Национализам је главни повод ширења мржње (ВИДЕО)

Национализам је главни повод ширењу мржње на друштвеним мрежама што је све израженије у медијима. Последњи такав дуел вођен је између одборника ПДП-а Ивана Бегића и посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Момчила Антонића, о чему су своје мишљење изнијели и учесници емисије “Изазови” БН ТВ.

Република Српска 12.02.2021 | 22:30
Национализам је главни повод ширења мржње (ВИДЕО)

"Мржња је болест, а живимо у времену када је она наметнутна и када ће требати много труда да се изађе из суноврата у којем смо. Посебан проблем који се јавља јесте у политици, а то је етикетирање појединих људи, које дијеле људе. Све то долази из самог врха", каже политички аналитичар Вехид Шехић

Невладин сектор годинама прати “аномалије” у нашем друштву.

“Говор мржње је постао дио нашег менталитета и тешко је разграничити гдје  се завршава слобода изражавања, а гдје почиње говор мржње. Умјесто да разговарамо о енономским реформама, ми се упорно враћамо на то ко је шта и како рекао, а не разумијемо да политичке елите користе говор мржње како би манипулисали грађанима", рекла је Мирјана Ћускић из Хелсиншког одбора за људска права у Републици Српској.

”Ми не осуђујемо појаву мржње, него осуђујемо људе који генеришу ту мржњу. Дакле, ми треба прво да осудимо без обзира гдје  смо, појаву мржње у друштву. Међу политичарима посебно је говор мржње постао један друштвени трик", рекао је социолог Владимир Васић.

“Говор мржње претвара се у у рат на друштвеним мрежама”, рекао је одборник ПДП-а у Скупштини града Бања Лука Иван Бегић.

Не постоји ништа што осуђује појаву непотизма, корупције, национализма, што у сваком случају мора да ради држава као највећа институција.

Одговорност зато увијек тражимо у неком другом, не формирајујући одговорно друштво које ће радити на спрејечавању таквих појава ,закључили су учесници емисије "Изазови" БН ТВ.

БН ТВ

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

брко

12.02.2021 22:00

Измислили сте топлу воду.Национализам зиви на овим просторима -одувијек..Тито је успио репресијом сузбити мало,да би се "љубав" поново пробудила..Зивјеце то јос 1000 година,или све док се не подијелимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаушанин

13.02.2021 01:52

Од племените ријечи, национализам, чините одрод. О шовинизму би се могло размишљати.

Name

БОСНА ЗЕМЉА МРЗЊЕ

13.02.2021 04:41

ТАЦНО ЈЕ НАПИСАО АНДРИЦ. БОСНА ЈЕ ЗЕМЉА МРЗЊЕ. И ТО НИКО ИНИСТА НЕ МОЗЕ ПРОМЈЕНИТИ МА КОЛИКО НЕКЕ ПОЛУОСОБЕ ПО ЊЕМУ ПРОСИПАЛЕ ЈЕДА. НАЈСМИЈЕСНИЈЕ ЈЕ ДАКЛЕ ОВДЕ ПРОПОВЈЕДАТИ ЉУБАВ. НЕСТО ЦЕГА НЕМА. ПА ОВДЕ ЉУДИ У НЕЗНАЊУ ПРВО МРЗЕ САМИ СЕБЕ. СОДОМА И ГОМОРА. И ОНДА ГЛЕДАС БУДАЛЕ КОЈИ ПРИЦАЈУ ДРЗАВА ПА ДРЗАВА, САМО ДА БИ УКРАЛИ ТУ ДРЗАВУ, РАДИ МРЗЊЕ И КРАЛИ ДРУГЕ. ВРХУНСКИ ИДИОТЛУК. А ЈОС ЈЕ СМЈЕСНИЈЕ СТО ОБЕЗБОЗЕНИ СТРАНЦИ НЕ МОГУ НИ ТО, НИ НИСТА ДРУГО, ОВДЕ ДА РАЗУМИЈУ.

Name

Мака сет

13.02.2021 06:59

Подијељени вец јесмо мозес само бират хоцес од 1/5 на 1/4 или 1/9. Више разломака неће бити

Name

ре

13.02.2021 13:04

Гдје ови живе,пропало је братство и јединство.

