Вучић: Србија ће купити још снажније дронове

Систем одбране ће ове године посебну пажњу обратити на такозвано електронско ратовање. Србија ће зато купити много више снажнијих беспилотних летјелица, а бавиће се и радарским системима и ометањима, како дефанзивним тако и офанзивним дјеловима електронског ратовања.

Србија 28.01.2021 | 20:55
Вучић: Србија ће купити још снажније дронове

Најављујући нове набавке савремених средстава за Војску Србије, ово је рекао предсједник Србије Александар Вучић. Он је данас у Генералштабу присуствовао редовном годишњем реферисању о резултатима анализе стања и способности Војске Србије у 2020. години. Сумирајући прошлогодишњи биланс, шеф државе је најавио и повећање зарада у Војсци Србије.

"Током ове године планирамо велико повећање примања за војнике, подофицире и официре. Осим пет одсто које ће добити цијели јавни сектор, они могу да рачунају и на повећање од 10 процената, што значи да их у 2021. очекује укупан раст плата између 9,8 и 17,6 одсто", саопштио је Вучић.

Међу највећим недостацима оружаних снага је попуна Војске Србије. Према Вучићевим ријечима, овај проблем више није толико видљив међу професионалним војницима, колико међу занимањима и специјалностима која су тражена и боље плаћена на тржишту рада.

"Желимо да припаднике ВС што дуже задржимо у нашим редовима, а истовремено да привучемо много већи број људи. Доласком нових инвеститора и фабрика расту примања, а ако то војска не прати, неће моћи да задржи људе. То је важно јер је Војска Србије фактор стабилности, очувања мира и одвраћања свакога ко би желео да нападне нашу земљу", навео је Вучић.

На састанку у Генералштабу разматране су све могућности угрожавања безбједности Србије, по свим геостратегијским, војностратегијским и војнотактичким правцима. Војни врх је анализирао и дјеловање војске, способност борбених група намијењених да приме први удар евентуалног напада, и снаге које могу бити дигнуте на ноге за 24 часа...

Врх државе и војске отворио је још једну значајну тему за грађане Србије - евентуално враћање обавезе служења војног рока.

"О томе ћемо тек да разговарамо, а пре доношења било какве одлуке, отворићемо и широку расправу у јавности. То има и добрих и лоших страна. Само за објекте и храну потребно је више од 8 милијарди динара, плус примања за војнике у износу од око 1,2 милијарде динара. Добре стране тога су попуна и оживљавање гарнизоних места која су данас готово испражњена", објаснио је Вучић.

Војни врх је одлучио да ове године нове јединице стационира у Прибоју, Лозници, Белој Цркви, Неготину, Пироту и Сурдулици.

(Новости)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Снсд

28.01.2021 20:11

Само напријед сто висе војске и наорузања, свака цаст Вуцицу, само напријед.

ОДГОВОРИТЕ
Name

профy54

28.01.2021 22:00

за снсд сто висе наорузања и војске па самим тим стварате повод да вас прије нетко нападне јер постајете пријетња на балкану а то велике силе не воле

Name

ре

29.01.2021 04:44

Тако је, доста нам је трулог запада и њихових притисака, омладина треба да иде на служење војног рока да би научили како се поштује ауторитет, команда и да би постали људи.

Name

лопи

29.01.2021 07:15

@ре Ето бивша држава је сва служила војни рок па нису постали људи него се убијалу међусобно. Који то ауторитет они требају поштовати? Људе не прави војска него фамилија и окружење.

Name

Тата

28.01.2021 20:43

Зивјела Србија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

28.01.2021 22:02

Улагања у одбрамбене капацитете земље увијек се вишеструко исплате. Да је Србија уложила деведесетих 2-3милијарде € или тадашњих 6 милијарди марака неби морала касније улагат у обнову земље и поправке уништено од Нато бомбардовања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.01.2021 23:06

Против кога да ратујес ? Против Срба у Србији?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре за ре

29.01.2021 09:09

па то и јесу највеци непријатељи.

Name

А Бакир

29.01.2021 12:03

...ће да их наговори на рат И нико други, зар не?