Ова године биће протеста због економске кризе

2021. ће бити година протеста, јер ће економска криза бити врло јака, а избор Џофеза Бајдена за новог предсједника САД-а ће сигурно повратити трансатланско партнерство између САД-а и Европе које је неопходно, поруке су из емисије “Глобално”, БН ТВ, на тему-Геополитичка трвења и Балкан.

Република Српска 03.02.2021 | 22:23
Ова године биће протеста због економске кризе

- Балкан је кућа коју смо направили на вјетрометини и самим тим је утицај великих сила ту директно усмјерен и изражен кроз ривалство, изјавио је представник Института за националну и међународну безбједност из Београда, у емисији “Глобално” и додао да се тренутно укрштају утицаји Кине, САД-а, Русије и ЕУ.

“Као пету имамо и Турску, а оно што диктира динамику у регионалној безбједности западног Балкана јесте то колико свака од појединачних држава има снажан однос са САД-ом. Колико је дио савезништва, да ли је дио савеза, или чланства као што је ЕУ. Количина савезништва је оно што на Балкану успоставља динамику, остварење националних или неких других интереса, доминацију”, каже Дарко Обрадовић из Института за националну и међународну безбједност из Београда.

Побједом Џозефа Бајдена на политичку сцену се враћа држава контролисана од стране Волл стреета и војно-индустријског комплекса. То значи да ће америчка политика бити много више интервенционистичка, каже политиколог Дарко Кузмановић.

“Што се тиче Балкана, не вјерујем да ће се на почетку мандата бавити нама, очекује се много више од Бајдена него што ће направити. Ми иначе дајемо себи много више на важности, да смо важни САД-у, Кини, али не, ми смо само мјесто гдје се геополика сусреће”, напомиње Дарко Кузмановић, политиколог из Бањалуке.

Што се тиче српско-албанских односа, не вјерујем да ће доћи до великих америчких притисака, нагласио је предсједник Матице Албанаца у Србији.  Америка се на простору Балкана води политиком економије, додаје.

“Ових дана имали смо прилику да чујемо идеје о заједништву и спајању Косова и Албаније у “велику Албанију”, међутим Американци су рекли, нису наши људи страдали због тога, што значи да су директно признали активно учешће њихових војника на Косову. Дакле, нема рјешења Косовског питања без Америке, без обзира што је Њемачка уложила много пара”, рекао је предсједник Матице Албанаца у Србији, Демо Бериша.

У БиХ је основни проблем што имамо људе који су на политичкој сцени и по 30 година, који немају ништа ново да понуде, нити могу друштво да поведу напријед, каже Дарко Кузмановић.

“Људи који су одрасли у другом систему, имају и доста година и не могу ништа да промијене. Међутим, основни циљ политичара је да сачувају позиције и моћ, а прије свега финансијски капитал који су остварили годинама уназад, због чијег би стицања  у неким уређенијим земљама попут Швајцарске били на вишегодишњим робијама”, напомиње политиколог Кузмановић.

-Црна Гора је показала да се са таквом политиком може направити радикалан раскид, људи који су побиједили показали су да се не треба плашити различитог мишљења, гдје се и на критике одговарало пристојним понашањем. Насупрот томе, у БиХ имате Милорада Додика који води, на моменте и скандалозну политику увреда и уцјена, и политичких противника и грађана, закључује Кузмановић.

БН ТВ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

РЕ

03.02.2021 22:06

Даће бурле ускоро од задужени кредита РС, веће плате и веће пензије, и борцима већи борачки додатак од 10 марака по мјесецу, само да не буде протеста у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.02.2021 08:02

Нема протеста.Навикли смо ми да будемо робови.

Name

Предо

03.02.2021 23:03

како год окренес Срби су најебали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АМА ДАЈТЕ

04.02.2021 06:18

СРБИ ДА ПРОТЕСТВУЈУ. ХА,ХА,ХА. ПА НИСМО МИ ФРАНЦУЗИ ИЛ ИСЛАНДЈАНИ. ДА ПРОТЕСТУЈЕМО И МЈЕЊАМО ВЛАДЕ И МИНИСТРЕ. АМА КАКВИ. НАШ НАРОД ВОЛИ ДА ГА НЕКО Г.... , А НАРОД ДА СТИСНЕ ЗУБЕ. А ЈЕСМО ФЕЛА. НЕМА ЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

04.02.2021 07:00

И шта је то урађено у ЦГ. Само је закон о вјероисповијести повучен, све остало је исто, сви су паре склонили и они ће се склонити. Сиротиња остаје још сиромашнија, ови из празне куће не могу ништа урадити и да хоће. Тако је и овде. Први је требао бити усвојен добар закон о поријеклу имовине а вјера је у нама Она неће нигде отићи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тртмрт

04.02.2021 09:11

Тако прицате барем 20 год. И никад правих протеста. Зато вас и газе у БХ Поз из ЕУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гацко

04.02.2021 11:55

Овог Кузмановица је милина слусати.

ОДГОВОРИТЕ