Први туристички одлазак у свемир кошта 55 милиона долара по особи!

Компанија „Аксиом спејс“ из Хјустона је осмислила прву комерцијалну мисију у свемир у којој ће четири цивила отпутовати на Међународну свемирску станицу. То задовољство ће сваког од њих коштати по 55 милиона долара.

Занимљивости 28.01.2021 | 16:34
Први туристички одлазак у свемир кошта 55 милиона долара по особи!

Мисију која је названа "Аx-1" организује компанија „Аксиом спејс“, а командант ће бити бивши астронаут Америчке свемирске агенције (НАСА), Мичел Лопез-Алегрија који је уједно и потпредседник поменуте компаније.

Четворочланој посади биће потребно око два дана путовања „Спејс ексовом“ капсулом „Кру драгон“ од рта Канаверал на Флориди до Међународне свемирске станице, наводи се у саопштењу „Аксиом спејса“.

Када стигну, чланови мисије ће провести осам дана у америчком делу Међународне свемирске станице и заједно са осталим члановима учествовати у истраживачким и филантропским пројектима.

Лопез-Алегрија, који је четири пута летео у свемир током своје двадесетогодишње каријере, биће командант мисије и прва особа која ће командовати цивилном и комерцијалном мисијом у свемир. Њему ће се придружити амерички предузетник и непрофитни активиста Лари Конор као пилот мисије, те канадски инвеститор Марк Пати и израелски бизнисмен Ејтан Стибе као специјалисти.

Према Насином ценовнику из 2019. године, коришћење система за одржавање живота и тоалета на Међународној свемирској станици требало би да кошта 11.250 долара по члану посаде дневно. Затим, 22.500 долара дневно за све неопходне залихе, као што су храна, ваздух и медицинске потрепштине и 42 долара по киловат сату утрошене енергије. Тако се дошло до суме од 55 милиона долара по особи.

Бивша Насина астронауткиња Пеги Витсон биће резервни командант мисије.

Компанија „Аксиом спејс“ је основана 2016. године и намерава да организује приватне летове у свемир два пута годишње, мада су оставили отворену могућност да се тај број и повећа.

Амерички Конгрес планира да Међународна свемирска станица оде у „пензију“ до краја 2030. године, а Наса полако ангажује поједине компаније да направе „свемирски хотел“ који би могао да се споји са основном структуром станице већ негде 2024. године. Компанија „Аксиом спејс“ је једна од оних која се упустила у овај пројекат.

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар