Прољеће ће каснити у Европи: Чекају нас олује

Прољеће службено започиње за мање од шест седмица, а познати свјетски метеоролошки сервис АццуWеатхер објавио је велику сезонску прогнозу у којој предвиђа да би прољеће 2021. године могло изгледати попут оног из 2018. године.

Босна и Херцеговина 15.02.2021 | 11:17
Прољеће ће каснити у Европи: Чекају нас олује

Метеоролози АццуWеатхера као и обично у својој прогнози детаљно описују како вријеме може утицати на готово сваки аспект живота, укључујући пољопривреду и водене ресурсе.

Олујно невријеме које је захватало запад Европе, а затим и јужни дио континента током зимских мјесеци, могло би остати активно и почетком прољећа, наводе метеоролози. Очекује се да ће олује бити активне на путу од Француске, преко Италије, па до Балкана, посебно за вријеме мјесеца марта.

Метеоролози АццуWеатхера примијетили су да ће ово бити необичан образац за прољеће јер се олује обично крећу даље према сјеверу у ово доба године.

"Олујне неприлике ће се ублажавати до краја прољећа, али до маја ће нанијети штету на југу Европе", рекао је виши метеоролог АццуWеатхера Тyлер Роyс, додајући да се у овој регији очекују велике падавине.

Како се олује буду приближавале Средоземном мору, биће праћене јаким кишама и грмљавином широм Италије и дуж западне обале Балканског полуострва. То може повећати ризик од поплава до почетка прољећа.

Након једне од најсњежнијих зимских сезона у задњих најмање пет година у сјеверозападном и централном дијелу Европе, многи Европљани се можда радују прољећу и повратку топлог и сунчаног времена, пише АццуWеатхер.

Ипак, како каже метеоролог Тyлер Роyс, прољеће ће каснити, али становништво неће бити ускраћено за угодне прољетне дане.

Драматични временски заокрет могао би покренути алергије, посебно онима који су алергични на полен, крајем априла до маја због обилне влаге, наводи метеоролог Алан Репперт. Он додаје да се олујно невријеме очекује и крајем априла и у мају.

На истоку Европе ће бити пак нешто топлији дани током прољећа, али и ова регија може очекивати хладне ударе који би могли потрајати неколико дана прије него што се врате топлији временски услови.

Није искључена могућност и сњежних падавина у цијелој регији Европе током прољећа, углавном у мјесецу марту.

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Крајишник

15.02.2021 16:02

Ја дрва још до Марта имам,а они нек најављују и сњежне лавине брига ме!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маријо04

15.02.2021 18:35

Лупају глупости незнају ста це бит за седам дана а камоли како це пролеце бит

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борс

16.02.2021 06:47

Крајисник, кад нестане дрва укљуци у струју