Желимо вјеровати да нећемо морати одгодити изборе

Уколико им Савјет министара БиХ не одобри средства до 9. фебруара, мораће одгодити одржавање избора јер неће моћи извршити све потребне припреме и активности на вријеме.

Босна и Херцеговина 05.02.2021 | 14:06
Желимо вјеровати да нећемо морати одгодити изборе

Предсједник Централне изборне комисије Жељко Бакалар рекао је за Н1 како ЦИК нема средстава за одржавање поновљених локалних избора у Сребрениц и Добоју.

Уколико им Савјет министара БиХ не одобри средства до 9. фебруара, мораће одгодити одржавање избора јер неће моћи извршити све потребне припреме и активности на вријеме.

“Нажалост, ситуација се понавља. Желимо вјеровати да нећемо доћи у исту ситуацију да морамо поново одгодити датум избора.
Ми смо темељем онога што је предсједавајући Зоран Тегелтија изјавио издали саопштење у које смо навели да је 9. фебруар крајњи рок да имамо оперативна средства на рачуну како би могли све активности ЦИК-а прилагодити датуму за који смо расписали изборе”, казао је Бакалар.

Истакао је како су им средства потребна за штампање образаца и гласачких листића те да сада имају краће рокова, а да новца с државног нивоа немају.

“Мале заједнице Добој и Сребреница су промптно реагирале и доставиле информацију да су средства обезбјеђена за активности локалних изборних комисија и бирачких одбора, али са државног нивоа немамо такву реакцију. Посебно нас забрињава што имамо изјаве високих државника да ми погрешно информирамо јавност, а да су средства осигурана. Средства нису осигурана”, казао је Бакалар.

Рекао је како су слали дописе, али да реакција нема. Током прошлог циклуса избора, покушавали су ступити и телефонски с надлежнима, али овај пут то нису радили.

За поновљене изборе тражили су супервизоре и надзор над радом локалних изборних комисија. Ријече је о око 130 људи за 89 бирачких мјеста у Добоју и 28 у Сребреници. Добој је издвојио око 193.000 КМ, док од државног ниова траже 140.000 КМ.

“Стране мисије су обавијештене – ОХР, ПИЦ, ОЕБС, знају о чему се ради, али они не доносе одлуке. Мало сам разочаран. Људи су уморни од приче о изборима. Желимо да се процес доведе од краја и да имамо формиране власти у локалним заједницама”, казао је Бакалар.

На питање да ли је ово дио “политичке игре због незадовољства саставом и одлука ЦИК-а”, казао је: “Мислим да јесте”.

Коментаришући притиске којима су изложени протеклих мјесеци, Бакалар је рекао да се “генерално носе добро с тим”.

“Неке ствари које су изговорене и ушле у приватну сферу и прешле границе нормалног опохођења, можда имају неке елементе кривичног дјела, то ће Тужилаштво процијенити, али то генерално не омета наш рад и начин на који функционишемо и доносимо одлуке”, поручио је Бакалар.

(Н1)

 

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Коста

05.02.2021 13:53

Господо из ЦИК пошто вам је познато ко је одговоран за поништавање избора ОДМАХ поктените тужбе за накнаду штете и кривичне пријаве против свих оних чланова ГИК Добој и свих чланова из 89 Бирачких Одбора код којих сте утврдили неправилности.Зашто би ове трошкове плаћали СВИ ГРАЂАНИ Добоја а криминалци остали некажњени

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

05.02.2021 17:49

Да је првде? Ово би сања и обрен платили.

Name

Не ритесе шеви

06.02.2021 08:31

Ма поновите јос једном одмах сад их прогласите нетегуларним јер це резултат бити исти. Мозете како хоцете али нецете докле хоцете види народ све и није будала.

Name

Мангупи

05.02.2021 14:13

Зашто да Сребреница и Добој дају и марку за понављање избора кад је то воља Комисије. Ако буду исти резултати значи да је неко направио штету и мора да плати. Посебно Сребреница са малим приходима да се ослободи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.02.2021 15:27

Питај вулицку ста је радила у Добоју. Заболила је рука дописивајуци гласаце.

Name

Идеално

05.02.2021 17:22

Ајд, не лупетај матере ти...па макар да си и Сања Вулић!

Name

А

05.02.2021 14:15

Прво кривицне пријаве против незаконитог ЦИК-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре А

05.02.2021 15:20

Хоћеш ли тако причати послије поновљених избоира у Добоју.Да се крало , крало се.

Name

Оооо

05.02.2021 15:06

Платиће СНСД изборе у добоју због њих се и понављају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ееееее

05.02.2021 15:35

Цех СНСД криминала плаћамо ми,глупи градјани!СНСД само пљачка јер то им је животно гесло

Name

4д за оооо

05.02.2021 19:17

Пребили тросак,него само Добој и Сребреница ,ало није битан Добој ,то сви знамо тамо саровиц трази два посланика,а пре рата Добој гласао за СДС ,ради се да нацелник Сребренице буде босњак ниста друго,е опозиција сама лута али нико од нас незна сто лута,мислим издаја

Name

Ана

05.02.2021 19:23

Код вас у ЦИК-у , ништа није нормално , стално неке тензије, трачеви , шупља прича , очигледно је да сте из опозиције , јер се и понашате као ова јадна , изгубљена опозиција , све би нешто на силу ,на галаму .... ал' све вам је џаба !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коста

06.02.2021 06:31

Опозиција је јадна као и народ а ви из СНСД моћни,бахати и силом владате.У Добоју су бандити из СНСД у улози чланова ГИК и бирачких одбора 15.новембра 2020 извршили најбруталнију изборну крађу гласајући умјесто 9500 бирача и све то под заштитом припадника МУПа Републике Српске.Изгледа да су и чланови ЦИК у страху јер још увијек не подносе кривичне пријаве против ових лупежа

Name

Ре Коста

06.02.2021 09:22

Полако са оцјенама избора у Добоју, биће нови ,сачекајте , шта ћете ако изгубите са већом разликом , кога ћете онда кривити , јер је вама увијек неко други крив ,не помаже вам ни ваш ЦИК , ни стране амбасаде , једино вам преостаје да и даље лажете и галамите .

Name

Рајка

06.02.2021 09:05

Немојте се сикурати ви из ЦИКа сад це вас додик купити па имацете лове за изборе Додик вама лову ви њему листице лазне као по обицају нхегови сте писто вас купује за сваке изборе.Зато је залосно сто прицате једну прицу а другу радите за мафијасе да вас купе

ОДГОВОРИТЕ