Како то Србија може, а остатак региона не?

Док је Србија набављала вакцине са свих страна, у комшилуку су чекали на помоћ Запада или чак сматрали руске вакцине "провокацијом“.

Србија 11.02.2021 | 08:28
Како то Србија може, а остатак региона не?

Сада је враг однео шалу, пише Борис Георгиевски, уредник редакције ДW на македонском.

Где се завршава брига о здрављу грађана, а почиње геополитика? Да ли се то двоје нужно мешају? У региону се то питање поставља све гласније.

На Западном Балкану већина људи може само немоћно да прати како масовна вакцинација тече у Србији или неким далеким земљама.

Многима то дође као дежа ви, након деценија када се током Хладног рата гледало на исток или запад, и збрајало колико атомских бомби имају Американци, а колико Совјети.

Данас је тема да ли чекати западне вакцине или поручили кинеске и руске, и да ли би ова друга опција наљутила савезнике из САД и ЕУ. Дебата је наравно теоретске природе, јер су људи широм региона, са изузетком Србије, вакцине видели колико и ономад атомске бомбе.

<стронг>Како то Србија може, а остатак региона не?

У Северној Македонији, Црној Гори, Босни и на Косову имунизација није ни почела, и не зна се када ће тачно. Према Европском центру за превенцију и контролу болести, ове земље спадају међу најпогођеније короном кад се узме у обзир број смрти према броју становника.

Ниједна од њих нема вакцине. Званичници обећавају да ће нешто стићи до краја месеца. Албанија до сада има симболичних 2.000 доза.

Изузетак је Србија где се вакцинише брже него у Европској унији. Како то Србија може, а остатак региона не? Локални политичари би рекли да одговор лежи у геополитици.

"Србија купује вакцине из Русије, али ми смо као држава оријентисани према Европској унији“, рекао је ове седмице Кречник Бектеши, македонски министар економије. Сличну ствар заступа и албански премијер Еди Рама који је понуду Москве да испоручи вакцину Спутњик В назвао „провокацијом".

<стронг>"Заборавите бирократију, дајте одобрење"

Док би Србија требало да до краја фебруара има укупно два милиона доза, највећим делом из Кине, у суседству су одлучили да се ослоне на међународни систем расподеле вакцина Ковакс, као и солидарност Европске уније и њених чланица.

Три чланице НАТО у региону – Црна Гора, Албанија и Северна Македонија – најпре демонстративно нису разматрале кинеске или руске вакцине. То се променило тек кад је постало јасно да се узалуд чека вакцина са запада и када је притисак јавности постао превелик.

„Заборавите бирократију, дајте одобрење за руску, кинеску или било коју вакцину, све су добродошле! Молићете на коленима да вам пошаљу вакцине“, поручила је македонским институцијама лекарка Татјана Гурзанова преко Фејсбука. Све је више таквих драматичних апела.

У међувремену Црна Гора очекује 50.000 доза Спутњика В, а Скопље је у понедељак коначно поручило 200.000 комада од кинеског Синофарма.

Тако ни здравствена криза није могла да прође без геополитичких натезања у овом региону који људи посматрају као запад Истока, и исток Запада.

<стронг>Вакцинална геополитика

Иако је каснио месецима и зарадио оштре критике у јавности, македонски премијер Зоран Заев очито је осећао потребу да се правда јер поручује кинеске вакцине. „Желим да потврдим да смо водили разговоре са нашим стратешким партнерима, НАТО и Вашингтоном, и закључили да набавка цепива из Кине није геополитичко питање, већ право сваке суверене државе“, рекао је Заев у једном интервјуу.

Уз вакциналну геополитику сада иде и вакцинални туризам који превазилази историјске и етничке поделе. Људи из Босне, Црне Горе, Северне Македоније и Косова свакодневно путују у Србију, надајући се да тамо могу некако да приме вакцину која штити од опасног вируса.

Пре се можда могло претпоставити да би спас могао да дође из неке суседне чланице ЕУ, попут Бугарске, Грчке, Румуније или Мађарске. Али, тамо би људи са Западног Балкана или наишли на затворене границе или на премало вакцина.

(Б92/ЕПА-ЕФЕ/ АНДРЕЈ ЦУКИЦ)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

ПЛАНдемија

11.02.2021 07:43

Бесмислено вакцинисање против НАЈСМЈЕШНИЈЕГ ВИРУСА У ИСТОРИЈИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

11.02.2021 09:34

Тако је... сви смо га већ пребилили и сад као нас вакцинишу кад је све готово и имамо антитијела...

Name

Маx

11.02.2021 07:49

Сасвим једноставно Погледајте Лидере у Региону и колико су вањско Политицких посјета у свом мандату обавили??? Које земље је до сада посјетило Предсједницство БиХ ?? Које земље је до сада посјетио Предсједник Хрватске? Које земље је до сада посјетио Предсједник Македоније ? итд. Оцекивате резултате на медјународном пољу а немрдати са мјеста је илузорно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАРАВИ СОКАК

11.02.2021 08:13

НАКОН ТОЛИКО ГОДИНА СЈЕТИО СЕ БОБАРЕВИГ ГРОБА.ГДЈЕ ЈЕ ДОСАД БИО.ОКАСНИО ЈЕ СА ДЕРАТИЗАЦИЈОМ У БИЈЕЉИНИ НИКО И НЕ ЗНА КО ЈЕ ВОДЈА СНСД А МИЦУ НИКО И НЕ ПОМИЊЕ КАО ДА НИЈЕ НИ БИО.МОГСО ЈЕ ПОСЈЕТИТИ И СДА У ЈАЊИ ,ОНИ СУ МУ ПОМОГЛИ ДА ФОРМИРС ВЕЦИНУ.НЕКА ОДЕ ДА ИМ КАЗЕ КАД ЦЕ ИСПУНИТИ СТА ЈЕ ОБЕЦАО.

