Лутрија Српске ћути, спремају се нови сумњиви тендери

Лутрија Републике Српске, ни пет мјесеци након тендера у којем је уз помоћ Владе незаконито изабрала партнера са којим је основала предузеће “ЕВЛ доо”, не расписује нови позив, нити жели да открије планове по овом питању.

Република Српска 12.02.2021 | 20:07
Лутрија Српске ћути, спремају се нови сумњиви тендери

Портал ЦАПИТАЛ сазнаје како у власти постоје супростављене стране по овом питању. Једна заговара да се распише нови тендер, а друга да се постојећи партнер задржи.

Подсјећамо,Влада Републике Српске прекршила је Устав када се умијешала у посао око формирања заједничког предузећа између Лутрије Републике Српске и „Цасинос Аустриа ВЛТ АГ“ Швајцарска, оцијенио је Уставни суд Републике Српске.

Том приликом је и одредила услове за избор, што по оцјени Уставног суда није у сагласности са Уставом, Законом о играма на срећу и Законом о Влади Републике Српске.

Како би испоштовали одлуку суда,  прво су у децембру прошле године по хитном поступку прогурали измјене Закона о играма на срећу гдје су себе овластили да могу прописивати такве услове, након чега су кренули да мијењају спорну уредбу.

Међутим, они су оспореним члановима само промјенили бројеве, без да су измјенили једно слово или ријеч у њиховом садржају.

Тако је и даље остало на снази да будући партнер у посљедње три године мора имати промет од најмање тери милијарде евра од чега милијарду од приређивања лутријских игара.

Међутим, то није обесхрабрило приређиваче игара на срећу у Српској који тврде како су пронашли партнера са којим ће испунити тражене услове, наравно под условом да се нови позив уопште распише.

Како кажу ријеч је о компанији Интернатионал Гаме Тецхнологy (ИГТ) из Сједињених Америчких Држава, која ће са “Моззартом” и “Меридианом” чинити конзорциј, а која  запошљава преко 15.000 људи и годишње приходује око 5 милијарди долара.

“Ријеч је о компанији која је гигант не само у области игара на срећу, већ и у другим технологијама. Тачније, о каквој компанији је ријеч говори чињеница да је ИГТ листиран на највећој свјетској берзи у Њујорку са валуацијом која се мјери у милијардама марака”, саопштили су из Удружења приређивача игара на срећу АЛПИС.

Додају и како “ИГТ” има успјешна партнерства са државним лутријама у Европи, Америци, Латинској Америци, Аустралији и Азији. Највећи је произвођач слот машина у свијету и највећи иноватор када је ријеч о софтверима, те да је “раме уз раме” са великим Мицрософтом.

“Лутрија РС би, уз партнере као што је ИГТ, доживјела суштинску трансформацију, јер свјетском лидеру у области игара на срећу не би било први пут да неку државну лутрију спаси банкротства и преобрази је у тржишног лидера”, закључили су у АЛПИС-у.

Какви су планови “Лутрије Републике Српске” портал ЦАПИТАЛ мјесецима покушава да сазна, али наша питања у овом предузећу игноришу.

Питања смо прослиједили и Републичкој управи за игре на срећу, али ни ту нисмо пронашли саговорнике спремне за разговор.

Одговоре избјегавају и у Министарству финансија РС, а које је снажно заговарало идеју доношења ново Закона о играма на срећу, на основу којег је и расписан поништени тендер.

“Министарство финансија није надлежно за предметни поступак. Предметни поступак проводи „Лутрија Републике Српске“”, поручили су кратко они.

(Цапитал)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Коцко Бингић

12.02.2021 19:36

Која лутрија ? Дај Људи немојте зајебават, коме је у ова времена до лутрије ? Знам да смо болесна Нација и да Људи коцкају, али ако мислиш добро своме Народу ,нећеш га наводити на Коцку. Маните паметовања типа, "нико те не тјера да коцкаш".

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

12.02.2021 21:56

редовно и не контролисано коцкање узрокује исти осјецај као неко ко се дрогира, тијело испуста ендорфине, еуфорију и задовољство слицно као кокаин.

Name

Милко Грмуша

12.02.2021 21:58

Све је џаба кад Додик воли Штрахеа, Новоматиц и прање новца. Милораду није битан опстанак ЛУТРИЈЕ него проценат од Новоматицовог прања новца.

