Ништа од укидања мјера за музику, сачекајте прољеће

Представници Удружења естрадних извођача „Музичка сцена“ из Бањалуке упутили су молбу предсједнику Владе, Републичком штабу за ванредне ситуације, Министарству културе и градоначелнику Бањалуке да се укине забрана музике уживо угоститељским објектима. Међутим, одговорено им је да се то неће десити и да сачекају прољеће.

Република Српска 02.02.2021 | 17:17
Ништа од укидања мјера за музику, сачекајте прољеће

Бањалучки музичари одлучили су да дигну свој глас. Кажу да ни након више од три мјесеца, колико је забрана рада на снази, није постигнут циљ због којег је уведена и који би оправдао њено даље продужавања.

Из Удружења „Музичка сцена“ поручују да је једини стварни резултат забране њиховог рада то што им је нанесен немјерљив и ненадокнадив финансијски губитак због којег су они и њихове породице доведени на руб егзистенције.

"Ми реално не радимо како треба од марта откад су поједине забране ступиле на снагу, тешко је, већина нас има породице и већина нас породице прехрањује овим послом. Потпуно нам је забрањен рад неоправдано неосновано, немамо одговор зашто је то тако, и тражимо одговоре, и да нам се дозволи рад и могућност за зараду“, каже Јелена Перковић из  Удружења естрадних умјетника „Музичка сцена“ Бањалука.

"Забраном смо дискриминисани и етикетирани у друштву као неко ко доприноси ширењу заразе мада се то никаквом научном студијом ни потврдило ни доказало. С друге стране видимо и даље, грађани су присутни у угоститељским објектима, посјећују их, музика се пушта и ништа не утиче на то“, наводи Александар Кукић из истог удружења.

Међутим, са овим се не слажу надлежни. Иако је ова тема разматрана на сједници Републичког штаба, поручено је да се мјере неће ублажавати и да ће музичари морати сачекати топлије вријеме да се баште угоститељских објеката отворе. 

 „Оно о чему смо разматрали је и то на који начин им можемо помоћи тим људима, ми смо гледали и кроз претходне активности и уредбе које су на снази у вези пореза и доприноса нажалост већина тих лица није пријављена за дјелатност коју обављају па нисмо у могућности да им помогнемо на том дијелу посла али тренутно и инстут цијени да није вријеме да се дозволимо обављање те врсте дјелатности  у овом тренутку“, каже министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић.

Због свега наведеног, уколико надлежни и даље наставе да се оглушују на њихове захтјеве, бањалучки музичари су спремни да своја права траже кроз мирне протесте. 

 „Трудићемо се да свим расположивим средствима дјелујемо да до тог не дође али закон прописује могућност организовања мирних протестних шетњи у знак исказивања незадовољства тако да је то једна од ствари које се требају узети у обзир“, истиче Кукић.

И из градског штаба раније је поручено да је епидемиолошка ситуација и даље неповољна и да ће из тог разлога,а на приједлог Републичког института за јавно здравство, сачекати са иницијативом да се музичарима омогући да обављају своје активности.

БН ТВ

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Није

02.02.2021 16:31

Није за поређење малобројни гости који сједе у локалима и одржавање концерата пред стотину и више људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

02.02.2021 16:55

Поштовани/а, гдје сте у тексту прочитали ријеч "концерт"?

Name

Малобројни?

02.02.2021 16:59

Малобројни гости који се броје (мјере) стотинама особа? Нешто је труло у држави Данској. Иницијатива се првенствено односила на људе који свој хљеб зарађују свирајући по локалима или организованим забавама. Али музичари су свјесни ситуације па и не траже организовање концерата, свадни или било чега другог. Траже само да могу прехранити породицу тако што ће за одређен новчани износ (углавном мали) бити у прилици да свирају бар у неким локалима.

Name

Маске

02.02.2021 16:41

Укинуте бесмислену одлуку о маскама на отвореном!! У кафане се може без маски, а на улицу не може???

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Маске

02.02.2021 17:06

Је ли те неко казнио због маске на улици? Мене није нико зауставио а камоли казнио.

Name

!

02.02.2021 20:22

Ма чуј то укините, као да се много људи придржава те мјере! Ево прошетати улицом БЛ и сасвим довољно видјети стање, мало ћете наћи људи који се придржавају те мјере нажалост!

Name

Станисављевиц

03.02.2021 08:58

Ја сам маске укинуо у марту 2020. Као и све мјере

Name

Није него

02.02.2021 16:42

Забрана нема никакве везе са епидемиолошким мјерама, јер те исте мјере доносе углавном политичари. Театар апсурда доживљава своју потпуност кроз чињеницу да је дозвољено да у угоститељском објекту музику пушта ДЈ, те се гости забављају пјевајући пуним плућима уз тактове са неког носача звука, али то није дозвољено једном или неколицини музичара. Поента је у том што музичари не плаћају никакав порез (углавном) и што је тај посао и даље у зони сивог пословања, па због тога државу не занимају проблеми тих људи. То што ће многи одселити или не дај боже, почети красти и варати људе да би преживјели и прехранили породицу... па није то брига политичаре. Важно је да су њихова дјеца сита и обезбијеђена, за вијеке вјекова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

02.02.2021 16:44

Нема музике,ал зато има поскупљења струје!!Тражили сте гледај те или боље речено ТРАЖИЛИ СТЕ ГЛАСАЈТЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

02.02.2021 19:14

Мора струја поскупити да надокнаде крађу коју раде у договору са директорима (медеxпром Шипово) ухваћен у крађи (пелетара) а онда плати Чавићу половним поршеом скупље за 30 000 км него је тражио на пику за кајена и продавао преко 2 г.! То је само 1 примјер а има их пуно па сад НАРОДУ ПОСКУПИ!

Name

ливе

02.02.2021 19:37

Ваљда си мислио ГЛАСАЛИ СТЕ, ГЛЕДАЈТЕ, а не тражили сте, гласајте...

Name

Скептик

02.02.2021 17:59

Шеранићу, срам те било! Како то да су у Федерацији БиХ дозвољене свирке а у Републици Српској нису??? Да ли постоје имакве студије које показују да жива свирка у Федерацији БиХ повећава заразу???? Глуп си и ограничен. Проћиће и ово а онда ћеш одговатати, не само за ово, већ за сва затварања од прошле године, уништавање економије и многе отказе и уништавање радника и њихових породица!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мерц

02.02.2021 18:08

Угоститељски објект су пуни до 22х....пуста се музика....незнам који би ризик био да је музика уживо нека људи некако преживе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станисављевиц

02.02.2021 19:50

Наравно да треба људи да свирају,пјевају,раде,зиве,хране дјецу,плацају рацуне.....онај ко им то забрани треба да им даје новац за вријеме док не раде....или да пусте људе да обезбједе хљеб себи и својој дјеци...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђоле

03.02.2021 02:24

Драги естрадни умјетници имате лопату,мјешалицу,будак,крамп итд.А ви женске даме мотику,шерпу,кутлачу итд.Имате и других послова,импровизујте мало

ОДГОВОРИТЕ