Тешко вријеме за наше људе-Све мање посла у Европи

Да корона-криза није прошла и да су негативне посљедице утицаја на привреду и даље видљиве доказ су вијести са тржишта рада које претходних дана стижу из свих крајева свијета.

Регион 09.02.2021 | 11:59
Тешко вријеме за наше људе-Све мање посла у Европи

Можда за грађане Србије најбитније вести о паду индустрије Немачке, затим расту незапослености у Аустрији, али и томе да у тој земљи прети талас стечајева у гастрономији и туризму, управо областима у којима је запослен највећи број наших грађана.

Како више од 500.000 Срба живи у тим земљама, а углавном су запослени у туризму, продаји, угоститељству или грађевини, велики број њих је остао без посла већ у првим налетима корона вируса, односно утицаја на привреду, док и они који су задржали своја радна места сада стрепе.

Ипак, како су то и раније објаснили економисти, пораст незапослености је практично само један од начина суочавања са последицама утицаја короне, те да европске земље су богате па себи могу да приуште пораст незапослености и ту ситуацију да људи на неки период пређу на социјална примања.

Како је то оценио Владимир Глигоров, дугогодишњи сарадник Бечког института за међународне економске студије, који иначе, живи у Бечу, држава је радницима прво помагала за плате, а сада се и држави и послодавцима више исплати да им плаћају накнаде за незапослене док сви чекају да се оконча епидемија.

Тешка ситуација није заобишла ни Шпанију, Америку и Велику Британију, како истичу тамошњи медији, где су мере закључавања многе оставиле без посла.

Немачка

Према најновијим статистичким подацима, Немачка индустрија је у децембру имала прву стагнацију након седам узастопних месеци раста.

Мере ограничења у земљи и иностранству с циљем сузбијања пандемије ковид-19 ограничиле су извозно оријентисани производни сектор у највећој европској економији. Тако је индустријска производња у последњем месецу 2020. забележила нулти раст на месечном нивоу у односу на навише ревидирани показатељ од 1,5 процената у новембру, објавио је Савезни завод за статистику Дестатис.

Да су послови у турзму и угоститељству већ потпуно заустављени, свима је већ неко време јасно, али оно што сада брине јесте да је главна кочница у децембру био грађевински сектор, где је производња пала за 3,2 процента. То је поред наведених, још један сектор који запошљава велики број грађана Србије.

Оно што тамошње власти наводе као негативно, јесте и то што су будући изгледи индустријског сектора и даље пригушени, с обзиром на то да развој пандемије ствара "уска грла" у снабдевачком ланцу индустрије полупроводника.

Аустрија

Из Аустрије практично не престају да стижу вести о повећању броја незапослених. Крајем јануара је број незапослених достигао 535.470, што је за 27 одсто, односно 114.769, више него у јануару 2020. године.

И тамошњи министар рада недавно је указао да се посебно мера закључавања негативно одражава на тржиште рада.

"Биланс у јануару показује да смо и даље, због пандемије, у веома тешкој ситуацији на тржишту рада", казао је министар рада Мартин Кохер.

Директор Сервиса за запошљавање (АМС) Јоханес Копф навео је да је посебно негативна ситуација у туризму, и да је у тој привредној грани незапосленост, у поређењу са јануаром прошле године, удвостручена.

Управо су нам стигле вести и о проценама да је око 30.000 предузећа у тој земљи пред стечајем, а да су осим угоститеља и хотелијера, у великој невољи продавнице широм Аустрије.

Наши грађани тамо су махом запослени у туризму и угоститељству, у производњи али и као продавци. Стога забринутост не чуди. Тешко су, како се у извештајима наводи, погођени и фитнес центри, који и даље остају затворени, а који су до сада изгубили најмање 30 одсто својих сталних муштерија.

Америка

Крајем 2020. непрекидни раст броја заражених корона вирусом натерао је многе локалне заступнике у Америци да уведу нове мере. То се одразило на запосленост, тим више што је доношење новог плана опоравка вредног 900 милијарда долара стигло, како упознати тврде, прекасно, на самом крају децембра.

Сматра се да је сада 10,1 милион незапослених, што је готово двоструко више него пре кризе.

Но тај број обухвата тек део људи који су остали без прихода јер више од 17 милиона Американаца прима накнаду за незапослене, показују подаци објављени у четвртак.

"Званично је стопа незапослености 6,3 одсто. Но велики број људи је у априлу отишао с тржишта рада и од јуна се практично нико није вратио. Стопа незапослености је уствари готово 8,3 одсто", истакао је Џејсон Фурман, економиста у Петерсон институту за међународну економију (ПИИЕ) у објави на Твитеру.

Више од трећине незапослених је без посла дуже од шест месеци, а шест милиона људи ради скраћено радно време.

(Блиц)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Име

09.02.2021 11:19

Цекају нас у Русији увијек има посла ста це нам Европа и Америка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко,Њемацка

09.02.2021 13:18

Не дај Бозе,да те Рус брани и Грк храни,а у Русији цес теско наплатити за свој рад,није то Њемацка брале.Ја волим висе у пропалој Њемацкој,него у напредној Русији,гдје је пензија 200 Еура

Name

Слава Русији

09.02.2021 14:28

Плата у Русији је 1000 евра посла има колико хоцес а цијене су много низе него у БИХ Русија је најнапреднија дрзава данасњице

Name

разумио

09.02.2021 15:02

Људи могу теско да схвате да је вријеме Њемацке и Аустрије просло! Перспектива је другдје - Русија има најбоље вакције.

Name

Босанац

09.02.2021 15:35

Ако се овај темпо настави у вези короне, кренут ће све низбрдо и у европи... Лако швабо промјени закон ако није у његову корист... Мислим на закон о усељавању радне снаге. Живи били па видјели..?

Name

Ре Име

09.02.2021 15:52

Немаш ти појма каква је рецесија у Русији. Какав је медијски мрак тамо код нас је мрак ал тамо црнило сљепила. Руске цуре пуни сајтови да се удају побјегну у Европу. Дали у Русији има мала Америка дали иако граниче сакином има кинеска четврт а гдје има Руска кинеска. Видиш то што видиш шта они пуштају. Знаш ли колико новинара брутално има убијени у Русији. Знаш ли шта се и како људи живе изван Москве. Е Име није само лафо патриотизам гдје живе Руски бизнисмени олигарфи њихова дјеца. Па у Европи Америци иако имају пара Д не знају шта ће али нису у Русији. У Европи брате у Америци. Знаш ли која је бједа из пред Сант Петерсбурга Москве предграџа знаш ли како људи живе. Није Русија Москва није Србија Београд. Погледај мало боље ако си путовао видећеш призоре потресне видећеш несрећне и болесне видећеш чемер смрт и јад. Како И у Европи али И у Америци тако и у Русији јопш више. Давно е Боуви написао И направио спор дисз нот Америка или ово није Америка али ипак из Русије иду у Еу и Америку а од тамо Коро нико.

Name

Анонyмус

09.02.2021 11:29

Јесте сви се врацају, гузве на границама????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.02.2021 11:54

Сви стрепе опет Рудоњи у загрљај. Највеци Страх ста има Рудоњи у руке опет. Теско нама док је њега!

Name

Маxо

09.02.2021 13:42

цекај за 12 мјесеци кад истекне право на Новац за незапослене док јос долази невраца се нико.

Name

Карл Енглс

09.02.2021 11:53

Што је некада било утопија, ускоро ће бити стварност. Комунизам куца на врата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ској

09.02.2021 12:23

Увијек сам био за комунизам. Нај праведније друствено уредјење свих времена...

Name

Нека се

09.02.2021 12:12

Сви врате својим кућама..села остала пуста..сколе празне..затварају се... Ионако сви пате за завицајем...висе им немогу ни ови глазбеници доћи за викенд.. Осто им само Пинк..

ОДГОВОРИТЕ
Name

драго

09.02.2021 12:13

Само код нас није тако.. .Вијести на РТРС.. у 2020 години повечан број запослених, повечане плате.. пензије.. рекао би човјек да се њемачка преслила у РС ахаххаха... до када ће нам овако .... ????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опет приче

09.02.2021 13:02

Не знам ни једног да се вратио са запада јер је у корони остао без посла па чак ни једног да се жалио да је смањена плата због короне. Ништа ми није јасно око оваквих вијести...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свабо

09.02.2021 14:34

Ако останес без посла опет будес збринут од стране дрзаве 80% од плате примас одредјени период ако не надјес посао идес на социјалну помоц У њемацкој је социјала 900 еврица довољно да платис закуп стана и колико толико нормално зивис ако је двоје на социјали и имас киндергелд дјецији доплатак онда имас и преко 2000 евра мозес несто и да успарас.Зато нико није луд да се враца доле

Name

ТЕШКО НАМА

09.02.2021 15:39

СРЕЋА ЗА ЊИХ ПА СЕ ИМАЈУ ГДЈЕ ВРАТИТИ ИЗ ПРОПАЛЕ ЊЕМАЧКЕ. ПИТАЊЕ ЈЕ ЗАШТО СУ И ОТИШЛИ ИЗ ОВЕ ДОБРОТЕ. ЕКОНОМИЈА НАМ У ВРТОГЛАВОМ УСПОНУ ТАКО ДА СВАКИ ДАН ТРЕБА СВЕ ВИШЕ РАДНЕ СНАГЕ. ИСПАДЕ ДОБРО ЗА РС ДА ЈЕ ЗАПАДНА ЕКОНОМИЈА У КРИЗИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

09.02.2021 18:18

Баш је "тешко вријеме",зврка их стоји колико се враћају.Престаните објављивати глупости.Док тамо пропадну,овдје неће бити ни човјека,ни пашчета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КИКИ

12.02.2021 03:27

ЈА САМ ГЛУП ЦОВЕК ПА САМ ЗАКЉУЦИО ДА ТРЕБА ИЦИ У РУСИЈУ ТРАЗИТИ ПОСАО . ЈЕСАМ ЛИ СЕ ПРЕВАРИО ?

ОДГОВОРИТЕ