Градоначелник Бијељине, као дјечак, кренуо на базен, а завршио у лубеницама!?

Узоран момак из домаћинске куће у року је и с просјеком 9,4 дипломирао медицину у Београду, иако је сваког љета помагао родитељима у пољу и око стоке.

Република Српска 06.02.2021 | 21:56
Градоначелник Бијељине, као дјечак, кренуо на базен, а завршио у лубеницама!?

Вратио се у своје село, запослио се у Хитној помоћи и купио црни „ауди“, који се тако добро слаже с бијелим докторским мантилом. А све су прилике да ће се ускоро и оженити, и то докторком из Београда.

Љубиша Петровић је, ето, са 33 године лијепо скоцкао свој живот, а онда се кандидовао за градоначелника Бијељине. И побиједио, и то – убједљиво!

Многи се питају шта му је то требало. Он не. Увјерен је да зна шта ради и да ће у оном што је наумио успјети. Ништа му се досад није отело, неће, ваљда, ни ово.

– Вјерујем да су рад, знање и упорност, као и поштовање сваког човјека, кључ успјеха у свему, па и у политици – каже Љубиша Петровић.

Испуњен дан

Не збуњује га ни то што нема већину у Скупштини града и што у противничком СНСД-у, како се прича, већ „пакују“ иницијативу за његов опозив. Ни то што га политички опоненти прозивају да је „прелетач“, јер је политичку каријеру почео у СДС-у, па онда прешао у Покрет „Успјешна Српска“, па се опет вратио у СДС, младог градоначелника није поколебало. Кад се с руководством странке није слагао, то је отворено рекао. И остао је, каже, вјеран свом циљу – да помогне грађанима Бијељине у борби за бољи живот.

– Видимо колико ради, па сада од њега и не тражимо да нам помаже. Срећом, градоначелник је постао у зиму, кад на селу нема пуно посла – каже тата Сретен (65).

“Тамић”

Сретен Петровић и његова супруга Драгица (61), поносна мама младог градоначелника, угостили су екипу Српскаинфо на породичном имању у црњеловчаком засеоку Вруља.

И док с домаћинима обилазимо газдинство, доктор градоначелник је похитао да се пресвуче и нахрани прасиће. Да бар мало помогне.

Ни што му се, у посљедњих мјесец дана, откако је засјео у фотељу, живот окренуо тумбе, па дан и ноћ ради на послу, није му проблем. Само му је жао родитеља. Толико је заузет да не стигне ни да очисти шталу на имању у Доњем Црњелову, гдје и данас живи с оцем и мајком.

Нова лијепо уређена кућа, три трактора, три аутомобила и, наравно, незаобилазни камион „тамић“, па штала, свињац, пластеници, разне прикључне машине и пратећи објекти… Све су то Петровићи стекли дугогодишњим вриједним радом.

Баве се сточарством, обрађују 150 дунума земље, гаје поврће, кукуруз и пшеницу, која је ове године, хвала богу, одлично понијела: имали су принос од осам тона по хектару.

У остави је 15 тона купуса, спремног за продају. Није то, кажу, нека количина, знали су имати и много више.

Највеће богатство

Штала је празна, недавно су продали 17 бикова, цијена није била лоша, па рачунца казује да су инкасирали најмање 42.000 КМ. Сретен каже да једва чека да набави нову телад: не може шталу гледати празну, па то ти је!

– Све је то лијепо, задовољни смо, али наше највеће богатство су наша дјеца. Није што су наша, али дјеца су нам стварно за примјер и понос – кажу углас Драгица и Сретен.

Љубиша, кога у породици зову Љубе, има двије сестре: Тања (40) живи у Стокхолму у Шведској и медицинска је сестра, а Сања (38) је удата у Црњелову и бави се пољопривредом.

Љубиша, као најмлађи, и као син јединац, ипак у породици има посебно мјесто. Родитељи су га увијек подржавали, па је тако било и када је одлучио да се бави политиком.

Године 2016. изабран је за одборника у Скупштини Града Бијељина, али ситуација је постала озбиљна тек прошле јесени када је, на изненађење многих, кандидован за градоначелника.

– Када је почела предизборна кампања, узео сам неплаћено у Дому здравља, гдје сам запослен у Служби хитне помоћи. Рекао сам колегама да је тако најпоштеније, јер је немогуће озбиљно радити свој посао и озбиљно се бавити кампањом – каже Љубиша.

Тањирање ноћу

Испоставило се, међутим, да уз кампању не стиже ни да обави свој дио посла на имању. Једноставно, дан му је био прекратак, па се неријетко посла хватао у глуво доба ноћи.

– Нас двојица смо увијек дијелили посао, тако да један пооре њиву, а други тањира. И тако, једне ноћи, усред предизборне кампање, пробуди ме звук трактора. Извирим и видим, дошао Љубе, упалио трактор па правац на њиву у тањирање. Ускочио у распоред – прича поносни отац.

Мама Драгица се присјећа како је, прије много година, био је још дјечак, основац, њен Љубе кренуо на базен, па умјесто на плажи дан провео у пољу лубеница.

– Питао нас је да оде на базен; кажемо му, иди сине, данас си слободан. Кад се вратио питам га како је било, је ли се лијепо провео, а он каже: јесам, видите како сам поцрнио на сунцу, само се нисам купао – прича Драгица.

Рад се исплати

Љубиша је, на путу ка базену, видио да су вране напале њихове лубенице и да ће их до вечери уништити, ако их неко не спријечи у том науму. Тако је цијели дан остао у пољу, да чува лубенице од врана.

Данас, кажу, више нико не чува лубенице. Тај посао обављају „плински топови“, који растјерују птице и зечеве.

Ова симпатична причица нас је подсјетила да Црњелово, познато као село добрих домаћина, већ деценијама има базен. А има и неколико продавница, кафана и пољопривредних апотека, па дом културе, двије школе, двије цркве, двије бензинске пумпе, неколико предузећа… и много уређених и успјешних пољопривредних газдинстава. Имање Петовића је, у овом селу, једно од осредњих.

– Овдје живе људи који генерацијама предано и вриједно раде, ништа им није тешко и никад неће рећи да се рад не исплати – каже Љубиша.

Аграрна политика

И тако, уз домаћу ракију и домаћу питу с вишњама, дођосмо на омиљену тему новог  градоначелника Бијељине, а то је локална аграрна политика.

Залаже се он и за активнију пронаталитетну политику, поштовање права радника, бесплатан превоз ученика, повећање броја стипендиста и већа издвајања за борачке категорије…Али, аграрна политика му је, не крије, на врху приоритета.

– Морамо подржати мала и средња пољопривредна газдинства да би млади остали у селима, али и да би генерација наших родитеља, који су читав живот вриједно радили, имали достојанствену старост – каже  Љубиша.

Па изводи своју рачуницу: ако је на раполагању 150.000 КМ, боље је подржати 150 породица са по једним телетом, него сав тај новац дати једном великом газдинству, чији домаћини често сматрају да се подразумијева да их држава помаже.

А ако се не подрже мала газдинства, тврди градоначелник, демографска катастрофа је неизбјежна.

Међу првима на послу

Родитељи га пажљиво слушају.

– Само ти, сине, ради праведно и по закону и све ће бити у реду – каже отац Сретен.

А мајка, ко мајка, додаје: „Пуно ти, дијете, радиш, мисли мало и на себе и своје здравље“. Каже да њен син све чешће с посла долази у поноћ, некад и у три ујутру, а онда у зору устаје и опет на посао.

Радни дан градоначелника почиње око шест ујутру, кад се својим аутомобилом запути у Градску управу. Успут, каже, често застане, да поприча с комшијама ранораниоцима.

На том путу свако јутро пролази поред храма Вазнесења Господњег, цркве за коју је давне 1897. његов чукундједа Ристо, са још неколико мјештана, носио крст у Пешту, да га тамошњи мајстори позлате.

На посао стиже међу првима, прије седам је већ у кабинету.

– Долазим рано, да уловим паркинг место, прије него што почне гужва – каже у шали.

Прољеће

Гужву на послу не може избјећи, али се труди да ником, ко жели с њим разговарати, не затвори врата.

За запослене у Градској управи не организује „сретне сате“, како то чини његов колега из Бањалуке, Драшко Станивуковић. Али, чиновници су и без тога срећни, кад тачно у 15 сати, крену кући.

Градоначелник, најчешће, остаје сам у градској кући, све до вечери. Ваља „похватати све конце“, припремити се за састанке, прегледати извјештаје, матријале за сједнице и молбе грађана који траже помоћ.

Нада се да ће тај притисак до прољећа бар мало попустити. Јер, на прољеће на имању има много посла, не могу то родитељи сами.

(Српскаинфо Фото: С. Пашалић)

Коментари / 57

Оставите коментар
Name

МИРКО

06.02.2021 21:25

Срећни ли су родитељи који те добише и одгојише и цијела твоја Семберија.Такви људи требају и могу спасити Српску а не ове истрошене маторе будале.Да си жив и здрав млади човјече. БОГ ТЕ БЛАГОСЛОВИО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

06.02.2021 23:12

Није Љубиша уопсте такав. Ово му је већ четврта странка. Само се прави фин.

Name

Браво

06.02.2021 23:30

Постен Србин, образован и патриота. Станивуковиц и он доносе наду нашим људима!

Name

Миле

07.02.2021 00:18

ово је за сваку похвалу и постовање. Свака цаст и све нај нај љепсе у зивоту и даљем раду.

Name

СМИНКА

07.02.2021 07:57

ОДЛИЦНО САМО ДА БУДЕ ТАКО. БОИМ СЕ ДА НИЈЕ НАСМИНКАНО.

Name

Ратник

07.02.2021 09:03

Нема човјека без села. Браво дечко!

Name

Реx

06.02.2021 21:25

Нисам знао много о њему,свака част и све најбоље у животу и даљем раду.Млад си и можеш све кад си млад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тулипан

06.02.2021 22:44

ОВАКАВ ВОДЈА ТРЕБА СРПСКОМ НАРОДУ.МОЗЕ СЕ УПОРЕДИТИ СА НАЈВЕЦИМ СРПСКИМ СИНОВИМА.КАРАДЈОРДЈЕ,ОБИЛИЦ,ВОЈВОДА МИСИЦ,ТЕСЛА ПУПИН ВУК КАРАДЗИЦ И МНОГИ ЈОС КОЈИ СУ ПОКАЗАЛИ ДА СУ ВОДИЛИ РАЦУНА О СВОМ НАРОДУ.АКО ОВИ ИДИОТИ ИЗ СНСД ПОКУСАЈУ ДА РАЗРИЈЕСЕ ЉУБИСУ ТРЕБА ДА СЕ ДИГНЕ САВ ПОСТЕНИ НАРОД У РС ИЗСДЈЕ НА ПРОТЕСТЕ И ЗАУСТАВИ ОВЕ ПЉАЦКАСЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ КОЈИ СВОЈОМ РУКОМ НИСУ НИ ЕКСЕР ЗАКОВАЛИ У ЗИВОТУ.САМО СУ СЕ ОКОМИЛИ НА ДРЗАВНЕ РЕСУРСЕ КАКО ИХ ОПЉАЦКАТИ И ЗАДУЖИТИ.

Name

Ре

07.02.2021 08:46

Свака цаст, момак! Сад, фино, унајми раднике, нек помазу родителхима на имању, Ти, помози градјанима, јер, одосмо,... Да не казем гдје! Све огрезло у криминалу и корупцији, омладина бјези, остадосе старци, ста це бити са Семберијом? Зарасце њиве и ливаде(вец су) и бице град старих и најстаријих! Поздрав и свако Ти добро, момак!

Name

Ре тулипан

07.02.2021 09:29

Не треба српски народ вођу већ паметне и вриједне људе...

Name

ММ

07.02.2021 20:29

Зив и здрав био млади цовјеце.Бог те помогао.Тебе,Станивуковица и сваког доброг цовјека.

Name

Реално

06.02.2021 21:25

Прави домацин, свака цаст, све похвале за новог градонацелника, овакви људи треба да воде општине,градове па и дрзаву. Млад, образован и домацин прије свега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

06.02.2021 21:28

Очи су огледало душе, могао бих се огледати у њима а овај човјек напросто зрачи добротом.Жив и здрав био својим родитељима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

06.02.2021 21:47

Колико нам фали овако нормалних људи.Колико се оно СНСД зло отргло од стварности о огризло у корупцији и криминалу.Свака ти цаст пријатељу!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Дејан

07.02.2021 08:07

Баш тако.Колико зла сеју ови црвени несретници. Упоредиш оваквог човјека и Додика,Вулићку ,Кошарца или оне Тегелтије па људи моји видите ли ви ишта.Ко оним да глас стварно би морао мало код психијатра.

Name

Ре: Дејан

07.02.2021 09:14

..оно зло СНСД отргло од стварности. Свака цаст, мајсторски написано.

Name

БЈВ

06.02.2021 21:47

Са срецом, у здрављу и успеху да зивис и радис, и ти и твоји укуцани.... Свако добро!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберко

06.02.2021 21:49

Реално мислим да је Семберија коначно добила правог и постеног вођу. Сретно ти било Љубиша да очистиш Семберију од кукоља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И то!

06.02.2021 21:59

"...оженити, и то докторком из Београда"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.02.2021 11:18

Он је сада најпожељни нежења,тако да бар то му није проблем.Да су мени 33.године само на томе му завидим.

Name

дана

07.02.2021 17:57

ЗЕНИ СЕ ДОКТОРЕЕЕЕ.

Name

Рудар

06.02.2021 22:11

Свака цас градонацелнице поздрав и Бања луке???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срб ин

06.02.2021 22:53

Волио би да ми је овај човјек, пријатељ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПИЕТРЕН

06.02.2021 22:54

Какав текст! Не знам да ли ми је промакло, али чини ми се да се као дјечак сањкао у наћвама! Па је ударио у камен а наћве поломио! Три дана није смио мајци на очи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

06.02.2021 23:12

Понос Црњелова и понос наше Бијељине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

06.02.2021 23:51

Млади перспективни и сколвани а имамо их су одавно требали преузет ово ста нам је остало ,ови са купљеним дипломама ,незмјењиви пензионери и многи други сумњиви намјера су нас раскуцили.Кад ово процитам добијем неку наду да није бас тако све црно .Зив и здрав био нема везе из које партије долазис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанска Дубица

07.02.2021 00:00

Лијепо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сад има наде

07.02.2021 05:43

Саткан од рада а не од лоповије.Свака цаст за прилог ,нека се зна па народу неце бити теско да расудјује.Треба да зна како се коров искоријењава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крле

07.02.2021 06:49

Поштен и вриједан човјек са обе ноге чврсто на земљи. Сретан и весео био градоначелниче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Впоп

07.02.2021 06:53

Овакве људе требамо,а има их у сваком мјесту у РС.Само им треба дати шансу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није као Мицо трецина

07.02.2021 07:12

Младим и сколованим људима треба дати сансу да управљају овом ојадјеном дрзавом од старих комуниста као сто је био Мицо трецина и сви други. Долази смјена генерација, долазе млади, постени и уцени људи. Радује ме та цињеница. А оде нам Мицо трецина, било би добро да је зив па да види ста је рад и постење. А како ствари стоје са његовим "короном", изгледа да му је ту Милокрад помогао да неби "проговорио" о мутним радњама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бели

07.02.2021 07:33

Овакви људи требају Републици Српској поздрав из Источног Сарајева!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станко

07.02.2021 07:40

Свака цаст млади и вриједни градонацелнице овакви људи требају републици српској сретни су родитељи који су те одгојили и васпитали а и град на цијем си целу зив и здрав био

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слави

07.02.2021 07:48

Нажалост добар и будала браћа,неко ће искористити овога младог човљека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

07.02.2021 07:56

Е овакви требају Републици Српској. Сто би Драско рекао: власт не мозе да схвати овакве људе и њихове поступке. Свако добро Љубе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан1

07.02.2021 08:23

Скромни и вриједни људи су велики људи. Увијек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЈ

07.02.2021 08:42

Свака цаст,види се на цовјеку да је добар и поштен!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

07.02.2021 10:25

Постујте мртве!

Name

Марко,Њемацка

07.02.2021 08:43

Од постених родитеља,постено дијете

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ах

07.02.2021 08:51

Како лијепа прицааа освезила ми Недељноо јутрооо!!! Како лијепа и нормална породицааа!!! И ја сам мајка два дивнаа дјетета одгојена постеноо са радним обавезамаа науценим од раног дјетињства плус скола оспособилаа их за зивот!!!! Урусен систем и паразити партијдки оглодали будзет и само паразитски знају зивјети која ли супротност!!!а све у једној дрзави!надам се да је оваквих висе ВИСЕЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трт

07.02.2021 08:51

Прави домацин из добре Семберске породице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

07.02.2021 09:12

Прекрасана породица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крушко

07.02.2021 09:13

Ајмо мало сада о другом ,,великом" вођи станивуковићу,да видимо његове муке кроз живот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Круску

07.02.2021 10:16

Какве су да су није оглодао будзет нити му је тата намјестио утуриооо у дзепове од прљавог новца до куповног знања !!а за твоје добро упореди партијскотајкунску породицу са овом?!!!! И погледај разлику у свему од рада знања моралаааа итд утд!!Разликааа као Небоо и Земљааа!!ако ниси партијски пионир!!! Ех ту је проблем вец!други!

Name

Браво

07.02.2021 09:31

Свака част

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОВДЈЕ ЈЕ

07.02.2021 10:34

БРАВО ЗА ЊЕГОВЕ РОДИТЕЉЕ КАКАВ ДОМАЧИН ТАКВА КУЦА ТАКО ЈЕ И КОД ДОДИГА

Name

Бањалучанин

07.02.2021 09:39

Не могу да вјерујем да постоји овакав млад човјек. Бијељина је срећна што га има и што га је изабрала. Да је нама овакав у Бањој Луци добио би 100 одсто гласова, а не овај мали без дана радног стажа и само се хвали очевим богатством. Овај Петровић ми делује нестварна, као да је ванземаљац. Нека му Бог да добро здравље и да га срећа прати на његовом путу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познајемга лицно

07.02.2021 09:45

Све стосте написали о њему тацноје.и јос много бољи и племенити .семберија изабрала великог и племенитог цовека... урадице он много за бијељину и семберију само акога небуду опртруисали лопови из које каквих странака јер имаих доста у бн.многосе накотило лопова политицких у бн.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво градоначелниче

07.02.2021 10:04

Свака част! Само настави поштено и праведно помагати народ. Народ ће то препознати и немозе ти ништа ни СНСД ни било ко други. Све најбоље у будућем раду!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добар теxт

07.02.2021 10:07

Свака цаст, ево сав сам се најезио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сељацка посла

07.02.2021 10:09

Људи ја сам увиек имао зељу да озеним докторку из београда, сад ми је јасно сто нисам градонацелник

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обавјеставам

07.02.2021 10:17

Сониц од 18.00 до 03.00 цасова у БЛ ресторан Интегра ма 14 спрату је слављен 20 родјендан дјетета од једног Додиковог моцника.Било је присутно 157 људи без маски.Музика је била изиво.Ето народе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

07.02.2021 10:25

Свака част. Мало штета јер би за њега самог било боље да је наставио медицину, тек је на почетку лијекарске каријере. Али за грађане Бијељине је велика и ријетка срећа да добију веома писменог и интелигентног градоначелника. И мени је ипак много бољи Љубиша од Драшка. Драшко је млад и елоквентан али не видим да се једнако самостално остварио у животу као Љубиша.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владе91

07.02.2021 10:31

Треба у свим странкама инсистирати на квалитетним људима. Срби смо, немојте да се пљујемо и сатиремо због супротних кланова а да штитимо неквалитетне појединце. Само истјерати неспособне и лопове и онда можемо сви озбиљно да причамо. Толико "политичара" имамо који су градски момчићи све пробали -не иде, па хајде и у политику да се ту опробам и зграбим себи. Такве прво треба прозивати и избацити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

07.02.2021 13:04

Овај млади човјек понос је својих родитеља и своје породице а и цијеле Семберије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одавно

07.02.2021 16:29

Одавно нисам прочитао овако лијеп чланак. Чланак који свакоме годи. Човјек се , бар на тренутак, осјети испуњен надом у боље сутра-боље за СВЕ. А такву наду нам могу донијети САМО овакви људи: паметни, вриједни и имају мјеру-не губе кантар. Заиста су срећни родитељи који га имају и људи који се са њиме друже. Нека Бог да оваквих примјера, сваки дан буде све више.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕЛИКА НАДА

07.02.2021 22:16

ОВАКАВ ЧОВЈЕК ЊЕГОВО ПОРИЈЕКЛО И РАД ДАЈУ ВЕЛИКУ НАДУ ДА ДОЛАЗЕ БОЉА ВРЕМЕНА А МОРАЈУ СА ОВАКВИМ И СЛИЧНИМ ЉУДИМА ОВО ЈЕ БОЖИЈИ ДАР ЗА ОВАЈ НАПАЋЕНИ НАРОД И ПРИМЈЕР КАКО СЕ ПОШТЕНИМ РАДОМ СТИЧЕ..ОВАЈ ТЕКСТ О ЉУБИШИ СВАКО ТРЕБА ДА ПРОЧИТА И СХВАТИ ДА ПОСТОЈИ НАДА У БОЉЕ СЈУТРА СВИХ НАС.,СРЕТНИ МУ РОДИТЕЉИ ИМАО СЕ РАШТА И РОДИТИ....НЕКА ГА БОГ ЧУВА

ОДГОВОРИТЕ