Хризостом: "Ми искажемо вољу, Бог ће рећи ко ће бити"

Митрополит вјерује да ће нови патријарх бити изабран истог дана, а како објашњава, избор долази послије три мјесеца од упокојења патријарха Иринеја, како је и по уставу Цркве предвиђено.

Србија 04.02.2021 | 09:39
Хризостом: "Ми искажемо вољу, Бог ће рећи ко ће бити"

"На седници Синода смо расправљали о томе, пошто су епидемиолошки услови другачији него иначе", појашњава митриополит Хризостом и додаје да су могуће три локације за одржавање сабора - два мјеста у патријаршији гдје је до сада одржаван Сабор, или у крипти, што би било први пут до сада.

Митрополит вјерује да ће нови патријарх бити изабран истог дана, а како објашњава, избор долази послије три мјесеца од упокојења патријарха Иринеја, како је и по уставу Цркве предвиђено.

Одржавање Сабора би се могло довести у питање, по ријечима Хризостома, једино у случају погоршане здравствене ситуације, што би спријечило већи број архијереја да дођу.

Подсјећа да је до 1968. тадашњи Сабор на челу с патријархом Германом донио једну измјену у Уставу да патријарха бирају само епархијски архијереји и активни викарни епископи.

Када је ријеч о процедури избора патријарха, каже, да прво архијереји бирају између себе три кандидата, а онда се изабрана имена стављају на клир или у јеванђеље, а једну од три коверте с именом изабраног патријарха бира монах из неког манастира за кога влада мишљење да је велики духовник, а чије име ће бити познато 10. фебруара.

До сада су то били монах Антоније из манастира Троноше и отац Гаврило из манастира Лепавине када су бира бирани патријарха Павле и патријарх Иринеј.

"Црква је то учинила да би се заштитила од евентуалних утицаја страних фактора и других нецрквених фактора тадашњег режима у избору патријарха Српске православне цркве", објашњава он и наглашава да је улога патријарха у српском друштву велика јер је српски патријарх симбол јединства српске цркве која се зато и зове аутокефална.

"То има етничку димензију и сви Срби света припадају српском патријарху, Српски патријарх је и сомбол јединства српске цркве зато се и зове аутокефална црква", каже митрополит.

Подсјетио је да се патријарх устоличава у Саборној цркви у Београду други или трећи дан по избору, а то је, како каже, функционално устоличење, када и преузима све надлежности патријарха и предсједника Синода и Сабора.

На питање хоће ли нови патријарх бити устоличен и у Пећкој патријаршији као што је било уобичајно, митрополит каже да хоће.

"Устоличење ће уследити и у Пећкој патријаршији, а Синод ће одлучити када - можда у септембру, октобру..." објашњава он.

Упитан да прокоментарише спекулације да постоји "лобирање" међу владикама за избор патријарха, каже, да је чуо за то.

"То су спекулације, али сигурно је да архијереји разговарају о избору новог патријарха. Не бих рекао да су то кланови. И треба да постоји дискусија ко би требало да буде патријарх. У нашој цркви није традиција да било ко истиче кандидатуру, то не постоји. Архијереји ће кроз своје разговоре, промишљања, просуђивања дати своје предлоге", наводи митроплит Хризостом.

Као занимљивост истиче да је патријарх Павле послије деветог гласања ушао као трећи кандидат у ужи избор тројице.

"Ми искажемо своју вољу, а Бог ће рећи ко ће бити", наводи он.

У избор за патријарха могу ући 30 архијереја наше цркве који имају најмање пет година епархијске службе, појашњава он и додаје да право да гласа има њих 39, јер девет нема услове за избор.

На питање да ли се себе види као кандидата за патријарха, каже:

"То остављам сабору и суду божјем. Ја сам тренутно вршилац дужности мјестобљуститеља патријарашког трона док се патријарх не изабере", закључио је митрополит Хризостим.

(Тањуг)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Хаџи Јевићу

04.02.2021 08:52

Врати се у Босански Петровац, тамо пронађи божију снагу међу људима које си кукавички напустио, пронашавши себе негдје између Дунава и Саве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

04.02.2021 08:54

Посто је нама Додик Бог то знаци да це Бог Додик изабрати новог Патријарха.Како је оно знао да казе ста хоце онај брадати Јарац када је мислио на Светог Павла .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т

04.02.2021 08:55

Коме це реци?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАДОВАН

04.02.2021 09:14

ВИ КАЖЕТЕ КОЈУ ЛУКСУЗНУ ЛИМУЗИНУ И НАРОД КУПИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хер

04.02.2021 09:55

Где је онај иринејев снагатор сто му је дрзо микрофон, један Патријарх на вољи бозик9ј може бити заштићен само групом верника

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фед

04.02.2021 10:06

Са не реце како це Бог одлуцити на који нацин да ли це сици меду нас или послат маил

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

04.02.2021 10:44

Овај је оцито прохлупао 100%

Name

xxx

04.02.2021 10:11

за трон патријарха је најбољи митрополит дабробосански хризостом

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!

07.02.2021 08:05

Мислим да се јос није десило да новоизабрани патријарх буде цувар трона?

Name

И ти попе

04.02.2021 11:05

...бога знаш лично, причте често?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

04.02.2021 11:08

Свакога момента СПЦ има три за избор, на крају се отварају сви коверти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Један најузвисенији духовник

04.02.2021 11:10

Да пакује коверте а други извлаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Макарије

05.02.2021 04:58

На жалост још има људи који вјерују овим мантијашима,огрезли у криминалу,пљачке и преваре на све стране,живи се као у холивуду,затуцани народ и даље вјерује у причање нај јаче странке на свјету...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

05.02.2021 15:35

продавачи магле опстају још само у заосталим државама