Младић има ретку болест ако заспи може да умре!

Лекари су Лијаму Дарбиширу дијагностификовали необичну и ретку болест коју има још само 1.000 људи у свету. Кад се родио лекари су му само давали шест недеља живота.

Занимљивости 15.02.2021 | 16:44
Младић има ретку болест ако заспи може да умре!

Лијам је рођен са синдромом централне хиповентилације, поремећајем који утиче на дисање, познатији као Ондинина клетва.

У августу 2020. Лијам је постао пунолетан и за 21 годину никада није самостално спавао, јер постоји опасност да се неће пробудити.

Његова болест донела је бројне изазове за породицу Дарбишир која заједно са лекарима и неговатељицом води бригу о младићу Лијаму. Сваке вечери родитељи Ким и Питер морају да га прикључе на респиратор, јер би у супротном могао да умре.

Осим тога, Лијам има и оштећење нервних завршетака у цревима, победио је рак као дете и има аутизам.

"Да, ово је прекретница. Лијам је заправо био у болници пре рођендана и није био нимало добро, али добро се завршило. Толико напорно смо радили да би стигли до ових прекретница, прво 16,18 и сад 21. година је посебно велика ствар - изјавила је Ким поводом Лијамовог рођендана.

Лијам мора да буде прикључен на апарат за дисање сваки пут кад му родитељи пожеле ”Лаку ноћ”. Др Гери Конет, који лечи Лијама у Главној болници у Соутемптону каже: ”Ово је изузетно ретко обољење. Лијам је први пацијент коме сам дијагностиковао централну хиповентилацију када сам дошао у ову болницу пре 12 година.”

Породица је потрошила хиљаде на рачуне за електричну енергију која је потребна за апарате и да би инсталирали  светлосне аларме у случају да преко ноћи нестане струје, како би Лијам био сигуран док спава.

Синдром који овај младић има, Ондинина клетва се односи на мит о Ондини, воденој нимфи која је имала неверног љубавника смртника. Он се заклео да ће сваки његов дах када се пробуди бити доказ његове љубави, а пошто јој је био неверан, она га је проклела да ће када заспи заборавити да дише.

 

Извор: Занимљивостидана.цом

Коментари / 0

Оставите коментар