Мађарски медији: Србија је лидер у Европи

Мађарски медији протеклих дана хвале Србију због организованости у заштити од вируса и масовног вакцинисања становништва.

Свијет 30.01.2021 | 13:36
Мађарски медији: Србија је лидер у Европи

Дневни "Мађар немзет" под насловом "Србија је постала лидер Европе", преноси да се Мађари у Србији вакцинишу кинеским вакцинама.

Такође медији преносе изјаву премијера Мађарске Виктора Орбана да га "Србија инспирише и да служи као пример Мађарској, јер је озбиљна земља која је умела да организује своје снабдевање вакцинама“.

"Мађар немзет“ је навео да је и председник Скупштине Војводине Иштван Пастро вакцинисан кинеском вакцином.

"Док домаћа левичарско-либерална опозиција, такмичећи се међусобно, хушка против вакцина са Истока, део Мађара ван матице већ масовно тражи ове вакцине“, преноси се изјава државног секретара у Министарству спољних послова Тамаша Менцера након разговора с Пастором пошто је примио вакцину.

Такође се преноси изјава Пастора да Мађари у Војводини масовно траже кинеску вакцину и да је и он лично изабрао ту вакцину јер верује у свеобухватан поглед доносиоца одлука о одобрењу коришћења ове вакцине.

"Мађар немзет“ указује Србији са седам милиона становника, већ вакцинисано преко 375.000 становника, што одговара нивоу од 5 одсто, док је европски просек 2,5 процената.

Лист указује И да је Београд поручио два милиона доза руских вакцина "Спутњик В“, а од кинеског "Синофарма“ више од милион.

Понавља се и изјава председника Србије Александра Вучића да преко "Ковакса“ Србија није добила ни једну вакцину и да је све што је на располагању, набављено путем билатералних преговора.

Подаци не лажу, додаје се у тексту и позивајући се на статистику „Оур Wорлд ин Дата”, наглаша да је Србија друга у Европи у покривености вакцинама и да је једино Велика Британија испред ње.

Телевизијски јавни сервис „М1“ је у више пута поновљеној репортажи из Србије пренео вест о предњачењу Србије у вакцинисању грађана, док електронски портали преносе и да је у Србију стигао нови контингент руских вакцина „Спутњик В“.

Такође, мађарски медији указују да ће руски експерти допутовати у Србију 11. фебруара када ће почети усаглашавање са српским колегама о почетку производње вакцине у Србији.

Поред тога, медији преносе и изјаву мађарског премијера, који је казао да је "Србија умела да организује своју снабдевеност".

Орбан је јуче објаснио да у Мађарској нема довољно вакцина, због тога што преко ЕУ не стижу испоруке, те зато сваки дан тражи посебан извештај о догађајима у Србији, посебно о томе колико је људи вакцинисано кинеском вакцином, како се ти људи осећају и посебно како се осећају Мађари у Србији.

"Бесмислена су предубеђења да је Запад добар, а Исток лош“, истакао је Орбан, додајући да свуда има добрих стручњака.

Према његовим најавама, почетком идуће недеље почиње нова фаза вакцинисања у Мађарској, давањем вакцина грађанима који су се регистровали.

Према процени Орбана, када се не би набављале вакцине из Русије и Кине, у Мађарској би до средине марта било довољних вакцина само за 880.000 људи.

(Тањуг)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

4008

30.01.2021 13:17

Данас Запад карактерише избледњела демократија, а Исток традивионална хуманост. Ситуација око вакцино ово у цјелости потврђује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аха

30.01.2021 13:47

Јесте јесте Орбан браткоооо!!!само закон за све једнак па по заслузи!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сањате

30.01.2021 17:21

Само се шпрдамо сами са собом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луцкy

31.01.2021 06:34

То важи за тебе.

Name

Вани

30.01.2021 22:22

Да ако би то била истина

ОДГОВОРИТЕ
Name

пускас

30.01.2021 23:09

Срби би волели да су то мадјари , први.Поциње стерилизација, за поцетак.Све су то исте вакцине, само глуматају , засто не казу састав вакцина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

31.01.2021 07:50

Не лупај глупости. Није ти вакцина кекс или сок па да се иоле обични грађанин разумије у састав. Ја је нећу примити, прво што БиХ ће их добити можда никад а друго, што сам преболовао корону средње лакши облик тако да сам миран пар мјесеци.