У Немачкој со за путеве замењују водом из киселих краставаца!

Сок од киселих краставаца однсоно сок који се користи за кисељење поврћа у индустријској производњи, показала се одличном за спречавање стварање леда, а еколошки је прихватљивије и штеди новац.

Занимљивости 01.02.2021 | 15:31
У Немачкој со за путеве замењују водом из киселих краставаца!

Све је почело као баварски експеримент, а ускоро би се могло проширити као пракса широм државе.

Пилот програм изливања сока од киселих краставаца могао би у потпуности да замени традиционално посипање соли, које иако спречава стварање леда, дугорочно штети околини и скупа је пракса, пише "РТЛ тодаy".

Прошле сезоне 326.000 тона соли за путеве утрошено је за чишћење велике путне мреже Баварске, што је скуп подухват с негативним утицајем на околину. Како су зимски временски услови постајали све екстремнији, баварски функционери су тражили јефтинију и еколошкију алтернативу путној соли. Пронашли су ненаданог партнера: локалног произвођача киселих краставаца.

"Девелеy Сенф & Феинкост" сваке године претвори 17.000 тона краставаца у укисељене. Слана и кисела вода од краставаца произведена у овом процесу у користи се већ годину дана за зимско одржавање путева Баварске.

Рециклажом и незнатном модификацијом саламуре смањује се укупна количина соли која се испушта у околину, заједно с негативним утицајем на околину.

Иако се вода од краставаца која садржи со до сада збрињавала преко канализацијског система, она се сада излива на путеве. У посебном погону вода се третира, чисти и доставља путарима као саламура.

Према баварском Министарству становања, градње и саобраћаја очекује да ће регионално припремљена саламура уштедети 700 тона соли и 4,9 милиона литара воде по зимској сезони.

Извор: Занимљивостидана.цом

Коментари / 0

Оставите коментар