Помен у Поткозарју за 562 жртве усташких злочина

У храму Покрова Пресвете Богородице у Поткозарују служена је литургија и парастос поводом 79 година од стравичног покоља над више стотина српских цивила које су усташе починиле у поткозарским селима Ивањска (данашње Поткозарје) и Пискавица 1942.године.

Република Српска 13.02.2021 | 13:50
Помен у Поткозарју за 562 жртве усташких злочина

5. и 12. фебруара 1942.године, усташе су у два наврата, у Поткозарју и Пискавици на најсвирепији начин убиле 562 мјештана међу којима 77 дјеце. Свједок овог усташког покоља Данка Милаковић испричала је како је њена породица настрадала у том немилосрдном злочину. Тада је имала само 8 година. 

 „Да није оног снијега било оноликог не би нико преживио све би подавили онако нису могли па су ишли један за другим. Је ли ико преживио, јесу они који су побјегли тата стриц, дјед, мама ми је погинула бака и они који су били код нас свје их је покосило“, каже Данка Милаковић, преживјели свједок покоља.

За вријеме упада у село, усташе су извршиле покоље у пискавичким засеоцима Ђуђићи, Шутиловићи и Поповићи, затим у Шушњарима, Милошевићима и ивањском засеоку Милаковићи. Потомак породице погинулих Зоран Милаковић каже да је 9 чланова његове породице страдало у фебруару 1942.године

 „Данас немамо заједничког спомен обиљежја јер су породице своје покојне сахрањивали у својим двориштима и свака кућа у милаковићима им у дворишту гробницу. Ми радимо на томе да убудуће исправимо спомен обиљежје које је покренуо Недељко Милаковић који је нажалост преминуо од вируса корона али мислим да ћемо то у кратко вријеме имати то спомен обиљежје да отргнемо од заборава“, каже Зоран Милаковић, потомак Милаковићи.

Покоље у Пискавици и Ивањској партизанска власт је прећутала да би избјегла сусрет са истином да су за партизанске диверзије кажњавани само Срби, а не и припадници друга два народа, кажу у Удружењу грађана Козара. 

„Прије 6 дана смо имали обиљежавање у бањалучким селима Шарговац Мотике и Дракулић та иста идеологоија је пет дана послије дошла у козарачка села гдје су за један дан убили 592 жртве, 55 дјеце је убијено“, каже Слободан Радуљ, предсједник скупштине Удружења грађана Козара.

Сва дешавања у фебруару 1942. године оставили су трага до данашњих дана јер су већина ових села и данас слабо насељена и готово опустјела. 

БН ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

борац

13.02.2021 13:02

Јели била унука присутна интересује је ратна историја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

14.02.2021 07:55

Макар мало поштовања према жртвама.

Name

Мика

13.02.2021 13:03

Хммммм Читам и питам се како тумачити загрљај Додик +Човић

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ето Видиш

13.02.2021 13:51

Да се зовемо Краљевина Југославија, ништа од овога данас неби било, неби било бравара из околине Кумровца, неби било банкара Слобе , неби било садашњег цвикераша, а поготово неби било нашег врховног команданта из околине Лакташа. На жалост, зато данас сваки други дан одајемо пошту нашим погинулима, побијеним и мученим људима. Нека им је вјечна слава и помен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

14.02.2021 08:07

Питам се кад це ови антифашисти одати почаст дјеци Приједора и жртвама са бијелим тракама на руци. Није то било тако давно да сте добили амнезију. Лицемјерно је то, а злочини се не могу окречити нити затрпати земљом

ОДГОВОРИТЕ