Коалиција „Под лупом“ ће пратити изборни процес у Добоју и Сребреници

Након што је Централна изборна комисија БиХ (ЦИК БиХ) донијела одлуку о расписивању и одржавању поновљених избора за градоначелника града Добој и Скупштину града Добој, те начелника општине Сребреница и Скупштину Општине Сребреница, Коалиција за слободне и поштене изборе „Под лупом“ је започела са активностима организације нестраначког посматрања поновљених избора у Добоју и Сребреници.

Босна и Херцеговина 16.02.2021 | 11:51
Коалиција „Под лупом“ ће пратити изборни процес у Добоју и Сребреници

Из Коалиције „Под лупом“ подсјећају да је на дан одржавања редовних, поништених Локалних избора 2020. године у Добоју, њиховим акредитованим нестраначким посматрачима било онемогућено посматрање изборног процеса, што је Централна изборна комисија БиХ навела и као један од разлога за поништење избора у Добоју.

„Забрана приступа акредитованим посматрачима представља директно кршење Изборног закона БиХ. Поновљени избори су прилика да се процес гласања у Добоју и Сребреници одвије у складу са изборним правилима.

Коалиција „Под лупом“ ће настојати да на сваком бирачком мјесту у Добоју и Сребреници буде по један нестраначки посматрач што ће бити значајан допринос осигуравању слободних и поштених избора.“ – изјавио је Дарио Јовановић, пројект менаџер Коалиције „Под лупом“.

Коалиција „Под лупом“ ће за поновљене изборе у Добоју и Сребереници пратити отварање и уређење бирачких мјеста, процес гласања, затварање бирачких мјеста, бројање гласова, излазност и резултате за избор градоначелника Града Добоја и начелника Општине Сребреница.

Посматрачи Коалиције „Под лупом“ ће пратити све потенцијалне појаве изборних неправилности које ће покушати бити отклоњене да би се изборни процес одвијао неометано и у складу са Законом.

„О цијелом избором процесу јавност ће бити информисана путем наших саопћења за јавност, конференција за медије и друштвених мрежа. Коалиција „Под лупом“ ће у Добоју формирати Позивни центар гдје ће организовати и већину медијских активности, а цијели РАСПОРЕД АКТИВНОСТИ се може пронаћи на званичној страници Коалиције.“ – додао је Хасан Камењаковић, координатор за односе са јавностима и медијима.

Из Коалиције „Под лупом“ подсјећају да грађани и грађанке Коалицији „Под лупом“ могу пријавити све уочене изборне неправилности бесплатним позивом на број телефона 080 05 05 05 или путем онлине обрасца ПРИЈАВИ ИЗБОРНУ НЕРЕГУЛАРНОСТ на wеб страници www.подлупом.орг. 

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Алоо

16.02.2021 11:00

Ови под лупом су оретезно лазни посматеаци а сви су из снсд. Имао сам прилику да видим да као они независни ,напротив показују глассцима који не знају и увијек заокрузују мимо воље из снсд. Бити опрезан према њима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

....

16.02.2021 11:08

То су посматраци из владајуцих гарнитура,све зависи за кога раде. Углавном из странака снсд ,хдз и сда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле И сањица

16.02.2021 11:22

Ово нам се не допада. Ех гдје нам је стари ЦИК

ОДГОВОРИТЕ
Name

оо7

16.02.2021 11:45

А шта ако не буде њихов члан на том месту??Нерегуларно????

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОБОЈ2020

16.02.2021 13:54

Посматрач "Под Лупом" у Добоју је био супружник кандидата за одборника испред ДНС-а! Има ли неко логично објашњење? Има ли неки критеријум приликом избора посматрача или је све на "часна пионирска"?!

ОДГОВОРИТЕ