативно,тад це и ситуација са јавним предузецима кренути на боље.А овако их боли уво,сви само гледају гдје це ко висе украсти...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хик

20.02.2021 19:40

А јавне установе? Катастрофа. Не плацају доприносе, само се отима јавним набавкама.

Name

Чуј

20.02.2021 20:31

Српске шуме. Директори милионери, станови и аута нема даље. За изборе запосле по 10-15 људи. Српске шуме дужне 100 милиона. Нпр.Теслић уништенооооо свееее.

Name

СВЕОПСТА ПЉАЦКА

20.02.2021 16:20

БИХ ЈЕ ДРЗАВА СВЕОПСТЕ ПЉАЦКЕ И ПОТПУНО НЕУСПИО ПРОЈЕКАТ МЕДЈУНАРОДНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ. МАЈМУНЛУК ОБИЦАН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

маки

20.02.2021 16:28

ста има медјународна са пљацком сопственог народ ...као они су криви..дајте прогледајте вец једном сљепци ...наси нас убисе пљацком . мислис да смо независна РС да би било другације ?! било би и горе сто пута .

Name

дамир

20.02.2021 16:44

маја ја мислим даје криминал у сва три народа кљуцан фактор свега овога

Name

Ре свеопшта пљачка

20.02.2021 16:44

Босна и Херцеговина је прелијепа земља и запамти јаране све ће она ово наџивит. Проблем је у њеним становницима, има превише изрода, багре и олоша, од политичара па до обичних ухљупа.?

Name

Неправда

20.02.2021 17:41

Заомије сви ових људи али многи су гласали за секту Милорада Додика е сад нек вас туси па ако доцекате 2022 реците своје ја или пуковник или покојник и овако немате ниста и недозволите да вас снсд липи за васу пропаст а они се богате.

Name

3509

20.02.2021 16:51

Потребно је под хитно направити измјене и допуне Закона о јавним предузећима. Треба донијети одредбу да иницијативу за смјену директера и чланова надзорног одбора, због негативног пословања, може покренути синдикат и 10% запослених радника. Такође треба донијети одредбу да се за директора и чланове надзорног одбора не може именовати лице које оспорава више од 50% запослених или синдикална организација. Такође треба увести да план пословања, програме развоја и извјештај о пословању усвајају запослени, односно синдикална организација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

20.02.2021 20:39

Највећа је жалост да ниједан директор није одговарао за свој нерад чак су кад упропасте фирму, странка их награди за још бољу позицију.Ниједан није одговарао на суду и адекватно кажњен. Док не буде казне за одговорност стање у јавним предузећима ће бити све горе до крајњег циља - стечај. Тада наступа друга врста криминала гдје стечајни управник распродаје будзашто државну имовину. Из године угодину све више тонемо у глиб док се појединци изузетно богате.

Name

Борис

20.02.2021 21:40

БиХ је земља која нема своје банке, него 20 иностраних банака, које могу радити ста хоце од провизије за плацање до камате за кредит. Јавна предузеца се гурају смисљено у дуг И задузења расту. Грци су просли исто. Корумпирани људи одговарају банкама И крупним капиталистима. Фирма ВW има будзет неколико пута веци од будзета у РС или ФБиХ .... Новца има довољно за народ али нема за свацију похлепу...

Name

Плавуса од Теслица

20.02.2021 17:27

Битно да је стабилно хе хе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

20.02.2021 21:32

Унистили су сву привреду затворили фирме распродали земљу сад имамо тајкунске зграде гдје су некад биле фирме које су запосљавале по неколико хиљада радника, Та јавна предузећа су гласачку масинерију али тргнуце им на нос кад тад Немозе то овако до вијека функционирати и врсити исплате плата од кредита и трезорских записа назире се крај нема јаког јавног сектора без јаке привреде!

Name

Пензионерка

20.02.2021 20:14

ДОВОЉНО ЈЕ ПОСТАВИТИ ПИТАЊЕ:"ЦИЈИ КАДРОВИ УПРАВЉАЈУ ЈАВНИМ ППРЕДУЗЕЦИМА?" ОДГОВОР ЈЕ ЈАСАН, А НЕКА НАРОД И ДАЉЕ ДОНОСИ ГЛАСОВЕ ПА ЦЕ ОСТАТИ ЗАПОСЛЕНИ У ПРОПАЛИМ ПРЕДУЗЕЦИМА! САМО НАПРИЈЕД УЗ БУРЛУ, ГУБИТНИЦИ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

20.02.2021 23:00

Драга наша пензионерко,што не шеташ са унучићима.Мани се политике.

Name

Два црна гаврана

21.02.2021 08:20

Што већи јавашлук, што већа збрка у предузећима то шира врата за разне злоупотребе, присвајања, поткрадања и отворене пљачке, непотизма, привилегија и безакоња сваке врсте. Дириговани јавашлук то је. Плански, смишљени, страначко партијски. Сви виде, сви знају, гледају, а ништа не могу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

099

21.02.2021 08:42

мора бити када директори краду а не воде домацински предузеца него мисле какоце висе ојадит и покраст из предузеца за себе дасе којем одузме имовина покрадена видеоби стоби други смијо покраст висе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мима

21.02.2021 10:27

Откуд то питам се, кад сте сви и власт и опозиција позапосљавали све саме струцњаке, јос ако су ко сто и јесу родбински,кумовски, комсијски,пријатељски или свалерски зарадјене позиције ма нема греске у пословању. Ето вам резултата, одлицни сте, СЈЕДИ ДРВО НА ДРВО, КЕЦ КО КУЦА.

ОДГОВОРИТЕ