Name

Батерфлај

12.02.2021 22:41

Какав им је тата Додик таква му и дјеца посланици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

12.02.2021 23:27

Свака част . Дошло је вријеме да се ради на конкретним проблемима овог народа а не да нас са шупљим причама и мржњом замајавају годинама . Како се нико од људи који су отишли из БИХ не жали на живот у Европу или Америци? Наравно да је у питању закон исти за све , људски живот на првом мјесту, поштовање за оно сто радиш , новац који зарађујеш . Не зна дијете код кога ти радиш , у кокос си странци , оно хоће да има доручак кад устане и све остало сто је потребно за нормалан живот . Од онога сто нам тренутни политичари нуде се не живи , направили су систем само за себе а нас наговарају да се мрзимо да би се лакше манипулирало .

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊАЛУЧАНИН.. ЦЗ..

13.02.2021 01:12

РЕ. ЗА БРАВО... НЕМÁМ ШТА ДОДАТИ, СВАКА РИЈЕЧ ТИ ЈЕ НА МЈЕСТУ, ЗЛАТÁ ВРИЈЕДНА, САМО ТŘЕБА ОВУ НАШУ ОМЛАДИНУ ПРЕСТРОЈИТИ НА ПРАВÍ ПУТ, ДА НЕСЛУШАЈУ НАШЕ ПОЛИТИЧАР ДА НЕМÁ СУ ЖИВОТА НА ОВИМ ПРОСТОРИМА... ДÁТИ ЉУДИМА ПОСАО, ДА НОРМАЛНО ЗАРАĎУЈУ, ДА ИМАЈУ ЗДРАВСТВО, ШКОЛСТВО И СЛОБОДУ МИШЉЕЊА НИКОМЕ НЕБИ ПАЛО НА ПАМĚŤ НИ КО СИ НИ ШТА СИ, ЈЕСИ ЛИ БЈЕЛИ ИЛИ ЧРНИ, ИЛИ СИ КРШЧАНИН, ИЛИ МУСЛИМАН, БУДИСТА, САМО ПОСАО, РЕДОВЕ ПЛАТЕ И СЛОБОДА ШТО МИ НЕМÁ О ЗАТО ОДЛАЗИМО ЗА БОЉИМ ЖИВОТЕМ ГДЕ ВЛÁĎА ДЕМОКРАЦИЈА, ГДЕ СЕ ИМА СВЕ ШТО НОРМАЛАН ФАМИЛИЈА ТŘЕБА.... ТОЛИКО... ПОЗДРАВ....

Name

@ браво

13.02.2021 11:24

Добро је неко рекао ови са платом од 300 еврича причају о национализму угрожености...они са 800 еврича о новим тенама гардероби ...они са 1500 еврича о аутима,, одморима, путовањима.....кокама, хебе им се ко је на власти.....

Name

тацно

12.02.2021 23:34

знам ја нас, ј*бо ти нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

12.02.2021 23:48

Тако је, то Милорад и ради, сирење национализма је његов нацин обмањивања људи,посто код нас са свих страна највисе има будала сто се пале на то. Он тацно зна има 10% будала сто га воле и сто им је помогао има 20% будала цистих националиста који само то цују на тв-у кад он прица и то је њему довољно да влада, партије безмоглаваца Цубриловица Стевандица Дјокица и Селака болесника који гледају свој лицни интерес, богацење и лоповлук су главна ствар за коју се залазу. Над народом који нема излаза,уцјењеног на крају купљеног да гласа за багру,изивљавају се. Затварају им послове прете са институцијама, инспекцијама, отказима на послу, није вазно јел приватни или дрзавни. Привреду условили,не сме нико да писне. Али има људи сто се не боје ницега и сто треба да подрзе и охрабре људе да им ниста не могу не мозе се цјела дрзава затворити, на све и једном притиску сто имате не треба те цутати, Јавно износити све објављивати, нек види народ ста се ради, њима и јесте циљ да нас уцуткају и да ми оладимо од промјена а промјене су ту и трба издрзати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота

13.02.2021 04:44

Само Голи оток, то је спас. У праву је Тито био. Ове ткз, патриоте заштитници народа га нису никад вољели, јер кажу да је мрзио овај или онај народ. Једини који је био успио помирити марву Балканску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

13.02.2021 08:29

100% се слажем

Name

ре

13.02.2021 09:14

Твој коментар је за заљење јер види се ком систаму припадас. Тренутно исти систам функционисе,подобан,послусан партиски другар а не способан и струцан.Ста то знаци? Страх од паметни и сколовани.које немозес обмањивати.Онај је тако стаду неписменом подијелио цланске књизице КПЈ. Заузврат је на дестине хиљада интелектуалаца побио и спремио на Г Оток.Слабо си ти информисан или је у питању једноумље??

Name

xy

13.02.2021 07:12

Само људи који имају најприземнију свијест падају на изјаве политичара, који намјерно изазивају националну нетрпељивост.Што је било је, идемо даље , у нади да више неће бити непотребног убијања. Шта ме брига да ли је Муслиман, Србин или Хрват на некој функцији , ако је стручан и способан. Шта ми вриједи Србин који је корумпиран, нестручан и бахат, а обавља неку функцију, било коју? Људи, освијестите се и не падајте на политичарске форе и фазоне, јер они међусобно сјајно сарађују кад су у питању њихови лични интереси.Они се тако одржавају на власти, дижу националне тензије и као штите наше интересе и безбиједност, а заправо је супротно.Нека се сви они гоне у три лијепе !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дамир

13.02.2021 08:48

тако нас вецина мисли, засто би нама сетао неко рецимо као драско станивуковиц да буде предсједник дрзаве република српска це увијек бити ту и ми је незелимо као сто додик казе укинути ми то признајемо али тако и дрзаву треба да се гради нова будуцност са парама а не да се богате тајкуни и неки сумљиви типови треба поцети свако из свог дома и од себе има нас висе од њих сигурно.

Name

За XY

13.02.2021 09:57

Док народ не схвати да су политичари само њихови службеници а народ њихов послодавац, нема бољитка. Нажалост, народ је на овим просторима затуцана полуписмена овца и као таква подложна националистичкој манипулацији. Ко фол се сви фурају на религију а нико се не придржава Божијих заповјести. Јад и чемер...

Name

Радица

13.02.2021 11:37

Стета да нема јос са оваквим размисљањима !!!

Name

комсија

13.02.2021 08:01

Хвала свима писцима данасњих коментара има пуно тацног и паметног али ста урадити кад неком предлозис да бирају друге а они казу кога? "Кад су сви исти"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

13.02.2021 08:12

Као и религија

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре митар

13.02.2021 08:32

Религија је лична ствар сваког појединца и никад, али никад не треба стављати знак једнакости између свештеника ( они су обични смртници и радници богомоља) и Свевишњег !!!!!! Бог је у сваком од нас који вјерујемо у њега, а понашање свештенства, ма које вјере, нека буде предмет анализе Господа Бога. Амин !

Name

Борис

13.02.2021 08:20

Само незапослени и људи незадовољни својим животима и постигнућима могу непрестано причати о национализму и вријеђати друге, јер им је то најлакши начин да избјегну одговорност за лични неуспјех. Криви су им Срби, Хрвати, Муслимани и сви око њих, само они нису криви. Политичари национализмом заобилазе битне животне теме, а народ, већим дијелом стадо оваца, осиромашен и обезвријеђен се продаје за 50 км или мање. Када би се народ запослио и имао поштену плату од које се може живјети ( не преживљавати ), питао бих вас онда да ли би им биле битније глупости типа национализма или напредовање на послу и у животу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радица

13.02.2021 11:41

Колико Ви само имате право,назалост мало их је који тако размисљају !!!

Name

Ок

13.02.2021 09:54

Ајд н.се.и висе,запосљавајте народ,исплацујте плате,карте и уплацујте стаз.Маните се прице о национализму.Кад требате урадити несто за народ,хватате се национализма.Од тога народ не зиви,док је то за вас рудник дијаманата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе хе хе

13.02.2021 10:51

Невладин сектор или њима слицне организације су јако забринуте?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрс

13.02.2021 11:54

Ти сто сире и дјеле људе по националности, нека се врате у пецину!! Гдје у свијету постоји једна националност, вец насле се три будале које прицају истим језиком па сваки потезе на своју страну, ви политицари на балкану сте затуцане будалетине, људи се не дјеле измедју себе, доказ су мјесовити бракови, пријатељства, а ви политицари са том реториком на ливаду па муците измедју себе о националности.

ОДГОВОРИТЕ