Коме су плаћани телефонски рачуни из билећке касе?!

У мандату бившег начелника Билеће Миљана Алексића, из општинског буџета плаћана су 24 телефонска рачуна, од чега њих осам мимо правилника сазнаје „Директ“. За кориснике ових телефонских рачуна, те за одборника СНСД-а Мирослава Суџума, општинским новцем купљено је 27 мобилних телефона који су грађане коштали 15.204 марке.

Република Српска 03.02.2021 | 14:44
Коме су плаћани телефонски рачуни из билећке касе?!

Како „Директ“ сазнаје, мимо правилника о коришћењу службених телефона у административној служби општине, дакле, противзаконито, новац за телефонске рачуне узимали су одборник СНСД-а Љубо Вуковић, стручна савјетница начелника Миљана Алексића и Нада Чукнић, противзаконито именовани менаџер општине Михајло Вујовић.

Те шефица Одсјека за стамбено-комуналне послове Душанка Носовић, шефица Одсјека за буџет и финансије и самостална стручна сарадница за ниже буџетске кориснике Новка Цуца и службеница у Одјељењу за просторно уређење и стамбено-комуналне послове Александра Шекарић. 

Осим њима, телефон је плаћан и шефици Одсјека за управно-правне послове и самосталној стручној сарадници за израду рјешења из области радних односа Соњи Роган те старјешини Ватрогасне јединице Радомиру Радмиловићу у току пожарне сезоне, по потреби.

Љубо Вуковић, који је до краја 2016. године обављао функцију предсједника билећке Скупштине, недавно је питање новинара о томе да ли му је општина плаћала телефонске рачуне назвао срамним. 

Затим је покушао да обмане јавност изјавом да је телефон користио у износу од 60 марака мјесечно, током претходних 15 година, а своју телефонску комуникацију у служби општине назвао је „врућом линијом“.

 Како наш портал сазнаје, Вуковић је користио телефон у износу од 100 марака мјесечно, а занимљиво је да му је то одобрено у септембру 2017. године, скоро годину дана након што је престао да обавља функцију предсједника СО Билећа. Као предсједник СО, Вуковић би имао право на кориштење службеног телефона, али као одборник не.

Нада Чукнић именована је за савјетницу начелника Алексића након што је, у априлу 2018. године, смијењена са мјеста директорице Центра за социјални рад. Њој је крајем августа исте године противзаконито одобрена потрошња телефона на рачун грађана у мјесечном износу од 60 марака. Исти износ могао је да троши и менаџер Михајло Вујовић, а одобрен му је у јуну 2019. године.

Душанки Носовић је у фебруару 2016. године одобрен износ од 40 марака мјесечно, као и старјешини ватрогасаца Радомиру Радмиловићу за кога је ова одлука донијета у априлу 2015. године.

За Соњу Роган, иначе сестричину Љуба Вуковића, противзаконита одлука о потрошњи телефона донијета је прво у јулу 2020, а затим почетком новембра исте године. Њој је било омогућено трошење телефона у износу од 20 марака мјесечно не рачунајући претплату.

Одлука о мјесечној потрошњи у износу од 40 марака, не рачунајући претплату, за Новку Цуцу и Александру Шекарић донијета је два пута и то у исти дан – крајем јула и крајем октобра 2020. године, нетом пред локалне изборе. Обје су истакнуте чланице локалног СНСД-а, а Шекарић је била и кандидат ове  странке на протеклим локалним изборима.

Чије телефоне су грађани плаћали према правилнику?

Одлука о одобрењу потрошње службених мобилних телефона, која је у складу са Правилинком о кориштењу службених телефона у административној служби општине, донијета је у фебруару 2013. године.

Према њој, начелник Миљан Алексић до краја мандата имао је право да на мјесечни износ телефонског рачуна од 200 марака из општинске касе, при чему је користио два броја телефона. Срђан Роган, који је од 2017. до 2020. године у два наврата био предсједник Скупштине, имао је право на потрошњу телефона од 100 марака мјесечно, док су замјеник начелника Милорад Радовић и потпредсједник СО Бранко Алексић имали су право на 80 марака.

Мјесечни износ од 60 марака на општински рачун имали су право да потроше секретарица Скупштине Драгица Бајат, начелница Одјељења за општу управу Слађана Јањић, начелник Одјељења за финансије Дражен Бабић, начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Раде Козјак, начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове Раденко Попара и шеф Одсјека за инспекцијске послове Срђан Кундачина.

Милорад Војновић, који је запослен у Комуналној полицији, имао је право на 40 марака телефона мјесечно, као и шефица Одсјека за цивилну заштиту и заштиту од пожара Радомирка Малешевић, затим шеф Одсјека за урбанизам Саво Бјелица те возачи Мирослав Самарџић, Миодраг Уљаревић и Здравко Дамјанац.

И телефони из општинске касе

Из општинске касе расипало се и на мобилне телефоне. Џепове грађана најмање је штедио Срђан Кундачина који је купио чак три телефона вриједна 1.082, 750 и 482 марке. Дражен Бабић био је нешто скромнији, па је узео два телефона, од 778 и 830 марака. И Срђан Роган је узео два – од 232 КМ и 408 КМ.

Миљан Алексић узео је телефон од 1.782 марке, а његов замјеник Милорад Радовић телефон од 920 марака.

Александра Шекарић и Раденко Попара добили су телефоне вриједне по 880 марака, Новка Цуца од 834 КМ, а Драгица Бајат од 680 КМ.

Мобилни телефон, вриједан 630 марака, на рачун грађана добио је и одборник СНСД-а, бивши в.д. начелника Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Мирослав Суџум.

Остала имена и вриједност телефона које су добили погледајте у приложеној фотографији:

Вујовић: Тражићемо да врате телефоне и укинути ово право

Нови билећки начелник Веселин Вујовић за „Директ“ каже да претходно општинско руководство тврди да је одбијано од плате свима који су за телефон трошили више од износа који је био предвиђен одлукама, те да је Љубу Вуковићу износ за телефонски рачун одбијан од одборничког додатка.

Међутим, Вујовић истиче да још није успио да провјери тачност ових навода, јер су тек именовали нове начелнике одјељења.

Вујовић каже да ће обуставити кориштење службених мобилних телефона особама које на то немају право, те да ће захтјевати да општини буду враћени телефони који су купљени на њен рачун. Такође, билећки начелник каже да ће смањити куповину апарата и рачуна.

„Не требају нам толики телефони, оставићемо можда једну трећину, а потрошњу на телефонске рачуне смањићемо више него упола“, тврди Вујовић.

Колико је новца из општинског буџета потрошено на телефонске рачуне за сада је немогуће израчунати, јер је непознато ко је од наведених особа колико дуго (зло)употребљавао ово право и да ли је општина заиста плаћала само предвиђени или цијели износ рачуна.

(Директ)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Тројица Правих с Романије

03.02.2021 13:53

Паре прогутала Арија Земаљска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боба

03.02.2021 15:36

Како це они радити без телефона слузбеници остају без основног средства?

Name

Сека

04.02.2021 08:11

Како це особље пратити фејзбук инстаграм, ? морају опалити и који селфи на радном мјесту ,?да се упореди ко има висе пратилаца на друственим мрезама?

Name

Билећа

03.02.2021 14:04

ДИВЉИ ЗАПАД И ОБРАЧУН КОД ОК КОРАЛА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мара

03.02.2021 16:20

Оставите сиротињи телефоне

Name

Опстина

03.02.2021 17:02

Радим у опстини било би хумано да сакупимо новац за насе колеге да отплате мобилне телефоне

Name

Пеко

03.02.2021 14:20

То весо само овако настави све да врате до последње марке ,узимали су немилице и без савјести,фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОЖЕ МОЈ

03.02.2021 16:30

Ма требали су и дјеци купити те скупе телефоне,да им дјеца не носају телефоне од 800 км

Name

МИЛОШ

03.02.2021 14:47

Ово је још једна потврда да новца може бити и за пензионере и за борце, вртиће, здравствени систем.... Само треба лопове отјерати од касе. И црвене и плаве и жуте, без обзира на боју, лопов је лопов.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕСНА КОЖА

03.02.2021 14:48

КАДА БИ СВИ УЗЕЛИ ОНО ШТО ИМ ПРИПАДА, ЗА БАГРУ НЕ БИ ОСТАЛО НИШТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оља

03.02.2021 15:12

Који лопови?Има ли та багра савјести?

ОДГОВОРИТЕ
Name

И сад?

03.02.2021 15:18

Људи гледају и цитају и не тразе одговорност.Овде се 10 људи бори за сав народ.Срамота

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

03.02.2021 15:19

Проклетницима су баснословне плате мало па им требају повластице, аута, возачи, пут и телефон + дрва, зимница, накнаде за одвојен живот, кафа, алкохол и ручкови за Џ. Нигдје нема већих нерадника и већих примања него код наших политичара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

03.02.2021 15:22

Ста вам је људи опстински кадар је оптерецен ,вруца линија се мора одрзавати, па није ни цудо сто долази до цркавања телефонских апарата

ОДГОВОРИТЕ
Name

Воxпопули

03.02.2021 15:53

Народе за следеће изборе не дајте глас без 100 км.Видите како је њима фино када дођу до фотеља.Мало је 50 км.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требињаац

03.02.2021 16:27

ЉУБО ВУКОВИЦ ТОЦИ ГОРИВО У ЛИЦНО АУТОО ТРОСКУ ОПСТИНЕ П.О. КАФАНАМА ПОДПИСУЈЕ РАЦУНЕ Н.А. РАЦУН ОПСТИНЕ..О ТРОСКУ ХЕТА ВОДИ ПРИЈАТЕЉИЦУ ИЗ ФОРМЕ ЗГОДНУ ПЛАВУСУ --Н.А. ЗЛАТБОР.Новцаник свој не потезе.ДА је н.а. Дивљем западу И да потезе пистољ као новцаник---ДАВНО БИ погинуо??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марас

03.02.2021 17:17

Како це сада разговарати и радити кад им укинете телефоне.ПРАВДА ЗА СВЕ ОНЕ КОЈИМА ЈЕ ТЕЛЕФОН ОДУЗЕТ ХАХАХАХАХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

греендестинy

03.02.2021 17:38

Видите ли народе које су то психопате? Гледају те у очи и лажу а хладни као шприцер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бели

03.02.2021 17:44

Назалост какав народ таква власт па ми их бирамо и аминујемо па кад у друству неко казе како краду ови ти одма казу па и ти би . Код нас је то прецутно одобрено и аминовано а нисмо ни свјесни да су то паре крваво зарадјене и да припадају свима подједнако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

03.02.2021 18:17

Овоме господину Саву који је узео телефон од 96 КМ оставите и плаћајте му телефон док сте год начелник општине. Његово поштење је не мјерљиво. Саво је поштено размишљао.

ОДГОВОРИТЕ