Полиција крије кадрове УС - фалсификаторе ПЦР тестова?

Уловљени фалсификатор ПЦР тестова Жељко Ђурић је члан Градског одбора Уједињене Српске. Баш као и бањалучка полиција, о свему шуте његове страначке колеге, директор Института за јавно здравство Бранислав Зељковић и предјседник Уједињене Српске Ненад Стевандић

Република Српска 09.02.2021 | 16:28
Полиција крије кадрове УС - фалсификаторе ПЦР тестова?

Недавно је у медијима осванула вијест да су полицијски службеници Полицијске управе Бањалука 2. фебруара, у сарадњи са полицијским службеницима Граничне полиције Хрватске, ухапсили лице иницијала Ж. Ђ. из Бањалуке, због основа сумње да је фалсификовао ПЦР тестове на корона вирус.

Још је наведено да је Ж.Ђ. починило кривично дјело "фалсификовање исправе" у вези са продуженим кривичним дјелом из члана 57, став 1. Кривичног законика РС.

Из ПУ Бањалука тада је саопштено да су претресом куће и осталих просторија које користи осумњичени, пронађени и одузети: лого печат Института за јавно здравство Републике Српске, Службе за микробиологију, лаптоп на којем су израђивани ПЦР тестови, као и други предмети који се могу довести у везу са извршењем овог кривичног дјела.

Од 2. фебруара више нико није поменуо фалсификатора ПЦР тестова Ж.Ђ. Чак и медији у Републици Српској, који црним хроникама пуне своје портале, о овом случају, осим полицијског саопштења, нису написали ни ријечи. Зашто?

Фалсификатор Ж.Ђ. је, према провјереним информацијама Журнала, Жељко Ђурић, власник туристичке агенције “Санитравел” и члан Градског одбора Уједињене Српске Бањалука.

Биће да се Ђурић упустио у продају фалсификованих ПЦР тестова, подстакнут чињеницом да је на почетку пандемије корона вируса једна друга бањалучка туристичка агенција, “Травел фор фун”, чији је директор Саша Марковић, извршила спорну набавку медицинске заштитне опреме.

Институт за јавно Здравство Републике Српске потписао је 10. априла оквирни уговор са том туристичком агенцијом о набавци медицинске заштитне опреме у вриједности од 2.794.545 КМ.

Институт за јавно здравство РС је уговор закључио преговарачким поступком, без објављивања обавјештења о набавци, а као једини понуђач наведен је “Травел фор фун”. Уговор је потписао директор Института Бранислав Зељковић, кадар Уједињене Српске, на чијем челу је Ненад Стевандић.

И док је Тужилаштво БиХ, сасвим оправдано, подигло оптужнице у вези са афером “Респиратори” у Федерацији БиХ, о овом случају, као и о осталим спорним јавним набавкама у Републици Српској за вријеме ванредног стања проглашеног на почетку пандемије, не оглашава се ниједна правосудна институција, иако су против одговорних, медју осталима и против Зељковића, поднесене кривичне пријаве. Није то учинила полиција РС, већ  Транспаренцy интернатионал БиХ .

Уловљени фалсификатор ПЦР тестова Жељко Ђурић је члан Градског одбора Уједињене Српске, а директор Института за јавно здравство Бранислав Зељковић је високи функционер те странке.

То нужно не указује да је Зељковић знао за криминално дјело свог страначког колеге, али је индикативно да се он, као директор Института за јавно здравство, није огласио да осуди кривични акт Ђурића, који није само фалсификовање документа једне јавне институције, већ и кривично дјело које може да угрози здравље људи.

Није се огласио ни предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић, који је и члан Републичког кризног штаба за борбу против корона вируса. У најмању руку, Стевандић је Ђурића требао искључити истог момента када се сазнало да фалсификује ПЦР тестове.

Међутим, очигледно је да се цијели случај покушао гурнути испод тепиха. Ни полиција ни медији нису открили идентитет фалсификатора, што изазива оправдану сумњу да се ова афера покушава заташкати.

Из полицијских извора Журналу је потврђено да Ђурић након хапшења није задржан у притвору, већ је пуштен на слободу. Није искључено да и даље, све са логом Института за јавно здравство РС “штанца” кривотворене ПЦР тестове. 

Из бањалучког Окружног тужилаштва Журналу је одговорено да је полицији наложено да спроведу истрагу и након тога доставе извјештај Тужилаштву.

“Дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Бањалука од стране полицијских службеника ПУ Бањалука обавијештен је у вези са наведеним из вашег упита, те је наложио  полицијским службеницима да предузму потребне истражне радње и мјере, а након тога доставе извјештај овом Тужилаштву”, наводи се у одговору из ОЈТ Бањалука.

Полицијска истрага, потврдило се то безброј пута, може трајати јако дуго, ако тако буде наређено из одређених политичких кругова. Можда буде потрајала и дуже од пандемије корона вируса.

Остају, пак, чињенице да су људи на челу двије туристичке агенције починили кривична дјела и да су и  Ђурић и Марковић, на овај или онај начин, повезани са директором Института за јавно здравство РС Браниславом Зељковићем.

Вријеме је да Зељковић проговори и, ако нема никакве везе са криминалним радњама, огради се и од Марковића и од страначког колеге Ђурића. Буде ли и даље шутио о ова два случаја, много ће рећи о својим поступцима.

(зурнал.инфо)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Ван Гог

09.02.2021 15:36

Кад ће већ једном тај Ствандић бити ухапшен. Њему треба доживотна казна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

09.02.2021 15:42

Цуте зато сто су исти бандити као и они

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАРАВИ СОКАК

09.02.2021 20:11

ВЈЕРОВАТНО ЈЕ У ДИЛУ СА СТЕВАНДИЦЕМ И ДИЈЕЛЕ ЛОВУ ПОПОЛА.ЈЕР ОДКУД МУ ПЕЦАТ.СВЕ У ЗАТВОР.СТА РАДИ ТУЗИЛАСТВО.

Name

Е ако је и ово танцно.

09.02.2021 15:51

Ја се јавно одрицем и дрзављанства и српског поријекла не зелим висе бити ни морално а ни национално цлан овакве криминалне заједнице,фуј који јад и цемер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прц

09.02.2021 16:08

Ево ако је тако,тразицемо да се прогласи дан залости у Републици Српској,само ако се ти одрекнес.

Name

Ре тацно

09.02.2021 16:40

Скинес главној риби главу или јој "измакнес" столицу репови це сами да падну.

Name

Ре прц

09.02.2021 17:17

Пусти Миралема, зеза се мало. Так он писе сваки дан

Name

аутогол

09.02.2021 20:49

Имамо ли ми тужиоце уопште. Прво Стевандића. Погледај у цијелој држави шта раде њихови кадрови. Од Зељковића, до Илића у Зворнику, пљачкаши ужасни.

Name

Фујјјјј

09.02.2021 16:18

Фујјјј фујјјј баграааа бандитскаа!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

09.02.2021 17:39

Ма јок...ти мислиш да су сви у полицији у снсду???Ја их знсм пуууууууно који нису,и ајд што нису,већ су мрзитељи Доде и Лукача,потписујем.

Name

Боро

09.02.2021 18:25

И ја их знам,и јежим се од мисли какав може бити полицајац који мрзи своју власт.Ал' срећом све се зна.

Name

ПРАВДА

09.02.2021 16:27

Па отуд Стевандићу 600 000 марака да купи стан у изградњи поред пицерије Сан ремо битанга Дрварска малоумник осумњичен за ратни злочин против цивилног становништва у Котор варошу а оптужница се крије по тужилаштву Бих зато га Додик и врти око малог прста да не би активирали 45 година робије .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стевандиц

09.02.2021 17:37

је лезао у Додиковом кревету, како казе. А волио би да сједне и у столицу, како казе исто. Мало телцу мацкова глава.....

Name

Тај Зељковиц

09.02.2021 17:45

Је бас фини овако

Name

МУП

09.02.2021 16:39

Бркицу, Бркицу. Кад паднес има да те растезу и крмци и пси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалука

09.02.2021 17:20

код нас су све институције огрезле у криминалу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxоо

09.02.2021 17:53

На сједници Владе у Бл аплауз посланика СНСДа и подршка Додику за вриједјање чланице Цика. Шта више рећи. Све вам је јасно.

Name

Зна се

09.02.2021 20:45

Па то је у сарадњи са Зељковићем и Стевандићем, та странка су највећи криминалци у држави који само отимају од државе у своје џепове. Тражимо одговорност Зељковића. Чуј печат Института.Боже сачувај. Све је јасно. Такви су им кадрови свугдје у РС.Зашто опозиција не прати случај? Интересна група у бијелим рукавицама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Тестови

12.02.2021 06:36

Подхитно тразити одговорност гдина Зељковица!!!!! Просипате народу једно а радите несто друго. СРАМ да вас буде!

ОДГОВОРИТЕ