Италијан Антонио због љубави дошао у Бањалуку

Италијан Антонио Спану, кувар који је 25 година живио у Холандији због љубави је дошао живјети у Босну и Херцеговину, а у Бањалуци, одакле је његова дјевојка Сања Брковић, отворио је пицерију у којој по старом породичном рецепту припрема пице које су одушевиле Бањалучане.

Магазин 13.02.2021 | 19:56
Италијан Антонио због љубави дошао у Бањалуку

Антонио или краће Тони у Бањалуци је већ годину и по дана, а долази из Каглиарија с италијанског острва Сардинија.

"За љубав, она је дошла код мене у Холандију, у мој ресторан тамо и тако", каже Спану говорећи зашто је дошао у Бањалуку.

Сања и он су се упознали у Холандији, када је она посјетила његов ресторан, а пошто је говорила италијански језик размијенили су контакте и почели су се дописивати. На почетку ријетко, касније чешће па га је Сања посјетила у Холандији, а и он је долазио у Бањалуку.

Одушевљен је градом на Врбасу и каже да му се није било тешко привићи на живот у Бањалуци.

"Ми смо вјероватно исти менталитет, медитерански менталитет, специјално на југу Италије. Шта је исто, ја сам кући овдје, људи су исти, говоримо како нешто не може па кажемо хајде да може, да направимо да може, тамо је (у Холандији) тотално други планет. Тако да кажем - овдје сам кући, тамо је тешко живјети, послије 25 година онда све може", каже Спану.

 Рецепт за пиззу добио је од ујака, који дуже од 60 година има пицерију у Италији. Антонио већ 27 година припрема пице по том рецепту и драго му је што се свиђа и људима на овом подручју.

Пиззерија је отворена прије четири мјесеца, а реакција посјетилаца одмах је била да су пице из његове кухиње велике и танке.

"Људи овдје воле дебело и мало мање. Е код мене не иде тако, ја радим само аутентично, како ја знам, како радим 25 година. У Италији је пица танка, није дебела, мора да се једе рукама, а не да се сјече", каже Спану.

Објаснио је да парче пице када се узме у руку мора да стоји чврсто, а да је поред састојака јако важан и начин печења - кратко и на високој температури.

Припремајући један од својих специјалитета, Тони је објаснио да за добру пицу није потребно много састојака, а да и када се стави много није потребна велика количина.

Босиљак, парадајз, горгонзола, моцарела, маслиново уље неки су од састојака које овај мајстор користи у припреми.

"Пица мора имати само моцарелу, не гауду, не едамер. Може, али не иде тако. Моцарелла је скупа, али тај квалитет је тотално друга прича", каже Спану.

  Каже да састојке углавном набавља из Италије, а да му је проблем био свјежи босиљак. Али, показујући на саксије са овим зачином каже да је сада ријешио и то. Из Италије набавља чак и брашно, јер каже да је другачије жито које се тамо користи.

Антонио се у Бањалуци прославио и са сластицом тирамису, а на питање по чему је овај колач у његовој изведби посебан, Спану је објаснио да се увијек користе исти састојци, али да је најважнија страст. Каже да би десет различитих особа с истим састојцима направило исту количину тирамисуа, али да би сви били различитих окуса.

Са савладавањем језика у Бањалуци није имао превише проблема, а највише му се свиђа што се пише као што се говори, што није случај с холандским језиком. Каже да није савладао граматику, нарочито падеже, а у свакодневним разговорима користи и италијански и енглески.

"Овдје пуно људи прича енглески, само га не воле причати. Зашто - зато што мора бити савршено и ако није савршено онда не причају, разумију све, али ја причам енглески, а они одговарају на српском, тако да ја морам мало више да причам српски", каже Спану.

Његова дјевојка Сања Брковић испричала је да су били у недоумици шта да раде, да ли да она иде у Холандију или да Антонио дође у Бањалуку. 

"Предложио је да проведе мјесец дана у Бањалуци и да види да ли би му се свидјело да живи ту, а тих мјесец дана се одужило", каже Сања кроз смијех.

На питање да ли су се покајали због ове одлуке она каже да нису, а да је Тонију много љепше да живи овдје, јер су људи опуштенији, жељни дружења и увијек се нешто дешава, док је каже у Холандији живот пуно празнији.

У планирању будућности сложили су се да у западним земљама живот такав да се ради, добро зарађује, али не троши, док се овдје мање зарађује и више троши.

Након одлуке да ће Антонио због ње потпуно промијенити живот и остати у Бањалуци Сањи није било свеједно.

"Мало сам се препала с обзиром да он долази овдје да живи и питала сам се шта ћу сад с њим. Међутим, моји пријатељи су га јако добро прихватили, као да је одувијек био ту. Он се добро уклопио", прича Сања.

Тонијеве пице за Сању су најбоље и најпосебније које је икад пробала, а драго јој је што и посјетиоци позитивно реагују.

"Баш сам задовољна и нашим животом овдје и мислим да је и њему лијепо. Како смо отворили пицерију има и своје пријатеље, који због њега долазе и баш воле да се друже с њим. Он је овдје направио себи нови живот", каже Сања.

(Анадолија)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Евала краљу

13.02.2021 19:15

За поздравити свака част!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Че

13.02.2021 20:29

Како ћеш ти бијезати!

Name

Несо

13.02.2021 19:53

Која је то пицерија, јел зна неко?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славко

14.02.2021 08:23

Не знам како се зове, углавном је према Мотикама, на главној цести са десне стране. Гдје је некад била кафана “орач”. Није далеко од жутих зграда.

Name

Мирко

13.02.2021 20:02

Нигдје није љепше , као код нас....и бољих људи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале.бл

13.02.2021 20:02

Сад кад су видели да им добро иде, купице их Проинтер...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Влад Тепеш

13.02.2021 20:12

Браво. Поздрав и за нашег најбољег пизза мајстора Југослава Вуковића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

13.02.2021 20:17

дивно.како се зове ресторан,?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сз

13.02.2021 20:22

Гфеије је та локација?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зденко-Торонто

14.02.2021 23:50

Свака цаст! Одабрао је измедју пуно посла и самоце на западу, пуно посла и друзење са насим људима у Бањалуци! Поздрављам!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милица

15.02.2021 07:33

Не могу вјеровати да нису написали име ресторана.Безвезе,ако зна неко нека написе

ОДГОВОРИТЕ