Кинези вечерас дочекују Нову годину Бика и верују да ће он победити пандемију!

Кинеска Нова година или Празник пролећа, у Кини се чека у поноћ, али због временске разлике то ће бити данас око 17 часова. Иначе, празник се прославља по кинеском традиционалном календару више од 4.000 година. Слави се и на целом Далеком истоку и великом делу југоисточне Азије.

Занимљивости 11.02.2021 | 16:28
Кинези вечерас дочекују Нову годину Бика и верују да ће он победити пандемију!

Пре свега, то је породични празник и сви Кинези гледају и планирају да га проведу у кругу најближих. Зато су највеће миграције у овом периоду, јер они који живе у другим градовима или чак државама се враћају својим кућама, каже Марина Поп Ценић.

„То је период када сви са весељем и лепим расположењем журе кући да са најстаријим члановима породице проведу ово вече, јер се сматра да како проведу ово вече таква ће бити цела година“, објашњава она.

Према њеним речима, најзначајније за овај дочек је богата и разнолика трпеза.

„Цела породица вече уочи спрема једну врсту нудли и док то траје препричавају се догодовштине. Читав празник проткан је са јако пуно симбола - блискост и љубав у породици", наводи Марина Поп Ценић.

На трпези се такође мора наћи и риба, која симболизује добитак и да се, све оно што је било лепо у прошлој години, пренесе и увећа у наредној. Ту су и слаткиши од пиринчаног брашна, као и воће које представља здравље.

Наредна година је у знаку бика, који је омиљен и представља снагу, а подразумева се да ће око њега кружити позитивна енергија.

„У легендама су крава и бик увек представљене као позитивне животиње које помажу људима. Пошто је пандемија прошле године захватила читав свет, сматра се да ће баш ова година у знаку бика да буде година у којој ће се пребродити ружне ствари“, додаје Марина Поп Ценић.

Кинези су веома традиционални и сама чињеница да већ 4.000 година прослављају Нову годину то показује.

Бик је друга животиња у хороскопском низу од 12 животиња и Кинези доста полажу пажње на то ко је када рођен, у ком знаку. Од тога, по веровању, зависи и какав ће ко бити - да ли ће бити борбен, да ли је више уметничка душа...

За Кинезе је Нова година и прилика да се прашта.

„Иако се сама Нова година прославља у кругу породице, празник траје и наредних две седмице. У том периоду је окренут и посвећен окупљању са пријатељима и дружењу“, каже Марина Поп Ценић.

Извор:РТС

Коментари / 0

Оставите коментар