Уместо председника на новчаници од 20 долара робиња!

Џозеф Бајден председник САД-а, наставља процес редизајна новчанице од 20 долара, на којој би уместо 7. председника САД Ендруа Џексона требало да се нађе робиња Харијет Табман која је током живота од робиње постала активисткиња и ослободила више од три стотине робова.

Занимљивости 28.01.2021 | 15:22
Уместо председника на новчаници од 20 долара робиња!

Секретарка за јавност председника САД, Џен Псаки, рекла је да је важно да "новац показује диверзитет наше земље и да би лик Харијет Табман сигурно то показао“.

„Због тога је важно да потражимо начин да убрзамо тај процес“, истакла је она.

У априлу 2016. године, Трезор САД најавио је да ће лик Харијет Табман бити на редизајнираној новчаници од 20 долара, која ће бити представљена 2020. Лик Ендруа Џексона биће пребачен на другу страну.

Међутим, администрација Доналда Трампа није наставила са иницијативом, а бивши председник је рекао да је најављена промена „чиста политичка коректност“ и предложио да се Харијет Табман нађе на новчаници од 2 долара.

Харијет Табман је рођена у Мериленду 1822. године као робиња. Побегла је на Север 1844. године, да би после тога организовала бројне експедиције током којих је ослобођено више од три стотине робова.

Робовласници на Југу су јој уценили главу на 40.000 долара, а током Грађанског рата била је шпијун за војску Уније.

Ендру Џексон био је амерички војсковођа, правник, политичар и државник и 7. председник Сједињених Држава.



Осим своје политичке и правне каријере, Џексон је 1803. године постао власник плантаже Ермитаж површине 260 хектара у округу Дејвидсон, близу Нешвила у Тенесију. Плантажу је после проширио за још 146 хектара.

Углавном се узгајао памук који су обрађивали и брали робови. Џексон је у почетку поседовао девет робова, а касније их је имао више од 150. Са сином је био сувласник још једне плантаже која је држала око педесет робова. Током живота поседовао је око 300 робова.

Џексон је радио на проширењу САД науштрб Индијанаца. Водио је америчку војску против племена Крик, које се након пораза код Хорсшу Бенда иселило и читаву Алабаму препустило САД.

Био је кључни заговорник Закона и пресељењу Индијанаца, којим су Чироки и друга индијанска племена насилно расељена на другу страну Мисисипија.

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар