Послодавци дугују милионе марака за осигурање радника

Дуговања послодаваца, махом из јавног сектора, према Фонду здравственог осигурања (ФЗО) Републике Српске на крају новембра 2020. године износила су 277 милиона КМ, док у истом периоду ФЗО послодавцима није исплатио 16,1 милион марака.

Република Српска 29.01.2021 | 18:34
Послодавци дугују милионе марака за осигурање радника

У ФЗО су за ЦАПИТАЛ рекли да су у првих 11 мјесеци прошле године смањили дуг према послодавцима за накнаду плате за вријеме боловања дужих од 30 дана за 64 одсто у односу на новембар 2019. године.

„Тако су у новембру 2019. године обавезе Фонда према послодавцима за боловања износила око 44,4 милиона КМ, а у новембру 2020. године 16,1 милион КМ“, казали су у ФЗО.

С друге стране, када су у питању дуговања послодаваца према Фонду, ту није било значајнијих промјена у односу на раније године.

На крају новембра 2020. године потраживања Фонда од послодаваца износила су око 277 милиона КМ, а највећи дио се односи на доприносе за здравствено осигурање.

„Са овим новцем Фонд би могао да финансира лијечење свих наших осигураника у свим болницама Српске годину дана. Ова потраживања представљају скоро 40 одсто укупних годишњих прихода Фонда“, навели су у ФЗО.

Иако истичу да су и поред тога успјели да знатно смање своје обавезе, у Фонду признају и да се годинама боре са недостајућим финансијским средствима који би дугорочно здравствени систем финансијски одржао. Подсјећају и на њихове иницијативе  за додатним извором финансирања од производа штетних по здравље, а које до сада нису прихваћене.

„Само по том основу здравствени систем би годишње могао да добије 200 милиона КМ. У 2021. години очекују нас додатни изазови, посебно у  смислу финансијске одрживости здравственог система и усклађивања свих потреба осигураника са финансијским могућностима.  Фонд и даље има само један извор прихода – доприноси који се, при томе, нередовно уплаћују“, додају у Фонду.

Највећи дужници јавни сектор

Директор Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Аћић каже за ЦАПИТАЛ да се највећи дио дуга дуга према ФЗО односи на јавни сектор, те да је приватни сектор најревноснији дио пореских обвезника.

„Јасно је да се тај дуг доминантно односи на јавни сектор, првенствено на здравствени сектор који већ дужи низ година не измирује своје обавезе на вријеме. Врло вјероватно се ту ради и о обавезама које нису наплативе“, истакао је Аћић.

С друге стране, истакао је да су послодавци задовољни исплатама Фонда и да ту нема значајнијих кашњења.

Најновији подаци Пореске управе РС показују да су здравствене установе у РС највећи дужници за порезе и доприносе, а предсједник Струковног синдиката доктора медицине РС Миодраг Фемић је за ЦАПИТАЛ рекао да је те дугове немогуће наплатити и да би држава требала размишљати о евентуалном отпису.

„То су милионске цифре и чисто сумњам да се то може надокнадити. Потребно је урадити потпуно нову стратегију комплетног здравственог система. Држава мора стати томе у крај, уколико буде имала могућности и воље да то уради. Тај дуг се мора отписати јер је у овом тренутку немогуће наћи толики новац да би се он измирио“, казао је Фемић.

Да је финансијска ситуација у Фонду изузетно тешка показује и податак да су скоро сваке године приморани да се задужују. Међутим, с обзиром на то да код банака не важе за поузданог клијента, за кредите им је обавезно потребна и гаранција Владе.

ЦАПИТАЛ је прошле седмице обајвио да је ФЗО расписао је тендер за кредит од 35 милиона КМ, а који му је неопходан да би могао да финансира законска права осигураника.

(Цапитал)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Цуј отписати дуг.

29.01.2021 18:22

Ево једноставно решење Уведите порески систем као у Холандији т. Ј. Можеш и да умрес али порески дуг се мора платити па таман и фамилија враћала. А онда још један једноставан закон а то је. Тебе и и све министре и директоре у здравству у затвор док се не уплати дуг, А ако и умрете у затвору онда нека плаћају најближи из породице, дјеца унуцад, итд. Па ћеш видети како се пуни каса и држава напредује. Тако се ријесава дуг миј синдикалац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободан

29.01.2021 19:07

Како ће толики медицински радници отићи некад у пензију кад им нитко већ дуже вријеме не уплаћује пензионо осигурање

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПББЛ

29.01.2021 20:56

Ста има фамилија са дугом који је направио директор фирме...

Name

Лијецење

29.01.2021 21:42

А како се онда упосте здравствени радници и сами лијеце ако им није "послодавац" уплатио здравствено осигурање? Ко сноси те троскове лијецења? А драга господо "позлитицари" Промјените систем и нацин плацања осигурања, раднику исплатите тај "дио за здравство" па нека сам радник себи уплацује исто.

Name

За ПББЛ

30.01.2021 06:30

А има кад зиве ко Богови. Кад им тата накраде па возе дзипове, зиве у вилама И немилосрдно тросе. Тад имају везе са тим везе сто И'м је тата директор.

Name

Врле

29.01.2021 19:45

Ста овај Ациц прица а ста је радио његов пулен Саја са дуплим касама јел друствени сектор неваља а дупле касе ваљају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ннн

29.01.2021 22:04

јавна предузеца исплацују лицни доходак ,без доприноса,и тако годинама,,,,,,,ја као подузетник исплатим доприносе а за плату ако зарадим,,,,,,,закон се не примјењује за све исто,,,,,,,срамота,привидно одрзавање,гомилање дугова,,,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

30.01.2021 07:05

Засто Ваздухопловни завод Космос није уплацивао доприносе својим радницима годинама И сад ти људи не могу да остваре пензије И да оду у исте. Како то да им је блокиран рацун у пореској, а сви се праве мутави И знају да имају отворее друге рацуне преко којих раде. Засто десетке људи који лутају од фонда ПИА, Пореске, Космос, Агенције за мирно рјесавање спорова сви игнорису И слијезу раменима? БН ТВ направите репортазу, ступите у контакт са људима, јер су они то заслузили. ХВАЛА!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

30.01.2021 09:31

Другар мој,у Холандији све и да хоћеш да попаднеш и ти и фирма не можеш,не да ти држава,стало јој је да радиш и да си успјешан али и мораш своје обавезе према њој да испоштујеш. А овдје,овдје је све наопако, све је контра од оног како би требало да буде и овдје је цака у томе ко ће кога да захебе и увијек ће тако да буде ма ко био и ко владао,нажалост.

ОДГОВОРИТЕ