Лажне дипломе из Бањалуке ушле у Хрватску?!

У посљедњих 15 година у Хрватској је признато 24 хиљаде 727 иностраних диплома, од чега чак 62 посто чине дипломе из БиХ. Из Републике Српске признато је 837 диплома, што чини 3,38 посто од укупног броја, објавила је данас Н1 Телевизија.

Република Српска 02.02.2021 | 08:13
Лажне дипломе из Бањалуке ушле у Хрватску?!

Готово пола признатих диплома из Републике Српске долази с подручја економије и права. Агенција за високо образовање рекла је за Н1 како су чак 323 дипломе из подручја економских наука те још 81 диплома из подручја права.

Факултети из Републике Српске с којих најчешће у Хрватску долазе дипломе су приватни факултети у Бањалуци с Универзитета за пословне студије признате су 272 дипломе, а с Паневропског универзитета Апеирон 141 диплома. Управо дипломе с та два факултета сумњиве су чак и надлежнима у Републици Српској.

"Ми имамо овдје неке универзитете, факултете којима су дани цертификати раније, који су филовали лажне дипломе. Напримјер, Универзитет за пословне студије, па и Апеирон? Да, они морају да сносе одговорност и ја сам за то да се они одмах затворе и сви они који су учествовали у томе да буду подложни казненом гоњењу", казао је Милорад Додик, српски члан предсједништва БиХ.

На прозваним факултетима тврде да све раде по прописима

"На отварању факултета је био Милорад Додик, факултета за новинарство и комуникологију у оној другој згради. Предсједник Милорад Додик зна о овоме Универзитету сигурно све, зна и о Радовану Клинцову. Он сигурно то зна, па људи моји, није град Бања Лука велеград, Москва, све је то ту, и све је транспарентно", говори Радован Клинцов, ректор и власник УПС-а.

"Господин Клинцов је човјек који је прекршио Закон и зато ће морати одговарати", рекао је Додик.

Јер је управо на овом Универзитету крајем прошле године поништена диплома шефу безбједносно-обавјештајне агенције БиХ. Упркос  поништеној дипломи, на функцији је остао.

"Ја се извињавам хрватској држави што су, ето, искориштене могућности неких њихових држављана да на такав начин прибављају дипломе и ми ћемо ући у процес и све ћемо то поништити", поручио је Додик.

Од тамо је и диплома шефа ХГК-а

Један од високопозиционираних хрватских политичара и једно од водећих имена хрватске привреде, како га титулирају на Н1 Телевизији, своју је диплому стекао управо на Универзитету за пословне студије.

И то за само једну годину.

"Ви морате знати да сам ја све вријеме радио, у међувремену сам био и помоћник министра, радио у великим фирмама и приватно, све сам радио уз рад, али није било могућности уписати трећу годину, наставити студиј, што је било прије тога случај, док се није указала могућност да се негдје у иностранству може уписати разлика.

Уписао сам ту разлику година, завршио све чисто, можете провјерити", говори Буриловић за Н1 чија је новинарка тражила посебну истрагу институција Републике Српске баш за његову диплому.

Просвјетна инспекција Републике Српске је након провјере утврдила да је Буриловић положио укупно 11 испита. Полагати их је могао кад год је хтио. До његовог дипломског рада није се могло доћи.

"Што се тиче дипломских радова, они се чувају одређено вријеме, постоји законска процедура, а након тога се и уништавају", казао им је ректор УПС-а.

Све по прописима, али...

Дакле, Лука Буриловић је био помоћник министра па и предсједник Управе Сладоране, али и члан Надзорног одбора Вупика, па и предсједник Надзорног одбора Велетржнице Опузен, прво са само двије године високе школе, а потом с додатном годином на бањалучком универзитету. Накнадно је уписао и Високу пословну школу Вишњан гдје је стекао звање специјалиста менаџмента у туризму.

На дипломама бањалучког Универзитета и вишњанске школе предсједник ХГК-а темељио је послиједипломски студиј на Економском факултету у Осијеку па је прошле године тамо постао и доктор наука.

Професор Ведран Ђулабић с Правног факултета у Загребу каже како је пракса попут образовног пута Луке Буриловића - двојбена. Највише зато што дио свеучилишта не дозвољава постдипломски студиј без завршеног свеучилишног студија, док дио - попут осјечког - особама без универзитетског студија то дозвољава.

Буриловићу је на осјечком Економском факултету то омогућено иако има специјалистички студиј, а не и универзитетски.

На свом путу до докторске титуле - Буриловић се, закључује Н1, користио пречицама, али је све радио по Закону па нити за РХ нити за Републику Српску његов образовни пут није споран. Поставља се, међутим, питање требају ли се олако признавати квалификације с факултета из РС које су под знаком упитника и тамошњих власти?

"Мени је жао да се управо велики број људи стигматизује што су своје образовање завршили у неким другим земљама, поготово у БиХ или Србији због, ево, неких изолованих, појединачних случајева који су очито до својих диплома дошли на неки незаконит начин, ја то свакако осуђујем", коментарисао је Буриловић.

(Агенције)

Коментари / 38

Оставите коментар
Name

Зизи

02.02.2021 07:47

Какве дипломе такви и струцњаци, а мозе се закљуцити о самом напретку дрзаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаја

02.02.2021 09:14

У Лакташима на листи за локалне изборе био Далибор Радетић Чупс из Петошеваца крај Лакташа који није завршио нити средњу школу, а сад одједном освануо у петој деценији живота као економиста. Приватне факултете позатврат јер тако сви могући пропалитети који не знају ста је положит прави испит гурају нос гдје им није мјесто.

Name

ре

02.02.2021 11:19

Зашто влада не затвори све приватне универзитете у Бања Луци који продају дипломе?

Name

Исто

02.02.2021 12:07

Државни факултети пуни углављених маминих и татиних синова доктора наука. Предавачи. Професори. Често су једва и средњу школу завршавали. Хајмо и државне дипломе да истражујемо. Немају ни оне велику тежину. Немојмо се заваравати.

Name

јовица

02.02.2021 12:20

Брига нас за Хрватску ,проблем је улазак приватне дипломе у све институције ове РС,држава која не цијени знање и школу је осуђена на пропаст.Борба против приватног школства је дуга и спора,чак ни у странци на било којем састанку не смијете критиковати приватне факултете кад покрај вас сједе такви.

Name

Џон

02.02.2021 15:38

Кад порасту,својој дјеци цу купити дипломе као и други! Нецу да се муче и џабе уче као ја . То вријеме и те године нека проведу радеци несто корисније.

Name

Брука

02.02.2021 07:50

Код нас све може када Перо Дјокић мозе да буде министар са дипломом стеченом у Лондону на неком правном субјекту који није високошколска установа. Јадно и жалосно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нсј

02.02.2021 13:21

Да да и државни факултети су веома упитни , поготово наставни кадар.

Name

Бобо

02.02.2021 07:54

Факултети на којима нико никад није обновио годину,,,паметном доста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Печурка

02.02.2021 08:04

Ово нигде нема да можеш бити мастер, магистар, доктор, а да ниси завршио факултет!!! ???????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.02.2021 10:18

Цорицева да се провјери!!!!

Name

Дара

02.02.2021 11:09

Има јос таквих у Лактасима. Живко Милуновиц из Снсд исто као неки студент лијевог неког Прометеја код Пољопривредне школе, а средњу школу понављао и падао са по ко зна колико јединица.

Name

Саса.бл

02.02.2021 08:15

Осмицину диплому Суд прогласио важећом, поништена одлука инспекције. Диплома овог Хрвата исто валидна, добио на Суду. И ко је овде луд ??? Миле мазе оци људима, измишља афере да скрене тему са пораза у Бања Луци и афере 'Икона' . Цим Драско крене у акцију, снсд ботови измисле неку аферу. На крају, ако вец постоје лажне дипломе, нека то Суд доказе и пресуди. Паметном доста

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕНАГЕР

02.02.2021 08:19

Засто прогањати неки факултет због нацина његовог рада Ако је Хрватска признала диплому са наведеног факултета то је до њих Ако су у насим институцијама запослени људи са заврсеним овим факултетима то је до институција а не до факултета с обзиром да то траје и о томе се прица вец дузи низ година а не двије три године Оцигледно да им је неко допустио да то раде Сада да се народу замазу оци врси се удар и окривљују се исти Сносе и универзитети дио кривице али пуно мањи од оних који су то допустили А то су власт политицари и МИ НАРОД

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

02.02.2021 08:19

Оправдано економија и право код нас је постало невазно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

02.02.2021 08:36

Зна су ста су факултети: Економски, Правни, ПМФ, Машинство, Електро, Медицина, Технолошки... какви сад пви факултети локалних кабадахија УПС упаде диплома у џеп гдје се на ходнику завршавају испити, Прометеји, Нубл, Инжињеринзи. Срамота

Name

ре

02.02.2021 09:16

Интересантно је како појединци еволуирају. Буду лоши студенти, не могу да одмакну од прве или друге године редовног студија. Онда добију посао, ожене се или удају, имају дјецу, баве се политиком и гле чуда, одједном заврше факултет који нису могли за вријеме када нису имали никакве друге обавезе осим учења. Чудо је то како "сазрију" преко ноћи и остваре активности за које би оним што су редовно завршили факултете дан требао трајати бар 50 часова.

Name

Дејо

02.02.2021 08:44

Код нас је све лажно. Лажна држава, лажне нације, лажне патриоте, лажни верници, лажни моралисти, лажни министри, лажне дипломе министара. Све је лаж, само пуста лаж.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Дејо

02.02.2021 09:59

и Градоначелник

Name

ре Дејо

02.02.2021 11:05

Тацно тако,браво за коментар!

Name

БАЊАЛУЧАНИН.. ЦЗ..

02.02.2021 14:11

РЕ.. ДЕЈО.. СВАКА ТИ ЧÁСТ.. 100%100 СИ У ПРÁВУ.. СЛАЖЕМ СЕ СА ТОБОМ... А КАКО ИНЕБИ КАДА ЈЕ ТО ИСТИНА, ДРЖАВА ГДЕ ВЛÁĎА БЕЗЗАКОЊЕ.. НАЖАЛОСТ..

Name

израелац

02.02.2021 08:52

Што би се уништавали Фишломски радови кад њих милион може стати на један УСБ стик од 15 гигабајта? Баш се види да је криминал у питању чим се дипломски радови уништавају а 90% тих радова су плагијати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.02.2021 15:04

У праву сте, на регуларним факултетима радови морају да се цувају. Сама идеја да дипломски рад има рок трајања показује да несто озбиљно није у реду са овим факултетима.

Name

БОБА

02.02.2021 09:07

СУНОВРАТ ТРАЈЕ ОД РАТА ПА НА ОВАМО БАС ЗБОГ ОВАКВИХ ДЕСАВАЊА.ПРЕВИСЕ ЈЕ БИЛО РАСКОСИ ОД ВИЛА СТАНОВА ЗГРАДА ДЕСТИНАЦИЈА СВАДБИ РОДЈЕНДАНА ТО СУ МОГЛИ САМО ОВАКВИ КОЈИ СУ СТИЦАЛИ ДИПЛОМЕ У КРАТКОМ ВРЕМЕНУ.УЦИЛИ СУ СТУДЕНТЕ НА ПОГРЕСН НАЦИН.УЛАЗИЛИ У ПОЛИТИКУ И ДОБРО ПОЗИЦИЈОНИРАНА МЈЕСТА. СВИ СВЕ ЗНАЈУ НИСТА НЕ ЗНАЈУ.ГИМНАЗИЈОМ И ЕКОНОМСКОМ РИЈЕТКО КО РАДИ ТУ СУ РАЗНЕ ПРЕКВАЛИФИКАЦИЈЕ ЗА НОВАЦ СВЕ САМИ МАГИСТРИ И ПРАВНИЦИ.ОВО ЈЕ ЛУДИЛО МОЗГА.НАЦИЈА НАМ ЈЕ БОЛЕСНА БАС ЗБОГ СВЕГА ОВОГА А НЕ ОД КОРОНЕ.УВИЈЕК СЕ УМИРАЛО ОД ТЕСКИХ БОЛЕСТИ АЛИ НИКАДА ОД ЛАЗНИХ ДЕСАВАЊА КОЈА СУ ЗАХВАТИЛА СВЕ ПОРЕ ДРУСТВА.ОВО ЈЕ ГАДЉИВО ДО ТЕ МЈЕРЕ ДА НЕМА ДАЉЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пропасце

