Учврстити сарадњу Семберије, Мајевице и Посавине

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић одржао је данас састанак са начелницима и представницима општина Лопаре, Угљевик, Шамац, Модрича и Брод, с циљем интензивирања комуникације у области унапређења функционисања локалних заједница, односно развоја привреде и учествовања у пројектима прекограничне сарадње.

Република Српска 28.01.2021 | 17:32
Учврстити сарадњу Семберије, Мајевице и Посавине

Петровић је овом приликом истакао да је потребно размјењивати позитивна искуства и градити што повољнији амбијент за нове инвестиције.

- Регија која подразумијева Семберију, Мајевицу и Посавину има велики потенцијал за довођење нових инвеститора, али ми који представљамо наше локалне заједнице морамо прије свега да остваримо јачу сарадњу и да у сваком тренутку знамо која је то област у оквиру које можемо заједнички да наступимо – навео је Петровић.

Начелник Лопара Радо Савић нагласио је да је Градска управа Града Бијељина и раније подржавала ову општину, али да је сигуран да подршка може бити подигнута на виши ниво.

- Наша општина има велико искуство када је ријеч о сарадњи са дијаспором. Нажалост, све је више оних који живе у иностранству, али ти људи не желе да забораве родни крај, него да му помогну. Позитивна искуства можемо пренијети другим локалним заједницама и, истовремено, научити нешто ново из њиховог досадашњег рада – поручио је Савић.

Према ријечима начелника Шамца Ђорђа Милићевића, изградња ауто-пута од Бијељине до Бањалуке неће значити само бољу саобраћајну повезаност, него и прилику за оснивање пословних зона.

- Већ имамо идеје за искориштавање пословних и привредних могућности у зонама које ће се налазити близу будућег ауто-пута, али и искуство прекограничне сарадње са општинама у сусједној Хрватској. Захваљујем градоначелнику Петровићу што је препознао значај сарадње и дугорочног планирања развоја у нашим општинама – закључио је Милићевић.

На састанку је предложено да пракса организовања оваквих састанака буде настављена у наредном периоду.

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Лазар

28.01.2021 16:41

Надамо се ускоро и Добој. Ваљда ће народ бити бар мало савјестан и изаћи на изборе. Све остало је рутинска ствар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будућност

28.01.2021 17:39

Ако добро пратим политичку сцену у РС ово су начелници који долазе из опозиционих партија. Добар примјер или пандам владајућим партијама, али свакако позитивно. Да се примјетити да су у већини млади људи очито са новом енергијом. Срећно и дајте показатеље тј радна мјеста и бољу економско стање све и једне локалне заједнице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

28.01.2021 19:35

Учвристили сте Лопаре у пропасти да пропалије не могу бити. За 25г ни једну фабрику нисте изградили, а све постојеће сте позатварли, а термал продали приватнику будзашто вишеструко испод реалне цијене, па сада тамо ради у двије смјене 50 бравара у варилаца.

Name

Перо Лозац

29.01.2021 00:42

Да, да и Угљевик је јако добар.примјер "развоја"... имају највеци будзет по глави становника у РС а Угљевик се распада, ни Р од развоја, цак ни сами себи у Опстини плате не могу да исплате, радницима касне примања по неколико мјесеци... зали Бозе овакву опозицију. Не зна се.који су гори, они на дрзавном или ови на локалном нивоу... једину наду мало дају Петровиц, Станивуковиц, Тривиц,, Вукан... нека нам је Бог на помоци!

Name

ре Лозац

29.01.2021 10:17

Угљевик да нема термоелектране људи бу буквално умирали од глади или би се цијала општина морала иселити као у Лопарама. Лопаре су највећа брука и срамота шта локална власт ради како тлачи и пљача јадни сиромашни и незапосни народ. Ваљда само има општине све говори.