Name

Печурка

11.02.2021 07:56

Папир све трпи

ОДГОВОРИТЕ
Name

11.02.2021 08:07

О КАКВОМ ЗДРАВЉУ СЕ МОЖЕ ПРИЧАТИ, ДОК СЕ НЕ ЗАУСТАВИ ПРАВЉЕЊЕ ВИЈЕШТАЧКОГ ВИРУСА СВЕ ОСТАЛО ЈЕ САМО ПРИЧА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко це зауставити

11.02.2021 10:25

Не правимо га сигурно ми на Балкану али цемо највисе надрљати и по овом питању.... Сада само другације орудје бије....

Name

милос

11.02.2021 08:11

зато јер је Вучић озбиљан предсједник и државник, свиђало се то некоме или не, ови остали само млате празну сламу, и Хр и Сл, а ове остале и да не спомињем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милош

11.02.2021 08:33

Мој Милоше ,требаш да се запиташ а и бојиш што Србија добиа највише вакцина.

Name

РЕ;Милош

11.02.2021 09:58

Милоше није лоше ! Слушали ти господу из Београда која је добила признање за откривање корупције и мита ?? Дотична госода изјави да је њу срамота јер су сасвим мало урадили на откривању корупције како јавно изјави”МИ ЗАТРАЖИМО ИЗВЈЕШТАЈ О ЈАВНИМ НАБАВКАМА И УГОВОРИМА ОД ПЕТ ДОБИЈЕМО ЈЕДАН ИЛИ НИ ЈЕДАН”! Па наздравље да те само посјетим тамо негдје у априлу или мају Вучић кога ти фалис на питање новинара о набавци Аспиратора дословно изјави “Имати ћемо довољно аспиратора ја ћу да набавим САМО НЕ ПИТАЈЕ МЕ КАКО И ПОСТО! Па способан неки Баја овај Вучић нема шта !!

Name

Трт

11.02.2021 10:00

Слазем се са сваким словом.

Name

ре милос

11.02.2021 11:02

Ништа не зна овај милос. Неначитан, необавештен.

Name

Викар

11.02.2021 08:27

Србија је одабрана ја покусни полигон Вакцина.Немојте бити наивни да вјерујете да је то слуцајно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Л_Перкс

11.02.2021 08:48

Нема регијона! Вирус је намјерно постављен, цијепиво је опасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛБ

11.02.2021 08:51

Свијетској класи несто оцито треба од српског народа који он једини на кугли зwмаљској има а други не у својој генетици, зато се утркују ко це висе послати вакцина!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кум

11.02.2021 08:58

Врло је једноставно! Председник државе са собом увек у џепу носи Буџет Србије и тако хода по свету и региону. Баца паре као да су његове од Дрвара до Свете Горе! А сад ће бацати вакцине, по ком кључу видјећете!. Најтужније је је што ником не одговара. Одкако се докопао Буџета не тражи одобрења, не подноси извештаје. А најцмјешније је што то није његов посао већ Владе Србије. Кад нестане пара долазе огромни кредити којим је земљу довео у дужником ропство.! Погледајте мало на интернет!

ОДГОВОРИТЕ
Name

гергелy

11.02.2021 09:14

Србија мозе јер се у Србији и Пакистану испитује цетврта фаза вакцине.Вакцине су добили бесплатно.Засто Кина јос не врси масовну вакцинацију свог становниства него само одредјене групе исто вази и за Руску вакцину.Цекају резултате из Србије и Пакистана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пророк

11.02.2021 09:17

Цудно је то сто вакцине касне и производе их у малим колицинама , поред све технологије и технике? Вавилонска кула це се срусити изнутра поново и висе неце се никада подигнути ,прети самоурусавање. Наредне две седмице бице хладно и кљуцно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

11.02.2021 09:38

србија мозе зато сто има преседника који мисли на свој народ и своју земљу који немисли да сто висе покраде за себе он мисли на свој народ и своју дрзаву а тоје преседник поносни александар вуциц поносне дрзаве србије и поносног народа србског и осталих својих народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

11.02.2021 10:05

Ови чекају вакцине из Америке, Нато, ЕУ не у раме него од позади у доњи део тијела, казу да су много делотворне и имају дужу заштиту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свима за наук

11.02.2021 10:21

Како ствари стоје. Ако је имати корист од овог региона лицемјери се такмице ко це висw продавати маглу, сада би јос и да забране да ове дрзавице спасавају своје становниство, наравно да ударају на затворена врата, најрадије би да и не постоје уопсте ту него само географски простор....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.02.2021 11:05

Спашени или не, ускоро ћемо видјети. Једна година.

Name

Владимир

11.02.2021 15:40

Европа је паметна, путили су да прво на Србима се испробају кинеска и руска вакцина и сада цекају реакције.

ОДГОВОРИТЕ