ЕУ разматра забрану извоза вакцина у Британију

Европска унија би могла у наредним данима да блокира извоз милиона доза вакцина против коронавируса у Велику Британију.

Свијет 28.01.2021 | 17:42
ЕУ разматра забрану извоза вакцина у Британију

То би био одговор Брисела на велику несташицу залиха цепива у државама чланицама.

Након што је енглеско-шведска компанија АстраЗенека прошле недеље саопштила да ће морати да смањи испоруке своје вакцине за ЕУ за 60 одсто у првом кварталу због проблема у производњи, Европска комисија је најавила да ће успоставити нови механизам за ауторизацију, како би националним регулаторним телима дала овлашћења да одбију извоз вакцина.

То изазива забринутост да ће бити угоржен континуирани прилив Фајзерове вакцине у Велику Британију, која је наручила 40 милиона доза.

"Постоји могућност да под одређеним околностима не дозволимо да се извоз реализује", рекао је један званичник.

Према анализи компаније Аирфинтy, ако Велика Британија буде принуђена да зависи само од вакцина произведених у земљи, постизање имунитета за који је потребна имунизација 75 одсто становништва могло би да закасни скоро два месеца.

Док се национални планови имунизације померају, АстраЗенека одбија да преусмери дозе произведене у фабрикама у Оксфорду и Стафордшајру, Брисел тражи начине да обезбеди залихе, али званичници кажу да се надају да неће бити потребе за забраном извоза вакцина за Велику Британију, као што су Фајзерове произведене у Белгији, али не искључују ту могућнност.

У Бриселу кажу да је одлука британске владе да блокира извос појединих лекова против коронавируса разлог да Брисел "заштити себе од аката протекционизма широм света".

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ами

28.01.2021 16:47

Заратили дабогда,кад сте овце...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.01.2021 17:36

Сви оно који у БиХ добију Руску и Кинеску вакцину и будеим обелезено у пасосу никад неце моци да завире у Еуропу..ово су навлакусе да народ немозе никуд из ове јадне дрзаве.