Балкан остаје и даље најтрусније подручје Европе

Балкан и даље остаје најтрусније подручје у Европи најсклоније могућим конфликтима, поручено је у емисији “Глобално” БН телевизије. Аналитичари сматрају да без обзира на све околности неће доћи со сукоба глобалног карактера.

Република Српска 10.02.2021 | 23:07
Балкан остаје и даље најтрусније подручје Европе

Мала је вјероватноћа да ће свијет ући у нови велики рат, иако се свјетске нуклеарне силе труде да објасне да је казаљка на њиховом сату стрпљења дошла на 5 до 12, тврди војно-политички аналитичар Владе Радуловић.

“То не значи да ја ту тезу апсолутно могу да одбацим јер ви никада не знате шта је у нечијој глави. Да ли је корона допринијела неком глобалном конфликту – па сигурно да јесте. Али ако говоримо сада о великим сукобима, онда би то био термо нуклеарни сукоб у коме нико не би био поштеђен”, рекао је  војно-политички аналитичар Владе Радуловић.

“У Европи нема сумње да је ово простор који је најподложнији могућем конфликту чак и оном најдеструтивнијем као што је рат. Нажалост ми данас имамо двије неуралгичне тачке када је ријеч о сукобу. То је Косово и Метохија с једне стране и БиХ са друге стране, однсоно будућност Републике Српске, као и питање будућности хрватског народа у БиХ”, додао је Рајко Петровић са Института за европске студије из Београда.

Петровић је рекао да је Балкану било много боље када је центар европске политике био у Паризу, него данас када се тај центар преселио у Берлин.

“1995. се десила смјена власти у Француској, Ширак је смијенио Митерана. Митеран никада није имао тако радикало лошу политику према нашем простору. Били су свјесно онога што говори данас и Макрон, а то је да не можемо да говоримо о просперитетној Европи, уколико је само Берлин доминантан.”

Војни напредак великих сила праћен је и условљен економским напретком, тврди економиста Срђан Лалић, те напомиње да то иде на штету домаћих економија.

“Структура нашег извоза је везана само за ресурсе, а требало би да буде везана за производе. Слушамо свакодневно колико се само увози меса. Од толико наших пашњака и обрадиве површине ми смо дошли до тога да увозимоогромне количине меса за које не знамо поријекло”, сматра економиста Срђан Лалић.

Он подвлачи да је проблем економије на Балкану затворени систем у којем се не сарађује и не траже заједничка рјешења.



БН ТВ

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Иии

10.02.2021 22:35

Шта рекосте на крају, трла баба лан да јој прође дан

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

11.02.2021 07:16

Ови аналитичари су неки бурлини филозофи за РС и Балкан.

Name

Шојић младји

11.02.2021 09:26

Ова Рајко Петровић није свјетстан колико је глоп, његове анализе су провидне као стакло, он је забринут за будућност хрватског народа у БиХ xаxxаxа Рајкане, БиХ је међународно призната држава од 1992-е, БиХ је држава коју је признао цијели свијет, хрватски народ у БиХ је мањина, питање је дана када ће у БиХ бити више Рома него Хрвата, опстојност БиХ не може доћи у питање, БиХ иде у НАТО, улазак БиХ у НАТО је стратешки важан догађај. Косово није неуралгична тачка, то је завршена прича, Косово је за партнера узело најмоћнију свјетску силу УСА, нема ту никакве филозофије. Србија не може војно вратити Косово. Ове шире опсеервације ми нису занимљиве, то је млаћење празне сламе.

Name

Бас Сојицу

11.02.2021 12:42

Ниста јос није ни поцело а ти заврси са својим вјецитим тезњама....

Name

БАЛКАН ЦИРКУС 234

10.02.2021 22:35

БАЛКАН ЈЕ ЦИРКУС МЕДЈУНАРОДНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ. ОПЕТ СУ ОВДЕ ОСНОВАЛИ АУСТРОУГАРСКУ. НЕВЈЕРОВАТНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

10.02.2021 22:42

Аналитичари причају тоталне глупости. за рат је потребно ресурса, војне технике за пар година ратовања као и хране за пар година ратовања, а и људства за пар година ратовања... код нас на балкану нема хране ни ресурса у случају потреса и поплаве а камол оружја... код нас нема ништа више, сви су се раселили... само пуста села, а храна се увози из европе.. значи у случају рата стала би испорука хране, оружја и муниције има за 3 сата ратовања а људи нема ни за фирме кад отвориш да запослиш... хахаххаха везе са животом ови аналитичари немају, ал баш везе.. пресмијешно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Палестинац

11.02.2021 08:23

Све си ''израелац'' рекао истину. Каквих све квази стручњака имамо, па се питамо што у СНСД истих има, као и и ови. Како се само људи усуде, да се јавно декларишу као неки ЕКСПЕРТИ. Дно да смо и са ПОЗОИЦИЈОМ И СА ОПОЗИЦИЈОМ.

Name

Опет

10.02.2021 22:56

..."угроженост" Срба И Хрвата у БиХ!?!? Ма нећете добили БиХ, па макар се насадили на главу !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.02.2021 04:38

Па ста је сада ,која држава,који пасош јел ?? Танзаниа

Name

ре Опет

11.02.2021 07:02

Ништа се ти не брини, оставићемо и вама нешто мало БиХ, па уживајте сами у њој

Name

Пепп

11.02.2021 04:33

Спас БиХ је Нато волили или не ради дјеце који сутра неце ратовати као оцеви

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма ста велис

11.02.2021 14:35

Ратоваце за бјелосвијетске олосе и овдје и по свијету и то це им бити једино перспективно занимање, је ли то сматрас свијетлом будуцносцу....

Name

Предлог

11.02.2021 14:40

Да сви на овоме простору донесу резолуцију да се измедју себе признају (тренутно признате суверене дрзаве) и неце ратовати 500 година као ни ратовати за било кога. Да се види ко је за рат а ко за мир,посао, економски опоравак....

Name

Са глобалне перспективе

11.02.2021 14:43

НАТО је за БиХ фатално узе око врата о које се мозе објесити у свако доба дана и ноци....

Name

мирко

11.02.2021 09:22

Да поруцимо белосветским бандитима, прескоците Балкан у сироком луку, оставите народ на миру, васу мрзњу оставите код својих куца и у вама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Узеир

11.02.2021 14:30

Тако је. Лоповцине и лицемјери,цовјекомрсци....

Name

По мени

11.02.2021 14:28

За први продузен на други свијетски рат је поцео борбом за економском доминацијом измедју Енглеске и Њемацке. Ко је потпиривао то зло и сада потпирује сва зла на планети....

ОДГОВОРИТЕ