Сједница Сабора: Три кандидата за патријарха

Сабор СПЦ, на којем се бира нови патријарх, почео данас литургијом, у 9 часова, у Спомен храму Светог Саве, на Врачару.

Србија 18.02.2021 | 13:14
Сједница Сабора: Три кандидата за патријарха

Монах Матеј из манастира Сисојевац данас би у крипти Храма Светог Саве требало жребом да извуче име новог патријарха СПЦ - једног између тројице владика-кандидата који ће у тајном гласању добити натполовичну већину гласова самих владика.

Извор "Блица" из СПЦ тврди да највеће шансе да се њихова имена нађу у ковертама, које ће бити на Јевамђељу, имају владика Иринеј Бачки, епископ бањалучки Јефрем и митрополит загребачко-љубљански Порфирије.

"Поред њих, шансе да се нађу међу тројицом кандидата за трон патријарха има и Јоаникије, епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске. Ипак, треба сачекати. Архијереји ће сигурно изабрати најбољег међу њима који ће водити рачуна о интересима цркве, отаџбине и народа", каже саговорник "Блица".

Сабором председава епископ сремски Василије јер је епископ шабачки и адмнистратор епархије ваљевске Лаврентије, који је као најстарији епископ био планиран за председавајућег, јуче хоспитализован у Клиничком центру Србије у Београду. Сабору присуствује 36 владика од укупно 39 колико их је у Синоду, а не присуствују епископ шабачки Лаврентије због болести, аустралијско новозеландски Силуан и епископ западно амерички Максим.

Седница Сабора о избору патријарха улази у други сат

Седница Сабора Српске православне цркве (СПЦ), на којој се бира нови патријарх, ушла је у други сат а заседање је, као и у ранијим приликама, затворено за јавност.

(Б92)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Скептик

18.02.2021 12:44

Душко Радовић: О КАДРОВСКИМ РЈЕШЕЊИМА СЕ УВИЈЕК РАЗГОВАРА ИЗА ЗАТВОРЕНИХ ВРАТА ЈЕР ПОТРЕБНЕ КВАЛИФИКАЦИЈЕ И ЦВ КАНДИДАТА НИСУ ЗА ЈАВНОСТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милост га било

18.02.2021 14:30

И ово политика!!! Некад и сада!!!

Name

ГЛАДАН НАРОД

18.02.2021 13:12

ГЛАДАН ВАМ ЈЕ НАРОД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

18.02.2021 13:24

С Бозијом помоци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелка

18.02.2021 14:05

Нико од њих није дослиједан функције, све гори од горе. А нека нас, неу смо с Богом у цркву цу ици и даље али не морам признати "водју" ? мозе ми се и ни беле бобе од мене црква висе добити неце...

ОДГОВОРИТЕ