Влада и Лутрија Српске поново намјештају тендер

Одлука Уставног суда РС и Окружног суда у Бањалуци беспотребно се одлаже већ пола године, па нелегално изабран партнер Лутрије наставља да оштећује буџет РС.

Република Српска 05.02.2021 | 16:40
Влада и Лутрија Српске поново намјештају тендер

Готово пола године одлаже се провођење одлуке Уставног суда РС и Окружног суда у Бањалуци о поништавању тендера за партнера Лутрије РС, која је била и признање да је цијели процес намјештен и да је Лутрија уплетена у нелегалне радње.

Ником није јасно зашто је дошло до беспотребног одлагања, али је чињеница да се тиме омогућује нелегално изабраном партнеру Лутрије РС да оштећује буџет РС, а све уз благослов челних људи у Влади Реепублике Српске, тврде наши извори.

Након што су Уставни и Окружни суд утврдили неправилности у поступању Владе Републике Српске и Лутрије Републике Српске приликом доношења одлука из оквира Закона о играма на срећу из 2019. године, те провођења тендера за избор партнера Лутрије, Влада је тражила измјену поменутог Закона по хитном поступку како би легализовали нелегално и наставили да нижу апсурд над апсурдом.  

Тачније, у поступку пред Уставним судом је утврђено да је Влада Републике Српске прекршила Устав Републике Српске и прекорачила своје надлежности када се умијешала у посао око формирања заједничког предузећа између Лутрије Републике Српске и „Цасинос Аустриа ВЛТ АГ“ Швајцарска, односно да Влада Републике Српске као доносилац оспорене уредбе није имала овлашћење да утврди начин и критеријуме у складу са којима Лутрија треба да спроводи поступак избора свог будућег пословног партнера.

Зато је Влада брже-боље, како се наводи, тражила измјену Закона о играма на срећу којим би јој било дозвољено да се мијеша у, до сада, нелегалне радње.

У међувремену, Лутрија РС поднијела је захтјев за ванредно преиспитивање пресуде Окружног суда у Бањалуци, којом је утврђено да је одлука о избору партнера ништавна и којом је Лутрији наложено да донесе нову одлуку. 

Пресуде које су донијели Уставни суд РС и Окружни суд у Бањалуци несумњиво указују на то да је спорни тендер намјештен.

Услови прописани овим тендером сасвим јасно су дати како домаћи приређивачи не би имали никакве шансе ни да помисле да би могли да буду партнер државној лутрији. На тај начин Влада Републике Српске створила је услове који одговарају само одређеној групи људи, која је на исти начин преузела монопол у неколико земаља региона.

Влада РС је тада одредила невјероватне услове - да будући сарадник Лутрије, са којим ће касније основати заједничко предузеће - мора имати десетогодишње искуство у организовању лутријских игара, бити члан Европске и Свјетске лутријске организације и имати годишњи промет од три милијарде евра у посљедње три године?!

Лутрија је утврдила да те услове испуњава једино „Цасинос Аустриа ВЛТ“ Швајцарска, са којим је касније основала заједничку фирма “ЕВЛ д.о.о.”, са односом 51:49 у корист државног капитала.

Како се касније испоставило, поменута компанија основана је само три мјесеца прије расписивања тендера, има три запослена, и 0 евра промета.

 Ни нове измјене закона  које су услиједиле након пресуде Уставног суда Републике Српске не могу оправдати спорни тендер којег Лутрија Републике Српске и даље не жели да поништи и изабере партнера на легалан начин.

Штавише, Влада је донијела нову уредбу којом су прописани идентични услови за нови тендер који Лутрија РС требала да распише!

- Посљедице избора лоших партнера су несагледиве, наводе ти извори и додају да је Лутрија жртвована због страних интереса и пропада због лоших партнера изабраних на намјештеном тендеру.

Умјесто да се баве изласком из минуса, јер дижу кредите да би остали ликвидни, у Лутрији подносе захтјеве за преиспитивање пресуда које су биле потпуно исправне. 

Легални приређивачи, који су директно били погођени овим намјештеним тендером, на све ово су одавно упозоравали, а послије поништавања намјештеног тендера очекивали су да почне да се преиспитује и Закон о играма на срећу.

Грана привреде која директно и индиректно обезбјеђује више од 12.000 радних мјеста и годишње у буџет доноси 40 милиона евра, морала би законски да се уреди и да сви на тржишту буду конкурентни.

Умјесто тога, Лутрија Репблике Српске одбија да поступи по пресуди суда, већ тражи да се преиспита једина права одлука донесена у посљедње вријеме, а Влада Републике Српске је још једном потврдила да ради у корист неколико појединаца из иностранства, а не народа који јој је дао повјерење.

(БН) 

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Бинго

05.02.2021 15:54

Одувјек сам купаво га зато сто је пио сарен. Кад је постао као фискали рацун, има 15 година, нисам купио ни један. Неновогодисњи бинго је био 5 марака, а инаце је био 2КМ а награда била само неки јадни мали Јацкпот. Од тад висе никако. Тузна прица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срецко

05.02.2021 20:30

Клен Радишић је власник ЕВЛ а стити га Зора Видовиц. Рекетирају све приредјиваце у РС преко бинга, сви то знају а власт то прикрива

Name

Ре срецко

05.02.2021 21:29

Легалан рекет

Name

Алеx

06.02.2021 08:30

МУП да провјери којем је криминалном миљеу из Србије директор управе за игре на срећу Александар Дошић омогућио да убире рекет од приређивача у РС, а под изговором да паре носи Игору Додику.

Name

слободни тесар

05.02.2021 16:16

РС није ни Дивљи Запад.На Дивљем Западу је вриједило правило да се коњокрадица казњава увијек вјесањем и гле цуда закон се постово било је мало коњокрадица послије овог закона.Овдје не вриједе ни правила ни закони.РС је само једна територија ниста висе од тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

05.02.2021 19:13

Који дивљи запад мисмо дивљи југ увије корак испред сви када је криминал у питању власт је таква да све зиво сто мозе и додје до руке одма корумпира и унисти све сто мозе.

Name

Милко Грмуша

05.02.2021 16:22

Наставља се Новоматицово прање новца под заштитом институција Републике Српске, односно Милорада Додика!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово Загорац

05.02.2021 17:54

Милко све си у праву... Новоматиц је криминална организација која одговара Милораду Додику.....

Name

Дејан Бараћ

05.02.2021 19:31

Новоматиц + Милорад Додик = Монеy лаундеринг!

Name

ОЈТ Бањалука

05.02.2021 19:37

Ма браво Милко легендо наша.....бићеш бољи сарадник од Дејана Којића.....једи проблем је што нам скинуше нашег Милана Тегелтију....али шта да се роди, живот пише романе.....

Name

Ново Матић

05.02.2021 19:57

Ја сам на бауштели у Њемачкој и са лутријом немам везе.

Name

Нада Илић Белграде

06.02.2021 08:44

Одличан закључак Милко! Браво, браво, браво!

Name

Дрекавац..!!

05.02.2021 16:48

Некада се причало да ,док их није као Србија преузела, су локални "мафијашки" лопови доводили стручњаке да куглице од ЛОТОА стављају у лед,уштимавајући бројеве који ће се извући....а сад то "електроника" све одради , па испаде да је много "поштење" ,а комисија се и не види,а ако неко и добије ...то су руббним мјестима Србије.....тако да је овај магловити начин дистрибуције срећника, "постаје нормално" играју "вјерни" и наивни занесењаци који чекају срећу с неба.....Све је лаж и превара! Погледајте обрт који се од њих тражи ,3милијарде....Лопови,легални!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овца

05.02.2021 16:53

Овако је у свему. ИТ је прича за себе. Углавном, оно што се нуди не испуњава ни минимум потребних услова, осмишљено да купац постаје овисник који се рекетира да би могао користити сопствене податке. Углавном надувано 10+ пута у односу на реалну цијену. Намирује се и конкуренција и Богом дани појединци. Труд уложен је мало већи од 0, углавном се купи нешто јефтино и прода веома скупо. А овце блеје ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тадивоје

05.02.2021 17:21

Храбри Србски народ или багра поданицког менталитета која цути и не смије писнути док их Секта Снсд са кумом Милорадом Додиком цереци.... просудите сами....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

05.02.2021 17:22

Које црно иностранство. Све су то домаћи криминалци са европским адресама и монополским пословима ослобођени плаћања већине или 100% намета држави

ОДГОВОРИТЕ
Name

абц

05.02.2021 18:25

ПА САДАШЊИ КЛАДИОНИЧАРИ ДО ПРИЈЕ ПАР ГОДИНА НИСУ ИМАЛИ ПАТИКЕ ЗАШТО ДА КУПЕ А САД ИМАЈУ МИЛИОНЕ И СТА СЕ ТАКВИ ЉУДИ ИМАЈУ СТА ДА БУНЕ,НИСУ ИМАЛИ НИШТА САД СВЕ.!!

ОДГОВОРИТЕ