ЕУ послала инспекцију у фабрику вакцина АстраЗенеца

Европски званичници желе утврдити да ли је смањење испорука изазвано проблемима у производњи или се вакцине шаљу у Британију.

Свијет 28.01.2021 | 16:41
ЕУ послала инспекцију у фабрику вакцина АстраЗенеца

Белгијски инспектори послани су у фабрику АстраЗенеце у тој земљи како би провјерили да ли је најављено смањење испорука Европској унији заиста изазвано проблемима у производњи или се вакцине шаљу у Велику Британију.

На захтјев Европске уније, белгијска медицинска агенција покренула је истрагу у постројењу АстраЗенеце недалеко од Брисела, због ескалације у смањењу испорука вакцина за Европску унију.

Прва посјета званичника белгијске медицинске агенције завршена је јуче у постројењу Сенеффе, саопштило је Министарство здравља Белгије.

Узорци и записи узети су из фабрике, а даља инспекција биће обављена наредних дана, преноси Тањуг, позивајући се на Реутерс.

Истрагу је захтијевала Европска унија, која сумња у објашњење АстраЗенеце о очекиваном смањењу испоруке вакцине за европски блок.

Мишел најавио правне кораке

АстраЗенеца је саопштила да ће бити у могућности испоручити земљама ЕУ-а само 25 посто од 100 милиона доза, које су биле очекиване до краја марта, због проблема у белгијској фабрици која је у посједу француске научне компаније Новасеп.

Предсједник Европског вијећа Цхарлес Мишел рекао је да би Унија требала употребити сва правна средства да осигура да јој буду испоручене наручене вакцине, уколико разговори са произвођачима буду неуспјешни.

Синоћ су настављени разговори ЕУ-а и компаније из Велике Британије након којих је речено, без откривања било каквих детаља, да ће се радити заједно на рјешавању проблема у снабдијевању.

Након што је Европска унија затражила да јој се испоруче плаћене вакцине или да се преусмјере из Велике Британије, званични Лондон поручио је АстраЗенеци да и они морају добити дозе које су наручили и платили.

Европска агенција за лијекове треба одобрити вакцину АстраЗенеце у фебруару.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Кад крмци занијеме

28.01.2021 19:21

Паника, паника. Дај сад и одмах. Па бице, не мозе преко ноци. Понасају се ко неке љоље из рупе сељацке....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

28.01.2021 19:58

АстраЗенеца це у банкрот. ЕУ има изузетно добре правне тимове а Свабо када несто плати морас то да створис.

ОДГОВОРИТЕ