Не назире се почетак суђења због смрти Шабана Шаулића

Две године након смрти певача Шабана Шаулића на ауто-путу код Билефелда и даље се чека почетак суђења. Оно се одлаже због пандемије, иако је кривац признао убиство из нехата.

Свијет 30.01.2021 | 08:38
Не назире се почетак суђења због смрти Шабана Шаулића

Окружни суд у Гитерслоу је почетком 2020. отказао прво рочиште, због пандемије. Ни годину дана касније, према речима директора суда у Гитерслоу Аксела Мајера, нема датума за почетак суђења. Разлог за то су пооштрена правила за улазак у Немачку, због пандемије. „Оштећени који су се придружили као тужиоци тренутно не могу да дођу у Немачку“, казао је Мајер за новинску агенцију дпа.

Шаулић је на Балкану и међу својим сународницима у Немачкој имао много обожавалаца и био је велика звезда, пише лист Вестфален блат. „Пре трагичне несреће, 67-годишњи Шабан Шаулиц је у Билефелду одржао свој последњи концерт. Након концерта, током ноћи на путу ка аеродрому, заједно са клавијатуристом Мерсадом Керићем, задобио је смртоносне повреде у саобраћајној несрећи на ауто-путу А2, у близини Гитерслоа. Обојица су преминула у болници. Трећа особа која је била у аутомобилу је тешко повређена.“

За двоструко убиство из нехата, наношење телесне повреде из нехата, као и опасне радње у саобраћају те вожњу без возачке дозволе, оптужен је 36-годишњи Немац, турских корена, рођен у Гитерслоу. Према наводима Окружног суда, он је признао кривицу.

На српском стубу срама

ДW је прошлог фебруара такође пренео писање билефелдског листа Вестфален блат о томе да је човек који се сматра одговорним за удес морао да се склони од јавности, јер су српски медији објављивали његове фотографије с пуним именом.

У тексту насловљеном „На српском стубу срама“ између осталог је писало: „Када се у Немачкој неко окриви за кривично дело, за њега до пресуде у фер процесу важи претпоставка невиности. Овдашњи медији из разлога заштите личности углавном показују оптужене тако да не могу да се препознају, а презимена се – ако се уопште помињу – скраћују на иницијал или се потпуно мењају.“

„У Србији, бившој републици Југославије, теме зване права личности и претпоставка невиности међу тамошњим новинарима као да немају посебан значај: име је било познато одмах после удеса; једна фотографија оптуженог са Фејсбука брзо се појавила у српским медијима“, изјавио је тада за Вестфален блат тужилац Кристоф Макел.

„Српски медији су га јавно ставили на стуб срама на интернету и објављују његове фотографије с пуним именом“, писао је немачки лист.

Звучни украс наших лепих тренутака

„Шабан је обишао свет, од Аустралије до Скандинавије, а бизарни случај га је довео и на задње гостовање у Немачку, а потом и на немачки ауто-пут, где ће умрети“, писао је у фебруару 2019. новинар ДW Драгослав Дедовић у портрету Шабана Шаулића који је био један од најчитанијих текстова године:

„Пола века је Краљ са периком, па онда без ње, био незаобилазни звучни украс неких лепих тренутака у животима свакога од нас. Тешко је замислити свет наших људи, ма где да су, од Врања до Хелсинкија, од Бијељине до Бостона, без његовог бистрог гласа. Утеха је да yоутубе ништа не заборавља па ће дигитално конзервисан Шабанов глас у електронској вечности остати доступан свима.“

(ДW)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

А трпао велики

30.01.2021 10:27

...новац у јакну... Покој му или рахмет, али је похлепа била велика...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нормално:

30.01.2021 12:15

У Њемацкој. Онај убо Монику Селес и оно као прогласили га малоумним, ево сада око покојног Сабана - слицноИма ту јос неких слуцајева. Нисмо МИ ваљда јос увијек на њиховој "расној" висини.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Њемци

30.01.2021 15:34

...су поштени, како год. Моника је била свјетска звијезда, а Ром Шабан звијезда свога села, тј СФРЈ! КО ЈЕ ЊИМА он?

Name

РwЊемци

31.01.2021 06:45

Шабан је свјетска звијезда а не свог села. Трајао је деценијама а и трајаће још стотинама годинама а Моника је давно испричана прича. Уз то је она одавно Американка и нема везе са Србијом. Да ли је Шабан Ром то је сад питање,а и ако јесте то нема везе - и Роми су људи а ти си исзгледа шовиниста. Живио бесмртни Шабан и његове пјесме.