Name

ОЈТ Бањалука

12.02.2021 22:09

Док је нас у тужилаштву Бања Луке коцком и Лутриом може управљати само Новоматиц јер Додик је тако наредио. Једино ако наш шеф и главнтужилац Милорад Додик не одлучи другачије.

Name

ВУЛКАНО

13.02.2021 07:28

А што је са нама из Мајамија, је ли Милко? Нијесмо ми шугави, а ако не вјерујеш,питај Милорада Додика!

Name

Директ

13.02.2021 09:01

Коцка је ствар одабира. Као и алкохол, дуван итд.

Name

Драган

12.02.2021 19:44

То бас приватна Додикова мафијаска дрзава. Немогу вјеровати да мисли да му је неко други крив за губитак прослих избора у БЛ, па није народ луд

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈАБЛАН

12.02.2021 20:02

ИЗДРЗИ НАРОДЕ,ДО ИДУЦЕ ГОДИНЕ СЕ ЦЕ СЕ СВЕ СРЕДИТИ.ПОСТОЈЕ ЉУДИ ЛОЈИ ЗЕЛЕ НОРМАЛНУ И ПРАВНУ РС

Name

Ре

12.02.2021 20:37

Зар је тајна сто је купује Обрад Кесиц. Враца цовјек паре одакле су и досле јер види да нема висе за кога лобират

Name

Ре

12.02.2021 20:40

Није ту нико крив.нема кривца око тога то је само јос један вид пљацке дрзаве и прање новца свугдје у свијету игре на срецу имају од дибити милијарде само код насвгубитници Додику када бих дао цијелог свијета благо овом кркану било бих мало..а народ проклиње..

Name

Бл

12.02.2021 23:20

То је људи његово 100% он је власник и лутрије, сад це само јос и то угасити неце бити лутрије све це преузети фирма њихова и то је то. Преузео је све кладијонице и бинга све је под његовом контролом,људи се коцкају све висе кад је криза све веца и веца .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

12.02.2021 23:27

ОБРАД КЕСИЋ УМЈЕСТО ДА ЈЕ РАДИО ПОСАО ЗА КОЈИ ЈЕ ПЛАЋЕН "ФРАЈЕР" СЕБИ ОСНОВАО ФИРМУ У АМЕРИЦИ И УЖИВА, БАШ ГА ПУНО ИНТЕРЕСУЈЕ РЕПУБЛИКА СРПСКА! КАКВО ЛОБИРАЊЕ, СРАМ ГА БИЛО, ТРОШИО ПАРЕ ГРАЂАНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ. ЗАДРИКО КАО КРМЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вујо

14.02.2021 10:01

Обрад је амерички господин који гули кожу народу РС, ваљда тако треба. Обраде, не шишај овце, гули кожу марви.

Name

Директ

13.02.2021 09:06

Империја узвраћа ударац. Режим је мисли да преко иностраног партнера, преотме посао од постојећих кладионица, онда су и исти кренули тим путем. Да не говорим о томе да је режим налетио на препреку у виду Устава РС. Ко другоме јаму копа, сам у њу упадне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мафија на сцени

13.02.2021 09:46

Мафијашка организација у спрези са МИЛОРАДОМ ДОДИКОМ И ОСТАЛОМ ОЛИГАРХИЈОМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТО СУ

13.02.2021 12:16

Л О П О В И У С ЛУЗБИ ВЛАСТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Име

14.02.2021 13:17

Треба их именовати на сваком јавном мјести

Name

Кратко и јасно

13.02.2021 12:58

Од давнина Коцкарнице и Куплераје су држали Мафијаши. Ту гдје се врти брза и велика лова то Мафија преузима.Коцка,Духан,Алкохол,гориво и Проституција

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГХОСТ

14.02.2021 12:23

Среца па имамо Проинтер који се разумије у све послове и има струцне људе да све доведе у ред а игре на срецу су сада на реду ...боље новац код кумова него у будзету

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тобоган

14.02.2021 12:54

А дрзавни слузбеници ( инспекција) на целу са директором Досицем постала приватна мафија под надлезности кумова. И сто да се плаца у будзет па морају да га краду , када овако узимају директно.