Фацебоок блокирао вијести у Аустралији

"Гугл" је попустио, али "Фејсбук" не; смањиће дијељење новинских текстова и информативних емисија у Аустралији као одмазду за план закона који жели платформе присилити да плаћају медијима за преузимање њихових садржаја.

Свијет 18.02.2021 | 07:29
Фацебоок блокирао вијести у Аустралији

Налазимо се пред неугодним избором; или ћемо се покушати прилагодити закону који занемарује стварне односе платформе и издавача или ћемо престати допуштати информативне садржаје на нашој платформи у Аустралији. Тешког срца изабиремо другу опцију – наводи калифорнијска компанија у саопштењу.

– Корисници у Аустралији не могу више да нађу вијести на Фејсбуку – објавио је ЦНН.

Аустралијска влада ради на “обавезујућем кодексу понашања” који одређује односе између традиционалних медија, који су у финансијским потешкоћама, и интернетских дивова, почевши од “Гугла” и “Фејсбука”, који убиру већину глобалних прихода од дигиталног оглашавања.

Према најави из “Фејсбука”, њихови корисници у Аустралији неће више моћи видјети ни дијелити линкове из локалних или међународних медија, а аустралијски медији неће моћи објављивати своје садржаје на страницама платформе.

“Гугл” је такође пријетио суспензијом својих услуга у Аустралији, али је недавно објавио да је склопио споразум с медијском групом Руперта Мурдока, “Неwс Цорп”, која укључује “Wалл Стреет Јоурнал”, “Неw Yорк Пост”, “Тхе Тимес”, “Тхе Сун” и “Тхе Аустралиан”.

Калифорнијска група је пристала да исплати “велике своте” за садржаје новинских наслова који ће се појавити на платформи покренутој прошле године, Неwс Схоwцасе.

То “историјско партнерство” ће им омогућити избјегавање присилне арбитраже предвиђене будућим законом у случају неуспјешних преговора с медијима.

Директор “Фејсбука” за Аустралију и Нови Зеланд, Вилијем Истон је навео у саопштењу да ће се сигурно пуно људи питати зашто реагују другачије од “Гугла”, пише Индеx.

– “Гуглов” претраживач је “нераскидиво повезан с вијестима, а издавачи вијести не дају добровољно своје садржаје. Али на “Фејсбуку” одлучују објавити вијести, јер им то омогућује продају више претплата, раст корисника и повећање прихода од оглашавања – објаснио је он.

Највећа свјетска друштвена мрежа наводи да је створила више од пет милијарди веза према аустралијским публикацијама, чију вриједност процјењује на 407 милиона аустралијских долара (261 милиона евра) за медије.

– За “Фејсбук” добици су минимални. Вијести представљају мање од четири одсто садржаја које људи прате – навео је Истон.

Додаје како мјесецима објашњавају аустралијској влади да размјене вриједности између “Фејсбука” и издавача иду њима у прилог, јавља Хина.

(Агенције)

<фигуре цласс="wп-блоцк-ембед-тwиттер wп-блоцк-ембед ис-тyпе-рицх ис-провидер-тwиттер"> <див цласс="wп-блоцк-ембед__wраппер">  <див цласс="wп-блоцк-ембед__wраппер"> 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Пинчек

18.02.2021 06:50

Стоп интернету, слобода народу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ами

18.02.2021 07:40

Тако је,камо среце да хоце све укинути...

Name

цц

18.02.2021 11:01

АКО СУ ДОБИЦИ МИНИМАЛНИ ЗАШТО УКИДАЈУ?!

ОДГОВОРИТЕ