Поново рампа: Европске границе се затварају

Иако су уста политичара из ЕУ-а пуна темељних слобода европског јединственог тржишта, слободном кретању људи у земљама Уније тренутно се лоше пише. Европске границе се поново затварају.

Регион 11.02.2021 | 20:39
Поново рампа: Европске границе се затварају

Бивши предсједник Европске комисије Јеан-Цлауде Јунцкер почетком године није морао пуно размишљати, када био упитан о свом најгорчем искуству током првог вала короне, он је у интевјуу за Деутсцхе Wелле рекао: „Њемачка је затворила границе (према Луксембургу) не размишљајући о грађанима, који су жртве самовоље Берлина“.

У фебруару 2021. Јунцкер се може опустити. Саобраћај између двију земаља се одвија несметано. Онај ко из Њемачке путује у Јунцкерову домовину Луксембург не мора се бојати граничних контрола или поштивати прописе ​​карантина. Границе су још увијек невидљиве. Ипак, Савезни уред за спољне послове савјетује да се не путује у сусједну земљу због великог броја инфекција, који у односу на 100.000 становника седмично износи 170 случајева.

Строги прописи замјењују затварање граница

Међутим, граница између Њемачке и Луксембурга једна је од ријетких националних граница у Европи која је, упркос актуелној пандемијској ситуацији, још увијек потпуно отворена. Већина држава чланица ЕУ-а спустила је граничне рампе, барем виртуелно. Оне строгим прописима о карантину и формалностима уласка плаше оне који путују - или у потпуности забрањују прелазак границе у случајевима који нису хитни.

Многи политичари такође нису могли испунити своја обећања да границе у вријеме пандемије неће поново раздвајати људе. Регионални политичари, са своје тачке гледишта, често се могу бавити само ограничавањем штете. Цхристопх Аренд члан је Француске националне скупштине за градић Форбацх, на самој граници са Саарбрüцкеном. У протеклих годину дана више пута је нагласио да границе у његовој земљи више не играју улогу и да би затварање раздвојило породице и села. Ипак, то није пуно помогло.

У јануару је влада у Паризу одлучила да дозволи улазак у Француску само грађанима из земаља ЕУ-а са негативним корона тестом. Аренду је пошло за руком да се из ове уредбе изузму они који стално прелазе границу и који се изван земље не задржавају дуже од 24 сата.

(Агенције)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

слободни тесар

11.02.2021 22:20

Мене то не интересује ја свакако идем у братску Русију тамо зарадјујем Евре и саљем фамилији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КИКИ

12.02.2021 04:28

ТАКО ЈЕ БУРАЗ , ИДЕМО ЗАРАДЈИВАТ ЛОВУ У РУСИЈИ .

Name

Миле

12.02.2021 07:28

Мислиш рубље. И то сто зарадиш у Русији можеш купити четврт хљеба и паштету

Name

Довољно је

12.02.2021 15:03

Јадно сто сте у ситуацији да ма гдје црнците у саљете својима да презиве, умјесто да зиве од својих плодова рада сто су и заслузили, као сто је то у Русији. Пензије као плате, разне повластице и брига дрзаве.....

Name

Узбуркало се

12.02.2021 15:05

Опасно трзисте рада. У Русији то није слуцај.

Name

Лола

12.02.2021 03:54

Ма прави си

ОДГОВОРИТЕ
Name

рембрант

12.02.2021 08:10

идите и немојте се ни врацати из ње.црнците на градјевини за 1000е и мислите да вам је добро.фуууј због таквих је ЗЛИКОВАЦ БУРЛЕ на власти 20 година.а ја нецу да рс буде руски полигон нити губернија.нисам зато дрездо по рововима 4 г.а ви црнците и саљите супругама паре.а оне хммм?

ОДГОВОРИТЕ
Name

@рембрант

12.02.2021 11:41

Обрнули сте тезе. Људи бјезе у иностранство од Додика за кога гласају такви као ви. Нисмо сви градјевинци, има нас интелектуалаца који "црнцимо" за много веце плате. Повели смо и зене и дјецу и родитеље, а многи и брацу и сестре. А ако мислите да градјевинци на западу црнце и да примају плату само 1000€, ви сте непоправљиво наивни и лосе обавјестени. Али ако је вама лаксе да за вас лос зивот кривите нас који смо побјегли и од Додика и од таквих као сто сте ви, само напријед.