02.02.2021 09:55

И Хрватска као и ми....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ово је планска пропаст

02.02.2021 09:57

Друства, није висе само образовања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нови Сад

02.02.2021 10:00

Зока Спасојевиц купио у Новом Саду диплому факултета а трогодисњу средњу у Целинцу једва заврсио. Дарко Павловиц купио диплому физицког васпитања а Зока док су били странацке колегуе поклонио му гратис дипломираног економисте из Новог Сада. И сад Дарко Павловиц савјетник у Републицком секретаријату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драшко

02.02.2021 10:07

За неупућене: Додик прозива неке од приватних факултета, који нису дали рекет. Отели се контроли. Чим плате рекет као и сви други приватни факултети све ће бити ОК. У свим министарствима су људи са дипломама са тих и сличних факултета. Додику не сметају просвјетни радници који су у Брчком на два универзитета стекли нелиценциране и непризнате диопломе на нивоу БиХ. Ти људи раде и уче нашу дјецу. Хајде да споменем и државне факултете: немају зграду, опрему за рад, користе туђе просторије, имају само једног др наука а све остало асистенти и имају нелегалне професоре из Србије, који су незаконито запослени у Србији и у БиХ. Ко ће то испитати и како људи могу бити у дуплом радном односу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тацно

02.02.2021 10:43

Ово је 100 посто тачно.

Name

Стари вук

02.02.2021 10:13

У Градисци СНСД:ов цлан главног одбора Звијездан Паниц из Горњих Подградаца није заврсио ни за конобара а данас има диплому са економског факултета наравно купљену. Све одузети и на суд!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

02.02.2021 12:25

Није једини,има и предсједник ПДП-а.

Name

Нико и неко

02.02.2021 11:11

Исао сам у приватну сколу, уцио се, муцио, трудио, редовно похадјао наставу, све полозио јер сам показао знање и провео многе непроспаване ноци уз кафу и књигу... Да би ме цак и професори похвалили! Јест било скупо, али исплатило се... Радим у Њемацкој и -цитајуци све ово -размисљам: "Јесам ли ја 'купио' диплому?"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.02.2021 20:56

Оно сто ме цуди је да си улозио труд у своје сколовање (колико год мало или много труда), а ипак покусавас да одбранис неодбрањиво. Ако не знас да је 95% дипломаца са приватних факултета заиста купило диплому, могу само да се сазалим на твоју наивност. А да будем потпуно искрен, цак и за вас ендемске студенте који су заиста уцили на приватним факуктетима, мислим да сте тамо студирали јер нисте могли уписати дезавни факултет. Ко би нормалан плацао сколовање тако скупо, када мозе да студира на дрзавном факсу...

Name

Ре

02.02.2021 11:35

На факултету раде људи са лажним, купљеним, инстант дипломама, у сколама , здравству, банкама, у електричном, шумама српске, у Народној скупштини сједе људи са лажним дипломама, у странкама, Пореској, Влади?! Школован цути, не смије да зуцне јер цува посао и зиву главу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Буки

02.02.2021 11:53

Питају страначког ухљеба јели било тешко на факултету... Ма какви да сам знао да је овако лагано завршијо би одмах у пакету и средњу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

02.02.2021 13:19

Клинцов је имао Додиков благослов да ради док није дао диплому Осмици и ту је направио грешку у корацима.А иначе да није тога још би га вођа штитио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја сам опет

02.02.2021 22:48

Колико пута поновити треба ста се крије добро код оних који похадјају економски или правни факултет у РС нити су видјели економију ни осјетили право!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чуј

03.02.2021 15:59

Опааа ма није могуће и токио!?

ОДГОВОРИТЕ