Магла смањује видљивост на већини путева у БиХ

На већини путева у Републици Српској и Федерацији БиХ јурос је смањена видљивост због магле, а у вишим предјелима и преко планинских превоја због ниске температуре могућа је поледица.

Босна и Херцеговина 03.02.2021 | 07:43
Магла смањује видљивост на већини путева у БиХ

Из Ауто-мото савеза (АМС) Републике Српске наводе да су учестали ситнији одрони камења и земље на коловоз на свим дионицама у усјецима и поред камених косина и возачима савјетују да на свим путним правцима возе опрезно, те да на пут не крећу без зимске опреме, која је и законски обавезна.

На путевима на којима се изводе радови, привремена сигнализација регулише саобраћај и њено поштовање је обавезно.

Због бројних одрона и опасности од клизишта на магистралном путу Брод на Дрини – Гранични прелаз Хум/Шћепан Поље путничка возила саобраћају отежано, док теретна не могу проћи.

Због изградње кружне раскрснице на магистралном путу Клашнице – Лакташи у Лакташима, саобраћај се преусмјерава обилазним путевима у непосредној близини.

Због малог капацитета обилазнице кроз центар Лакташа, на снази је забрана теретног саобраћаја, осим за возила доставе и возила чије одредиште је прије зоне радова.

Сав теретни саобраћај се преусмјерава на ауто-пут, из правца Градишке на петљу Александровац, из правца Бањалуке возила се код Хотела “Ћубић” преусмјеравају на ауто-пут, из правца Прњавора на петљу Друговићи, а из правца Српца на петљу Лакташи.

Из АМС Републике Српске препоручују возачима који путују или треба да путују кроз Лакташе да користе ауто-пут “Девети јануар” и на тај начин смање саобраћај у центру ове општине који се отежано одвија због изградње кружног тока.

Због радова у тунелу Брчигово на дионици магистралног пута Саставци – Устипрача измијењен је режим у одвијању саобраћаја.

На релацији међуентитетска линија Хргови – Доњи Блажевац – Лончари – међуентитетска линија Лепница креће се превоз вангабаритног терета.

Возачима из АМС скрећу пажњу да возе опрезније и да поштују упутства овлаштених лица из пратње.

Забрањен је саобрћај за теретна возила укупне масе веће од 30 тона, на надвожњаку на дионици магистралног пута Клашнице два – Шарговац у мјесту Трн, ради несметаног одвијања саобраћаја и безбједности учесника у саобраћај.

На регионалном путу Површнице – Лопаре саобраћај теретних возила је преусмјерен на путни правац Лопаре – Прибој – Бањ Брдо.

Саобраћај је обустављен на регионалном путу Мраковица – Подградци – Градишка.

На дијелу регионалног пута Угљевик – Главичице у рејону Старог Угљевика због активирања клизишта, саобраћај се одвија отежено, једном траком, а свим учесницима у саобраћају препоручује се да користе алтернативне правце.

У току је изградња мале хидроелектране, због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја на дионици магистралног пута Котор Варош – Ободник.

У току су радови на санацији клизишта на регионалном путу Котор Варош – Кнежево, у мјесту Живинице, радним данима од седам до 17.00 часова долази до повремене обуставе саобраћаја у трајању максимално пет минута.

На регионалном путу Укрина – Клупе, у мјесту Шњеготина у току су радови на реконструкцији пута и другог моста, због чега се саобраћај на мјесту извођења радова одвија наизмјенично, једном саобраћајном траком.

Због клизишта једном траком, наизмјеничним пропуштањем возила саобраћај се одвија на регионалном путу Укрина – Горња Вијака.

На локалном путу Горња и Доња Пискавица, у мјесту Стрике, саобраћај се због клизишта одвија једном траком наизмјенично.

Због клизишта, на локалном путу Сводна – Брезици, на подручју општине Нови Град саобраћај се одвија једном траком.

На подручју ФБиХ видљивост је због магле смањена на путевима Сарајево – Зеница – Добој, Добој – Тузла и Коњиц – Јабланица – Прозор.

На подручју ФБиХ саобраћај је због радова обустављен у тунелу Јасен на путу Прозор – Јабланица.

Путничка и мања теретна возила саобраћају обилазницом око тунела, док се теретна возила тежа од 7,5 тона, са изузетком аутобуса, усмјеравају на алтернативне правце Мостар – Широки Бријег – Посушје – Томиславград – Купрес – Бугојно и Мостар – Сарајево – Бусовача – Нови Травник – Бугојно.

Успорено због радова саобраћа се и на путним правцима Ступари – Живинице – Бановићи, Дрвар – Босанско Грахово, Блажуј – Кисељак и Шуица – Томиславград.

На граничним прелазима задржавања нису дужа од 30 минута.

На граничном прелазу Метаљка, на путу Чајниче – Пљевља, могућ је прелазак границе у времену од седам до 19.00 часова.

Отворени сви гранични прелази за погранични саобраћај између Хрватске и БиХ.

БиХ отворила је границе према Хрватској, Србији и Црној Гори, а одлука се односи само на грађане те три државе.

Улазак у БиХ за стране држављане омогућен је уз негативан ПЦР тест на вирус корона који не смије бити старији од 48 часова.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар