Србија успјешна у вакцинацији против короне

У Европи, послије Велике Британије, нико није вакцинисао толико као Србија - захваљујући помоћи Пекинга и Москве, пише "Франкфуртер алгемајне цајтунг". Додаје и да критичари оптужују Европску унију за неуспјех на Балкану.

Србија 30.01.2021 | 07:20
Србија успјешна у вакцинацији против короне

Франкфуртер алгемајне цајтунг (ФАЗ) подсјећа да је Европа била запрепашћена када је у марту прошле године предсједник Србије Александар Вучић пољубио кинеску заставу на београдском аеродрому након испоруке заштитних маски и друге робе која је у то вријеме била дефицитарна.

"Реакција је била слична и када су се убрзо након тога свуда у центру Београда појавили огромни плакати на којима се поред слогана 'Хвала, брате Си' видио портрет кинеског предсједника. Ових дана, међутим, могу се чути чак и многи тврдоглави противници српског предсједника да су се његови напори да успостави добре односе с Пекингом исплатили. Јер на европском континенту ниједна држава не вакцинише своје становништво брже од Србије", напомиње ФАЗ.

Србија је далеко испред Њемачке, Француске и свих осталих земаља ЕУ. Само је Велика Британија бржа, пише ФАЗ постављајући питање "како је то могуће?".

"Министар здравља Србије Златибор Лончар објашњава досадашњи успјех у интервјуу за ФАЗ. Између осталог и чињеницом да је његова земља, за разлику од западних, покушала да добије вакцине од свих добављача", наводи лист, додајући да су у Србији доступне вакцине "Фајзера", руског "Спутњика" и кинеског "Синофарма".

"За разлику од многих других земаља, грађани Србије могу да бирају коју вакцину желе. Чим је наш национални контролни орган одобрио вакцину као сигурну и ефикасну након тестирања, она ће бити доступна свима", цитирао је лист изјаву Лончара о политици набавке у Србији.

ФАЗ преноси и наводе Мирсада Ђерлека, државног секретара у Министарству здравља, да је руски "Спутњик" убједљиво најпопуларнији у Србији.

Према томе, наводе, 40 процената оних који су спремни да се вакцинишу одлучило се за "Спутњик", а 28 одсто за "Фајзер". Трећина је изјавила да немају преференције.

"Главни разлог за тренутну водећу позицију Србије у трци вакцинације је Кина, која је до сада испоручила милион доза 'Синофарма' - што је знатна количина за балканску земљу од седам милиона људи. Када је средином мјесеца стигао први контингент, Вучић и кинески амбасадор у Београду добили су испоруку на аеродрому. 'Поносни смо на наше добре односе с Кином', рекао је предсједник након церемоније", подсјећа Франкфуртер алгемајне цајтунг.

У међувремену, додаје, министар здравља јасно ставља до знања да Србија жели да одржи тренутну стопу вакцинације: "Наша стратегија је да до лета постигнемо колективни имунитет. Иако смо на добром путу, већ посебну пажњу посвећујемо јесени, јер ће тада бити потребно да се на одговарајући начин припремимо за нови циклус вакцинације против короне и за сезону грипа".

Такође наводе и да је Србија хтјела да помогне у региону уз подсјећање да је премијер Сјеверне Македоније Зоран Заев најавио да је тој земљи дозвољено да купи 8.000 доза "Фајзерове" вакцине од Србије.

Лист наводи и да су "таква питања под политичким набојем" указујући на то да је Београд послао мини-контингент од 55 доза вакцина на сјевер Косова, што је из Приштине протумачено као мијешање у косовске послове. На то је, подсјећа аутор, Вучић одговорио да нису послати артиљерија и тенкови, већ само вакцине и лијекови.

У међувремену, сусједне државе су напола завидне и напола сумњају у успјех Србије, пише ФАЗ.

"Нису само у Сјеверној Македонији изречене критике на рачун њихове владе, која се сувише поуздано ослањала на снабдијевање вакцинама путем међународне иницијативе Ковакс. Овај програм, који надгледа Свјетска здравствена организација и углавном се финансира средствима ЕУ, има за циљ да економски слабим земљама обезбиједи приступ вакцинама без обзира на њихова финансијска средства. На овај начин избјегава се 'вакцинални национализам' и надметања која подстичу цијене", наводи лист.

Али, умјесто да се ослањамо само на Ковакс, требало је да се одлучимо за билатералне преговоре попут Србије, кажу неки критичари у региону. У Сјеверној Македонији сада се надају да ће моћи да почну да вакцинишу негдје у фебруару. Много би се добило кад би се бар болничко особље могло вакцинисати, каже се. У Србији је почело прије мјесец дана, пише ФАЗ.

"Ово такође чини геостратешку компоненту најновијих дешавања јасном, уз мото: Кина као спаситељ, ЕУ као неуспјех у ванредним ситуацијама. Александар Вучић је недавно упоредио ситуацију на Балкану са сиромашнијим путницима на Титанику: Путници прве класе обезбиједили су мјесто у чамцима за спасавање, "и ми који нисмо богати, који смо мали, попут земаља западног Балкана, идемо под Титаник", подсјећа ФАЗ на изјаву предсједника Србије.

Ако би то постало регионални наратив кризе, лист наводи да би штета за ЕУ била велика.

"С обзиром на такве опасности, министри спољних послова 13 држава чланица издали су заједничко писмо почетком јануара у којем позивају људе да подијеле сопствене залихе са својим сусједима на Балкану. Јер ЕУ неће бити сигурна ако то нису ни државе у њеној непосредној близини. Поред сусједних земаља попут Бугарске, Хрватске, Мађарске и Румуније, међу потписницима су биле и Данска, Финска и Шведска. Њемачке није било", закључује Франкфуртер алгемајне цајтунг.

(ФАЗ) 

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Старина

30.01.2021 06:57

Шта чека влада РС Додо хода наслијепо тужи ЦИК због неправилности избора

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

30.01.2021 07:11

Старина@владарс немозе ниста набавити па ни вакцину ако неа сагласности из дрзавних институција.А србија има председника који је узео власт у своје руке сто није добро то је незакоње ради сто оци и како оце .Његова функција је за параде и слицно за изврсну и законадавну власт он неби смио да мисли о томе !

Name

Ал бас

30.01.2021 07:15

Хахахаха

Name

Емпирија корупција

30.01.2021 08:21

Њему ће Вучић има да пошаље. Барем се тако нада. А знаде ли Вучић колико је новца у РС-ој злоупотребама пандемија 'јавних' набавки присвојено и склоњено у бисаге и самаре Додикмилорада и онијех около њега..??

Name

Ре

30.01.2021 08:36

Цекају да вицо увезе и дупло прода.

Name

ре Дзоо

30.01.2021 10:15

Не лупетај, не треба никаква сагласност тзв. државних органа јер је здравство па самим тим и вакцинација у надлежности ентитета. Шта ћеш, тако је по Уставу државе у коју се заклињеш

Name

Неко

30.01.2021 07:00

Колико су ефикасне те вакцине?! Једино први круг од Пфисера се мозе несто конкретно реци, медјутим и њихове вакцине имају пропуста. Многи су дбили ЦОВИД и након вакцине!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Двојно дрзављанство

30.01.2021 08:57

Поуздано знам да је највеца потразња за руском,нестало али су добили. Моје комсије навели да је свеједно и добили су кинеску, немају никаквих проблема.

Name

Милан1

30.01.2021 07:01

Лично сам против вакцинације, али свако има право на избор. Браво за Србију на овоме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гордана

30.01.2021 07:55

Браво за Србију ..хвала Кини ...Европску солидарност смо искусили у прослом вијеку ...нек се подаве у зависти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вкцине

30.01.2021 07:58

Се шаљу да се само што прије уништи Српска нација јер видите да нас сав свијет мрзи зашто вам то није јасно, ето што нам шаљу тај отров и што је Србија на највишем рангу по вакцинацији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

30.01.2021 08:15

Нама у Републици Српској је потребнија вакцина против беснила, да пелцујемо Дудука и његове слијепе послушнике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

30.01.2021 08:19

Интрес је гадан, ко још кога воли , Кинеска роба код нас поскупљује, дати нешто а онда на поскупљењу ти узме дупло, зато нам је овако ,али ми можемо радити шта хоћемо ми славимо славу, постимо, а непитамо се што вјековима доживљавамо овакве ствари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српство

30.01.2021 09:28

Србуј макар сламу јео!!!

Name

Мики

30.01.2021 11:22

Има ли вакцине против СНСД клике, то је много погубније од короне.

ОДГОВОРИТЕ