СДА није џаба дала позицију градоначелника

- СДА није позицију градоначелника Мостара дала без уступака, сматра Кукић.

Босна и Херцеговина 17.02.2021 | 16:56
СДА није џаба дала позицију градоначелника

Баш ми је жао. И, морам признати, разочаран сам као ријетко када. Ништа што се није могло предвидјети, каже, уз остало, у разговору за Радиосарајево.ба академик Славо Кукић коментарушући расплет мостарске политичке тракавице и избор др. Марија Кордића за градоначелника Мостара.

Хрватски столни град

Кордић је, подсјетимо, у трећем кругу гласања добио подршку 17 од укупно 35 градских вијећника. За предсједавајућег Градског вијећа изабран је Салем Марић из СДА.

"Дапаче, дан након објављених резултата избора сам рекао, а након тога у неколико наврата и поновио, да су двије етнонационалистичке олигархије у јавном простору упорно стварале дојам бриге за националне интересе својих народа, а да су иза паравана унапријед све издефинирали. Више пута сам, рецимо, поновио да позиција градоначелника Мостара за лидера ХДЗ-а има снажно симболичко значење због његовог континуираног именовања Мостара хрватским столним градом. А то, онда, значи да би свако друго рјешење осим оног по којему ХДЗ има градоначелника, и за ХДЗ и за његова лидера било равно самоубиству", објашњава Кукић.

Наравно, истиче Кукић, СДА није ту позицију дала без уступака.

"О каквим се уступцима ради, и на ком нивоу власти, у овом је моменту тешко рећи. Не искључујем да се ти уступци налазе чак и у рјешењима у вези с промјенама Изборног закона, а нити могућност да је мостарска градоначелничка позиција наплаћена структуром новог Управног одбора КЦ Универзитета у Сарајеву која госпођи Себији Изетбеговић гарантује миран сан на челу те установе и у слиједеће четири године. Јер, не заборавимо, нови УО КЦУС именовао је федерални министар здравства, Човићев кадар, и то против свих логичких принципа – на начин да утицај на структуру тог одбора није имао Кантон Сарајево који га финансира с 80% средстава које ова установа добије", сматра познати професор.

Према његовим ријечима, да ће на позицији градоначелника бити кадар ХДЗ-а свједоче и неки други детаљи.

"Апострофирао бих, прије свега, чињеницу да је предсједник мостарске СДА жртвовао свој посланички мандат у федералном парламенту како би дошао на чело мостарскога Градског вијећа. А то, другим ријечима, значи да је и прије избора градоначелника било јасно да ће господин Марић бити на челу Градског вијећа јер би у противном било готово немогуће да свој мандат у федералном парламенту жртвује за обични вијећнички у локалној заједници", анализира Кукић.

С друге стране, освојени мандати су упућивали на закључак да је избор доктора Кордића сценариј којег је немогуће избјећи.

"Посебно након што је једна вијећница Наше странке била експлицитна да њезин избор нису ни ХДЗ ни СДА него Бх. блок. У тој ситуацији је, хоћу рећи било јасно да ће кандидат ХДЗ-а, с гласом тзв. Српске листе, имати најмање 17 гласова, а да је тај број гласова максимум с којим може рачунати кандидат СДА. Будући да Статут Града у тој ситуацији даје предност млађем кандидату, двојбе о коначном исходу није могло бити од самог старта", ријечи су Кукића.

Ко је кога издао?

Ако је тако, додаје саговорник портала Радиосарајево.ба, онда се поставља питање због чега је СДА у јавном простору стварала дојам како је њезин кандидат у предности, и зашто је њезина рафална паљба ишла према чланицама Бх. блока, једно вријеме и према Првој мостарској партији?

"Тим се, да и то дешифрујемо, хтјело постићи два циља. Прво, чланице Бх. блока, дакле СДП и Нашу странку, се у јавности хтјело приказати дијелом бошњачкога политичког спектра, а тиме послати и поруку да је њихово гласање за кандидата СДА чин који се подразумијева. И друго, супротно понашање ових двију партија се хтјело искористити како би се одговорност за неизбор кандидата СДА свалила искључиво на њих – како би их се, другим ријечима, осудило за националну издају. Наравно, при томе се нити једном, ако је баш толико важно да градоначелник буде Бошњак, није исказала спремност да се гласа за кандидаткињу Бх. блока. Јер, Боже мој, то је ексклузивно право које припада искључиво СДА-у, а све остало је национална издаја", став је познатог универзитетског професора.

Даље, каже да се, нажалост, што се није могло предвидјети, јесте понашање БХ. блока, а у коначници посебице мостарскога СДП-а. Зашто?

"Од старта сам, и то у више наврата – као да сам слутио што би се могло догодити – и у мојим колумнама и у ТВ и радијским интервјуима био изричит да Бх. блок мора задржати позицију трећег блока. Дакле, без ћосања и са онима који наступају као "борци" за бошњачка и са онима који наступају као "борци" за хрватска права. Јер, тако ћосање ће рачун испоставити само њима, никако и националистима с једне и друге стране. Поручивао сам, исто тако, да остајање по страни у случају избора градоначелника – којег ће се изабрати с њима или без њих, свеједно – никако не значи да требају бити нијеми проматрачи у градском вијећу. Да, напротив, код формирања градског вијећа понуде рјешење да већину у градском вијећу, а и у извршној власти Мостара, чине три блока – два национална и Бх. блок као грађански", наглашава Кукић.

Самоубиство СДП-а

Његов је дојам да од почетка међу чланицама Бх. блока није било искрена односа.

"Нелогично је, наиме, да се за кандидата за градоначелника сазнаје преко медија, а да се онда за тако експонираног кандидата тражи сагласност од коалицијског партнера. А баш на тај начин је позицију кандидата зарадила госпођа Баралија. Но, ако је на њезин избор дана сагласност, без обзира колико се до ње дошло на коректан начин, онда ју се морало поџати до краја. И отуда накнадно истицање кандидатуре предсједника мостарскога СДП је чин којег тешко могу разумјети", казао је наш саговорник.

Према његовом мишљењу, најжалосније је понашање вијећника СДП у трећем кругу гласања.

"Оно што су они учинили, да се национално сврстају, је самоубилачки чин којег ће, живи били па видјели, платити с великим каматама. Јер, тим сврставањем је послана порука да је и СДП дио бошњачког политичког круга. А то им искрени социјалдемократи, људи истинске грађанске оријентације, неће заборавити. Замислите, уосталом, како се данас осјећају чланови СДП-а у Мостару који су Хрвати. Или мостарски Хрвати који су за СДП гласали. Што се, дакле, мене тиче, тужно да тужније не може бити", коментарише Кукић.

Ужасни притисци

Остаје, како каже, само питање чијим је вјетром таква одлука дошла – самовољом вијећника у градском вијећу, вољом локалнога СДП или, пак, мигом врха те странке.

"Ако је ово потоње туга је још већа. А све ми се чини да би могло бити баш то. Јер, ако на друштвеним мрежама добро упратих, донедавни предсједник Главног одбора изрази своје дивљење понашању мостарскога СДП-а у цјелокупном изборном процесу, укључујући и трећи круг гласања у којем су се сврстали на страну једне етнонационалне политичке дружине.

За разлику од њега, међутим, ја мислим да су, ако би хтјели учити, штошта могли научити из политичке праксе бх. комуниста, и посебице оне завнобиховске да БиХ није ни хрватска, ни српска ни муслиманска, него све то заједно. Њихово понашање у трећем кругу гласања с тим има везе колико и Марко Краљевић, онај из народних пјесама, с интернетом", огорчено констатује Кукић.

На крају, похвалио је потезе Наше странке.

"И успут, капа доље Нашој странци. И њезиним двјема вијећницама у градском вијећу. Јес' да су сви заједно били присиљени трпјети ужасне притиске. Јес' да су под ужасним притисцима и након мостарских избора. Уосталом, пуни су их и класични медији и друштвене мреже. Али, да су показали принципијелност и карактер – јесу. Капа до пода", закључио је професор Кукић.

(Радиосарајево)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Ћер

17.02.2021 16:31

Људи Човић је паметнији од Бакира и Додика.Доминира хрватским општинама у БиХ,нема ко да му стане на пут.ХДЗ доминира Хрватима у БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.02.2021 17:14

СДА није дала гласове ХДЗ-у у Мостару, вец СДП и НС. Оптузбе на рацун СДА за Мостар су нетацне и лазне.

Name

Ре

17.02.2021 17:33

Сигурно је добар играч на свом терену. Паметнији дефинитивно од Милорада и Бакира али да га воле сви Хрвати то није тачно. Он у Крајини и Посавини од хрвата неби добио никад подршку. Старе ране нису још зарасле. Бит ће напредан све док се несмијени Гордана Тадић она му све и намјешта добро је и плаћена за те намјестаљке. И томе ће доћи крај.

Name

Де.ка

17.02.2021 17:35

Цовиц боље лазе од ове двојице,ко мацак по буњисцу ваља главурду и мисли како опљацкати и у матицу. 'Рватску побијеци.

Name

Сарајлија

17.02.2021 17:26

Јој што је паметан академик после "боја' над Мостаром!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.02.2021 20:53

Лик је измислио свијет за тебе.

Name

Странац

17.02.2021 18:01

Није џаба ни СНСД дао позицију Градоначелника Брчко дистрикта БиХ. Купују себи мир и сећије у Сарајеву. У овој земљи све је на продају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

макс

17.02.2021 18:27

ти сто ти предвидјас никад не погодис ето какав си ти академик и струцњак.

ОДГОВОРИТЕ