Предсједник Србије уручио одликовања поводом Сретења

У Председништву Србије завршена додела одликовања поводом Сретења, заслужним грађанима, појединцима и институцијама.

Србија 15.02.2021 | 12:34
Предсједник Србије уручио одликовања поводом Сретења

Председник Србије Александар Вучић који је уручио, поводом Дана државности Србије, одликовања поручио је да је Сретење је велики дан за Србију, дан када се радјала модерна српска држава.

На свечаности у Палати Србија председник Вучић је поручио да је Сретење и наш буквар и читанка, време преиспитивања, време јединства нашег народа, ма где да живи - у Србији, Републици Српској, Црној Гори, Северној Македонији, Словенији, Немачкој, Аустрији, Швајцарској, Русији, Америци...

Он је подсетио да је то дан када је велики вожд, а народни човек Црни Дјордје подигао устанак против Турака, али и дан када је захваљући Милошу Велику и Димитрију Давидовићу Србија донела модеран и либеран устав - устав испред свог времена.

"Четрдесет дана након Божића ми славимо Сретење, најважнији датум у историјском, политичком и верском календару наше лепе Србије", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да смо због тога данас поносни на своју прошлост и претке, али гледајући у њих, Србија је загледана и спремна да ради за будућност своје деце.
"Ово је празник свих оних који воле и живе за своју Србију, ово је празник који надахњује наш народ на распетом КиМ и који му даје снагу за опстанак српског огњишта, српског имена и презимена, тамо где је то најтеже", поручио је Вучић.

Међу награђенима који су у Палати Србија добили одликовања су режисер Емир Кустурица, фронтмен групе "Рибља чорба" Борислав Бора Ђорђевић, као и руски вајар Александар Рукавишњиков, аутор споменика Стефану Немањи.

Међу добитницима сретењских признања је и патријарх московски и све Русије Кирил.

Њега је председник Вучић одликовати Орденом Републике Србије на великој огрлици за истакнуте заслуге у развијању и учвршћивању пријатељских односа и сарадње.
Орденом Републике Србије на ленти председник је одликовао Јурија Борисова, који је данас у званичној посети Београду, као и заменика председника Владе РФ и Прокописа Павлопулоса, бившег председника Грчке.

Орденом српске заставе првог степена одликовани су Никос Христодулидис, шеф дипломатије Кипра и пекиншки Институт за генетска истраживања.

Сретењски орден првог степена припао је Православном богословском факултету УБ и глумачкој легенди Александру Берчеку, док је Сретењски орден другог степена заслужио књижевник Перо Зубац.

Орден Карађорђеве звезде првог степена добили су Предраг Гаге Антонијевић, музичар Стефан Миленковић, Горан Бреговић, Момчило Бајагић Бајага, као и сликара Милан Циле Маринковић и оперска дива Јадранка Јовановић.

Орденом Карађорђеве звезде другог степена награђен је проф. др Мирослав Вукосављевић, начелник ВМА, а Орден Карађорђеве звезде трећег степена, поред осталих, добила је сценаристкиња "Даре из Јасеновца" Наташа Дракулић.

Сретењско признање добиће и деветоро кинеских лекара који су се у нашој земљи, раме уз раме, борили против ковида 19 са нашим здравственим радницима.

(Тањуг)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Абц

15.02.2021 11:44

Ста би са Дудека?

ОДГОВОРИТЕ
Name

МОДЕРНА

15.02.2021 14:32

ЦУЈ МОДЕРНА. ПА МИ СЕ ОД 1868 НИСМО ПОМАКЛИ НИ ЈЕДАН КОРАК. СТА ЈЕ ТУ МОДЕРНО.

Name

Видим

15.02.2021 11:45

Преносили сте узиво!

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

15.02.2021 11:50

Тек кустурицаа прогутаооо милионе будзетског новцаа!!страснооо за Гинисаа!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теписари

15.02.2021 12:17

Орденом Карађорђеве звијезде другог степена одликован је и Владо Ђајић,директор УКЦ Републике Српске,велики доктор и хуманиста...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.02.2021 15:37

Поцело се наградјивати милионски дугови,паљење свеца и нај веци број смртности.

Name

Ау

15.02.2021 12:30

Владе дјајиц и заслугее ???!!!као и кзстурјца циркуссс балканскиии!!! Кустурица гутац милионаа будзетскиг фујјјјј фујјјј

ОДГОВОРИТЕ
Name

КИКИ

17.02.2021 04:37

ДАЈТЕ НАМ ОРДЕЊА , ПЛАКЕТА И ЗАСТАВА . ЈЕБЕС ЗИВОТ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрекавац!!!

17.02.2021 11:15

Одликован "професор" Немања Савић ....земљо отворисе! У образложењу пише , међу осталим...композитор???? Молио бих да ми само неко пусти и објави бар једну дионицу ,секвенцу , редак ,ноту ...његовог композиторског стваралаштва......да се не слиза са црквом , да не води хор Јединство , да није професор који је оптуживан за напаствовање студентица, да није на располагању власти као сценски декор ....вјероватно никада неби ОН био неко ко је заслужи слично ордење....али Вучићу је свеједно, неко одаве га је предложио... Срозано је све , зашто не и ордење!?????? ФУј!

ОДГОВОРИТЕ