БиХ за амбасаду у Шпанији даје 3,4 милиона марака

– Босна и Херцеговина на све начине покушава да се свијету прикаже као просперитетна и стабилна земља, док су њени грађани међу најсиромашнијим на континенту. Свој имиџ покушава да гради преко дипломатских представништава, па ће тако у сређивање објекта амбасаде у Шпанији уложити 3,4 милиона марака, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Босна и Херцеговина 28.01.2021 | 11:08
БиХ за амбасаду у Шпанији даје 3,4 милиона марака

План је да се током ове и наредне године изврши реконструкција, адаптација и санација објекта у Мадриду, а који је БиХ добила у поступку сукцесије имовине бивше СФРЈ.

У питању је зграда смјештена на веома атрактивној локацији у центру града. Раније је постојала идеја да се она прода и купи мањи простор у складу са потребама и скромном мисијом у овој земљи која броји тек неколико чланова, али се од тога одустало.

Већи дио новца, односно три милиона марака је обезбјеђено продајом Амбасаде и резиденције амбасадора бивше СФРЈ у Јапану и Њемачкој, док је 400.000 КМ од раније разервисано за ову намјену.

“С циљем економичнијег и ефикаснијег учешћа у провођењу приоритетних задатака вањске политике, а у складу са трајним опредјељењем Босне и Херцеговине да развија и унапређује билатералну сарадњу са сусједним земљама и земљама у региону, Министарство вањских послова БиХ је планираним капиталним улагањима за период од 2020. до 2022. године, предвидјело реконструкцију, адаптацију и опремање објекта”, наводи се у образложењу министарства на чијем је челу Бисера Турковић.

Да подсјетимо, ово није једини објекат у који БиХ планира да потроши милионе марака.

Прошле године смо открили како министарство иностраних послова БиХ планира да до краја наредне године у руинирану резиденцију у Бечу, у којој годинама нико не борави потроши 2,1 милиона КМ умјесто да њеном продајом профитира и купи прикладнији и финансијски мање захтјеван простор.

Објекат некадашње резиденције амбасадора бивше СФРЈ, смјештен је у резиденцијалном дијелу 17. Бечког округа на адреси Хеуберггассе 10, а подјелом између бивших југословенских република припао БиХ. Међутим, Амбасада БиХ је на другој локацији јер је овај објекат у рушевном стању и боравак у њему без озбиљне санације не би био безбједан.

(Цапитал)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ако, ако

28.01.2021 11:50

Ако РС као мањи ентитет БиХ улазе у дебилног Кесица у Америци и у непостојећи Биро у Израелу и сличне сумњиве организације за прање новца милионе €, зашто не би БиХ као модерна градјанска еуропска држава улагала у властита дипломатско конзуларна претставниства у водећим еуропским државама. Треба и мора да улазе, зарад еуропског пута у грађанску демократију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГЛУПОСТИ

28.01.2021 11:53

ПА СТО НЕ ПРОДАЈУ ТУ ЗГРАДУ ИКУПЕ ДОБАР СТАН У МАДРИДУ. ИЛ СЕ ЦУВА ДА НЕКИ ГАНГСТЕР ПОЛИТИЦАР ТО ПРОДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко

28.01.2021 12:18

Браво за нашу Државу Босну и Херцеговину свака част браво!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

28.01.2021 13:48

Мора бити да је Зоран Тегелтија купио вилу у Шпанији па је сада ваља реновирати.

ОДГОВОРИТЕ